1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下bb燒到幾多度要入院?
我bb38.8度燒,食完退燒藥吾退,試過上到39.5,不過隔左10分鐘左右落翻38.7-38.9徘徊!仲有bb發燒期間有打冷陣同起雞皮,係咪覺得凍?甘我加吾加多件衫仔好?但我又怕散吾到熱。我無開冷氣,因為岩岩打完風,好涼爽,氣溫大概26度左右(bb上身著短褲衫,下身著住條片)。
仲有bb食完退燒藥吾退,如果要塞藥,係咪都要等4個小時後才塞?感謝🙏🏻

別墅

lltracy 發表於 19-8-2 01:19
我bb38.8度燒,食完退燒藥吾退,試過上到39.5,不過隔左10分鐘左右落翻38.7-38 ...

我小朋友有次又係發燒唔退 你係米食醫生開退燒藥 塞藥好似要去到39度 要隔8個鐘先可以再塞 我覺得唔舒服同bb著條褲好d 。

別墅

回覆 Juicybabe 的帖子

食橙色退燒藥!bb而家訓左,我有開冷氣比佢,同埋幫佢著左條薄長褲,額頭貼住退熱貼!仲係未退,好擔心,吾敢訓T.T

別墅

lltracy 發表於 19-8-2 01:40
回覆 Juicybabe 的帖子

食橙色退燒藥!bb而家訓左,我有開冷氣比佢,同埋幫佢著左條薄長褲,額頭貼住退熱 ...

希望快點退燒 會不會玫瑰疹 我小朋友差不多一歲 都係咁 玫瑰疹 無其他病徵 係咁燒燒燒 食左退燒藥都係咁燒 仲去到40度 無咩做到 都係等佢退燒 出疹就會好返。

別墅

Juicybabe 發表於 19-8-2 01:58
希望快點退燒 會不會玫瑰疹 我小朋友差不多一歲 都係咁 玫瑰疹 無其他病徵 係咁燒燒燒 食左退燒藥都係咁燒 ...

希望啦,我都吾知係咪出疹,可能係我傳染佢,因為我呢幾日都係甘咳!因為我bb之前試過發燒抽筋,嚇到我痴線,所以我真係好驚佢發燒!

別墅

lltracy 發表於 19-8-2 02:02
希望啦,我都吾知係咪出疹,可能係我傳染佢,因為我呢幾日都係甘咳!因為我bb之前試過發燒抽筋,嚇到我痴 ...

如果燒咁得耐 你睇私家一定會叫你入院 入院好處係有醫生護士 唔洗自己一個咁驚 不過要向病房照顧小朋友都好吃力 又訓得唔好 隔離左右又可能好嘈 無向屋企咁自在。

複式洋房

lltracy 發表於 19-8-2 01:19
我bb38.8度燒,食完退燒藥吾退,試過上到39.5,不過隔左10分鐘左右落翻38.7-38 ...

打冷震係表示身體準備要高燒,要保暖,當去到高燒度數就會高熱,一發高熱就要脫衫散熱,如果Bb曾經試過抽根,大人要日夜分工輪住照顧BB ,怕抽根時嘔吐物跌落氣管造成窒息

別墅

回覆樓主:

我女13m..前日都係發燒,睇醫生拎左退燒藥,食左就退,之後又發燒,37.5-39度,不停燒不停退,連續4日,本身諗住帶佢睇多之醫生可能都要入院,點知第四日上午食完退燒藥就退了,下午身體出疹,玫瑰疹
所以你可以睇定d..不過如果你太擔心即管去醫院!!免得不知所措
玫瑰疹症狀*發住燒都食得訓得柯得玩得
如果你bb已經無晒精神甘就盡快睇醫生吧

別墅

已經睇左醫生,係喉嚨發炎,但依然未退燒!仲有肚疼同肚屙

大宅

lltracy 發表於 19-8-2 22:32
已經睇左醫生,係喉嚨發炎,但依然未退燒!仲有肚疼同肚屙

已經燒了多少天?症狀似腺病毒。我女6月中腺病毒,高燒不退,就算食退燒藥都有低燒,佢燒第三天我送佢入院原因主要有氣喘,驗出腺病毒,有喉朧發炎加肚屙,第五天燒到41度,第六天退燒了,我係醫院幾乎冇瞓過

別墅

Hamsterking 發表於 19-8-3 15:27
已經燒了多少天?症狀似腺病毒。我女6月中腺病毒,高燒不退,就算食退燒藥都有低燒,佢燒第三天我送佢入院 ...

今日第三日,半夜2點燒到39.9,即刻塞藥就38.8左右,之後隔左30分鐘就出左成身汗36.7,以為退左,點知朝頭早7.30又燒翻39.2!
其間我女就有話肚痛同肚屙!我睇埋今晚先,如果再係甘就入院!
請問你入急症定私家?

大宅

lltracy 發表於 19-8-3 16:33
今日第三日,半夜2點燒到39.9,即刻塞藥就38.8左右,之後隔左30分鐘就出左成身汗36.7,以為退左,點知朝頭 ...

我送去私家。你上網查一下腺病毒和川埼症的症狀,持續高燒不退最怕就是川埼症,我之前也是這樣上網查。

如果中腺病毒不用擔心,不過我們作為父母就好慘,至少一個星期冇得瞓

首頁

尾頁

跳至