自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

「The Power of Words 言語的威力說話能成就;也能摧毀。」

係度我都想分享下個故事, 最近聽既心靈節目, 講啲題材都同生活好密切
聽完自己都好感觸, 道理係咁, 但又幾多人做到呢?

講野之前停一停, 諗一諗, 講左就收唔返架啦
珍惜果個人既話, 又為何要因為一時意氣而傷害佢, 係彼此間留下烙印呢.....

男爵府

回覆樓主:

係垃圾站,執妳返來@~~

大宅

原來咁多父母都會鬧自己個女係雞同臭x 快d死 死賤種 陷家x 趁地淋 幾難聽都有 仲以為得自己阿媽係咁

我係80後尾 阿媽大陸出嚟無咩學識 細個成日咁鬧我 細個好hurt 大個出嚟做野就發現比人鬧無乜感覺 因為最難聽都聽過
Btw 我同我媽關係又唔係好差 到自己有小朋友都有同自己講 唔好重蹈覆轍

子爵府

畀面勳章

我冇聽過,反而係我講過一次傷媽媽心嘅說話

珍珠宮

MinMinDes 發表於 19-8-8 13:07
睇完上面的 post
真係好感恩自己父母從來冇鬧過一句難聽的

你一定好乖女, 我個仔曳到我想講18個字粗口再噴血。 如果佢肯聽話小小,我一定唔會鬧佢。 而家咁曳,除左鬧下佢,自己嘔血外,都係錫到燶

大宅

DHA勳章

由細到大都講架,依家我做左人呀媽,佢把口都仲係咁衰。我陀細仔,一直無要求佢幫我坐月,佢成日同friend去旅行,因為話陪我坐月推左兩個旅行,我臨生前個排,佢有日無端端語氣好差咁同我講好依個時間生仔,搞到佢無得去玩,今次人地去個d地方只會去一次,下次佢想去都無伴再陪佢去。我已經唔開心,咁我話我無要求過佢陪坐月,佢就又講我之前明知佢話推人又唔講,依家人地報曬名先走黎講。我話大不了我可以自己請陪月,佢又講幫埋我仲唔知足。永遠我有正經野要搞,想佢幫手望下d細路,第一句就話未知個日得唔得閒,要睇下有無friend約佢先。

男爵府

luckybaby2011 發表於 19-8-8 11:37
好記得阿媽果句「唔知做錯咩生左我地出黎」
果陣都知佢地捱得好辛苦、但第一次聽個人都震一震、大d ...

小學時,見有個同學仔家長(應該ftm)日日小息都拎食物比佢,我好羨慕,回家同媽咪講,我好想佢黎探下我,佢真係放假就拎食物比我,我既開心又興奮,拎左兩三次,唔知我講錯咩,佢答左我一句「我放假都要打麻雀嫁,唔係下下都要拎野你食。」自此佢就無再拎,我亦無再要求!呢個說話真係令我有童年陰影,我估佢覺得我咁細,應該好快唔記得,所以佢借d易唔再黎,但呢件事我成日都會記起,亦提自己有小朋友要謹言,有時一個說話可影響一世

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我老豆成日鬧我係垃圾
又話無X用

首頁

尾頁

跳至