自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

請問jm如果要在大陸比錢,用滴滴,邊個app會好點?
是否一定要有大陸戶口和電話才可用大陸支付寶和微信?
我只是幾個月先返大陸一次,想用支/微和滴滴,知道中銀香港可開大陸戶口,但電話卡又點搞呢?無理由開張大陸卡白比月費,幾個月先用幾日!

請jm 指點

大宅

回覆樓主:

又係呢啲post

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

回覆樓主:

我都唔識,不過見c6用滴滴係好方便,按完手機等一陣滴滴就到,落車後唔見佢按手機比錢,完來佢話係自動係戶口到扣的。佢用滴滴App

男爵府

officecolor 發表於 19-8-9 23:49
又係呢啲post

每日都有個 覆到嘔血
點解唔爬下文

冇大陸戶口同大陸電話係用唔到wechat pay ailpay

男爵府

y3y 發表於 19-8-9 23:40
...

滴滴無大陸電話好似都用唔到
人地無電話號碼點搵你?

男爵府

...

https://www.beefreight.com/blog/201903/【開大陸戶口懶人包】香港開內地中銀戶口毋須返/

去你個台加錢 1卡2號
好似鴨寮街有卡,可以上網實名(自己去行圈)
內地已實名認証手機號碼<<<

水晶宮

...

滴滴可以綁 支付寶 或 微信 都得,支付寶及微信一定要有大陸銀行戶口,大陸手機號,可以開中國聯通,買日租卡,5蚊/月。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 02:20

每日都有個 覆到嘔血

我絕對明白你感受. 不過我爬左半年文又問埋朋友, 爬文爬到嘔血都係攪吾掂, d 資料成日變, 人人經驗差別大, 我自問做足功課, 去到舖頭或登記d app 時又係另一回事. 我尋日買左電話卡又開埋戶口, 買電話咭怕且俾人呃, 遲下至分享.

我同朋友用滴滴app, 用香港電話登記, 朋友成功call 到車. 我個滴滴app 冇綁wechat, 用香港電話登記, 試玩時call 到車, 有晒車牌no., 不過我即刻取消左. 用高德地圖call 車就一定要大陸電話號碼.

有人教我 wechat 綁香港戶口...

真係睇得越多就越唔明.

男爵府

bosch 發表於 19-8-10 04:07
我絕對明白你感受. 不過我爬左半年文又問埋朋友, 爬文爬到嘔血都係攪吾掂, d 資料成日變, 人人經驗差別 ...

Wechat 綁香港户口個個系港幣,大陸用唔到
迪迪我冇用過啊,綁香港電話點比錢?
系咪比cash ?
都預左間唔中返大陸,點解唔花d時間番大陸去整埋,始終以後都用得著,同埋越遲整,佢有越多規限

大宅

bosch 發表於 19-8-10 04:07
我絕對明白你感受. 不過我爬左半年文又問埋朋友, 爬文爬到嘔血都係攪吾掂, d 資料成日變, 人人經驗差別 ...

didi 可用 wechat 港幣付款,用港幣户口可用apps 與司機聯絡,不用大陸户口也能用滴滴的。

大宅

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 02:20

每日都有個 覆到嘔血

最直接方法,book個會議廳就係開講座

翡翠宮

...

等多陣,支付寶hk遲啲可以喺大陸通用(現時只有小量店鋪接受)。

wcpcelia    發表於 19-8-12 10:09

伯爵府

我開左Alipay HK account 但仲未成功由HSBC 轉錢入去。 我想用FPS 但FPS identifier 係7位數而Alipay HK account no. 係12位數,有冇人可以教下我點top up Alipay HK account?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ocean419 發表於 19-8-10 11:56
我開左Alipay HK account 但仲未成功由HSBC 轉錢入去。 我想用FPS 但FPS identifier 係7位數而Alipay HK ac ...

喺hsbc 用轉帳> 揀戶口ac>alipay>12位no
放下自在

男爵府

PhoebeChan333 發表於 19-8-10 04:13
Wechat 綁香港户口個個系港幣,大陸用唔到
迪迪我冇用過啊,綁香港電話點比錢?
系咪比cash ?

迪迪出行,車費少個rmb 100, 可付現金。

男爵府

mango22 發表於 19-8-10 13:51
迪迪出行,車費少個rmb 100, 可付現金。

多謝你資訊,不過應該無機會搭

男爵府

好媽媽勳章

Ocean419 發表於 19-8-10 11:56
我開左Alipay HK account 但仲未成功由HSBC 轉錢入去。 我想用FPS 但FPS identifier 係7位數而Alipay HK ac ...

係你Alipay hk登記你電話號碼轉數快(可不預設支付寶hk為首要戶口) ,再用銀行app用轉數快轉錢去自己電話號碼,選其他賬戶,有得選其他電子錢包。
即是你所有電子錢包都登記電話號碼轉數快,到你入錢去電話號碼時就再選入那一個電子錢包。

男爵府

howmuch 發表於 19-8-10 03:14
滴滴可以綁 支付寶 或 微信 都得,支付寶及微信一定要有大陸銀行戶口,大陸手機號,可以開中國聯通,買日 ...

請問中聯通日租卡是實名登記?我上中聨通個網搵唔到,請問叫咩名?

男爵府

真係好多版本,好混亂噤!

首頁
12345...6

尾頁

跳至