時政擂台

跳至

首頁
12345...26

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 19-8-12 21:53
我會自己去 其實為而家社會嬲黎做咩?大家都唔好提囉

其實月尾旅行,我媽媽也會一齊去,媽媽話買左票就唔好浪費啦!

伯爵府

丫雅 發表於 19-8-12 21:46
既然大家政見唔一政,咁大家都唔好傾呢個話題。我同屋企人政見都唔一致呀,嘈過一次後,學精左,唔再傾目前 ...

同意,政見唔一致就唔好傾政治

子爵府

回覆樓主:

樓主, 每個人都有自己想法暫時唔好同老公傾依 d 問題啦, 有時男人既思維同女人唔同架, 免得就唔好再講。真係好唔值得架, 我地有小朋友都會為教仔女既問題而嘈, 我亦都試過走左出屋企當時夜媽媽行出去好似唔驚咁, 後尾就心寒架啦, 到最後我想通後何必呢。真係唔好再嘈, 依到咁多 JM 都支持你有個開心既旅程, 總有人行出第一步就雨過天晴架啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

一隻鴨鴨 發表於 19-8-12 21:28
係。

但唔想同佢旅行,可能自己都有放大情緒,不過事實係佢無主動聯絡我。

跟你現時情況好似,幾年前, 在旅行前跟他吵架了,他說要離婚,我說好的。之後一直在冷戰,分房睡。我當時亦真的作了最壞打算。但那時年僅4歲的仔仔好像知道什麼似的,咀裡常提著爸爸, 那時心裡好難受,最後我寫了張紙提佢去拎passport(幫佢renew 佐),但如果佢真的想離婚,大可以不去拿。最後他拿了,亦如期跟我們旅行。可能大家都為個仔,最後沒有離婚,亦沒有再提。旅行過後,佢事業陷入低谷,那時我陪他走了過來.... 沒有說什麼,只是一直陪伴跟支持,之後兩口子總算好返。有時,以為撕裂了,壞了,要丟嗎?卻又恢復過來。不如試吓修補吧!或者可以呢!

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-12 21:50
去埋旅行先決定

可能大家都唔想做主動嗰個

我都覺

大宅

一隻鴨鴨 發表於 19-8-12 21:44
半年,無小朋友

大家價值觀唔同,只會愈走愈遠。

你句「大家價值觀唔同,只會愈走愈遠。」唔係錯嘅…
但你而家呢個情況咁講,簡直同上星期俾人拉左個十幾歲靚妹一樣:「香港無前途,我都唔會有前途架
社會問題任你地拗到反哂面離幾多次婚都好,都唔影響到半分。同樣地,果個係你老公,係過人世嘅人。你都有責任唔俾外面發生嘅任何事影響你嘅夫妻關係
分返開啲兩件事

子爵府

你係咪下下搬返娘家先?有啲男人好憎呢啲野!佢覆返你未?你返屋企未?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bechan168 發表於 19-8-12 21:56
我都覺

真係唔應該咁輕易就放棄
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

願望石 發表於 19-8-12 21:52
冷靜D先 暫時唔好去旅行,大家都冷靜下先。當個什麼革命完左,大家情緒平靜返先再傾啦 ...

激情係會令人失去理性。

其實我上堂,老師及同學講新聞,只有唔出聲,枕邊人不能開解我,凈係我固執同唔關我事

子爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-8-12 21:35
大家對香港發生既事,持有不同意見。

原來如此.

那以後避免好了...即使你地結成夫婦, 未必代表大事大非上心意如一吧!

子爵府

我記得以前睇過一個時事節目,訪問台灣嘅一個尋常家庭,一家四口,母子同父女分別各支持藍營同綠營,大家會坐埋一齊睇新聞,會討論但佢哋感情冇任何分裂,因為大家都唔會強硬要求對方同自己同一個立場,我哋都係成年人,唔好被情緒淹沒理智,立場唔同但都要互相尊重對方。

good_pig    發表於 19-8-12 23:12

公爵府

2024年龍年勳章

Msolivialeung 發表於 19-8-12 21:56
你係咪下下搬返娘家先?有啲男人好憎呢啲野!佢覆返你未?你返屋企未?

第一次
今日無whatsapp我,未番。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-12 21:57

真係唔應該咁輕易就放棄

無錯, 社會問題等社會了啦, 何必影響夫妻感情。有錢咪大魚大肉囉, 窮咪一齊捱囉。真係唔好為 d 無謂野講離婚。

伯爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-8-12 21:57
激情係會令人失去理性。

其實我上堂,老師及同學講新聞,只有唔出聲,枕邊人不能開解我,凈係我固執同唔 ...

其實好多人都面對緊呢個問題 如果屈得好緊要,你多D上BK同香討,就會發現自己唔係孤單的 有咩就搵我地呻,呻完就冇事架啦
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

水晶宮

回覆樓主:

我同老公政見不同,甚至對立,但我地講明唔再講政治,家人始終係家人,唔會因為咁而影響關係!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bechan168 發表於 19-8-12 21:59
無錯, 社會問題等社會了啦, 何必影響夫妻感情。有錢咪大魚大肉囉, 窮咪一齊捱囉。真係唔好為 d 無謂野講離 ...

夫妻甚至家人有時都未必意見相同,我哋嘅做法係大家講咗自己嘅睇法,即時唔同唔會逼對方同意
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

maggie196 發表於 19-8-12 21:58
我記得以前睇過一個時事節目,訪問台灣嘅一個尋常家庭,一家四口,母子同父女分別各支持藍營同綠營,大家會 ...

明白

其實佢有佢自由,只係叫佢唔好係我面前講,但事與願違,可能佢都無唸過,講一句半句我都反應禁大呱

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去完旅行先算!!! 咁衝動做決定有咩好處???

大宅

一隻鴨鴨 發表於 19-8-12 21:53
今次事件比比較複雜,因為都持續兩個月。

今次事件的確比較複雜,所以更應該放鬆心情。

認真你就輸了

公爵府

2024年龍年勳章

願望石 發表於 19-8-12 22:00
其實好多人都面對緊呢個問題 如果屈得好緊要,你多D上BK同香討,就會發現自己唔係孤單的 :laugh2cr ...

多謝各位jm留言,感激無盡

我都有上香討,yahoo新聞,幾冶癒

hungng    發表於 19-8-13 20:17

首頁
12345...26

尾頁

跳至