婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你哋奶奶會唔會係初生BB面前已經喺度講
你媽咪點你媽咪點咁樣?

1:一個月嗰陣喺度話:你媽咪冇奶俾你食啊、慘死啦!(嗰陣第一個星期我有120左右奶一次)

2:兩個月嗰陣喺度話:每次去食親飯都對住BB講(你媽咪唔俾野你食啊!咁衰!係你媽咪唔俾你食嘢啊)我又點會捨得餓親個女啊個女我㗎!因為我個女出街會食奶粉佢唔肯食

3.(太麻:你都唔識做人媽咪嘅!你以為你咁樣錫佢呀你咁樣係害佢啊!)起因我見到嗰陣BB動作有啲得意所以影低左、佢話我影相係害佢 、對個腦唔好、但係影呢張相之前佢要求BB同佢影咗幾張相)

仲有好多好多不能盡錄...

男爵府

Reginasiu 發表於 19-8-13 05:19
你媽咪點你媽咪點咁樣?

其實老一輩既人講野可以自動skip左佢,因為大家既湊法唔同,叫你先生同佢溝通下

大宅

唉,好明顯係佢地想搵野話你姐。如果係我,我會消失到心情好返為止先見佢地

大宅

有!我好悪咁話你再講我保證你以後冇孫見!
之後我近一年都冇比佢見我仔,新年都冇岀現

男爵府

你媽咪點你媽咪點咁樣?

D老人家無野搵野來講,我奶奶初初都同我隻狗講你媽媽要BB唔要你

複式洋房

你媽咪點你媽咪點咁樣?

我奶奶都係咁。。。我仔出世剛7磅,雖然唔算好重但亦唔係過輕,之後佢居然話: 哦7磅咋嘛,邊有你地講到咁誇張8磅呀 (8磅呢個數字係醫生照,唔係我吹水,醫生話到預產可能有8磅,但我39w2就生咗) 個一下我無言,大佬啱啱生完同我講d咁嘅野,個腦係咪坐住咗

複式洋房

toutou123123 發表於 19-8-13 14:12
我奶奶都係咁。。。我仔出世剛7磅,雖然唔算好重但亦唔係過輕,之後佢居然話: 哦7磅咋嘛,邊有你地講到咁 ...

話呢單野簡直同我一樣啊嗰陣呢醫生話叫我唔好食太多到時順產好難生 點知我BB早左啲啲出世但係都係合格磅 之後出世呢就喺度怪我生得佢細粒 因為嗰陣照真係個頭排行第二 醫生話個頭再大落去好難生出來 叫我食少啲飯甜野 不過佢照舊啦都係話醫生亂噏 明知BB嗰陣照出嚟比較大隻都逼我食好多嘢 根本冇理過我順產生出來辛唔辛苦佢話生唔到就開刀 但係我堅持要順產所以我要保持BB身形正常

複式洋房

kaman0617 發表於 19-8-13 13:00
D老人家無野搵野來講,我奶奶初初都同我隻狗講你媽媽要BB唔要你
...

咁你有小朋友未啊

複式洋房

あやや 發表於 19-8-13 10:31
有!我好悪咁話你再講我保證你以後冇孫見!
之後我近一年都冇比佢見我仔,新年都冇岀現
...

咁佢講咗啲乜嘢激親你啊

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 19-8-13 07:47
其實老一輩既人講野可以自動skip左佢,因為大家既湊法唔同,叫你先生同佢溝通下
...

如果每一次食飯都講到你唔識做人媽咪呢! 其實唔識做人媽咪嗰個係佢佢換片餵奶樽都唔識囉!但係就日日批評人哋

複式洋房

Ng_Taitai 發表於 19-8-13 08:35
唉,好明顯係佢地想搵野話你姐。如果係我,我會消失到心情好返為止先見佢地
...

佢依家話我我指住話係我老公做架啲嘢 例如佢話我唔俾BB食飯我就話係我老公唔俾㗎 其實就冇唔俾個BB食飯不過佢係要咁樣話我我咪指住佢個仔

大宅

Reginasiu 發表於 19-8-13 14:43
咁佢講咗啲乜嘢激親你啊

我奶奶係我生既時候自己辭工話湊我仔,但冇同我商量過,係通知,我企硬自己湊,到我仔返N班,就同我仔講話媽媽唔想湊你先比你返學,又話返學會比人打。嬲到我過新都唔岀現,連帶我老公都冇返男家,過年奶奶比親戚問到口啞啞。

男爵府

Reginasiu 發表於 19-8-13 14:44
如果每一次食飯都講到你唔識做人媽咪呢! 其實唔識做人媽咪嗰個係佢佢換片餵奶樽都唔識囉!但係就日日批評 ...

其實我都知,不過長期聽落去負面情緒會爆燈,會抑鬱架,所以唯有靠你先生把口叫佢收下聲,如果冇改善既話先爆佢,

複式洋房

Reginasiu 發表於 19-8-13 14:42
話呢單野簡直同我一樣啊嗰陣呢醫生話叫我唔好食太多到時順產好難生 點知我BB早左啲啲出世但係都係合格磅 ...

真係好自私,唔係bb重就等於健康,重可以係肥係脂肪囉⋯⋯
我99仲要話我個仔對腳好似快子咁幼,傻咗咩,有邊個初生b唔係咁呀,我望過人地出世9磅幾嘅b,都唔覺對腳粗得佢幾多囉⋯⋯真係,講起就好燥

珍珠宮

回覆樓主:

尼D說話對我尼講係大忌!我都有同老公講,唔好俾我聽到!
我99絕對係會咁講野嘅,我老公都知,所以一早做左隔離~
你老公有無幾千萬尾繼承呀~無~你係咪都可以話99衰,後生時唔好好去為仔女奮鬥?真係傻傻地~

水晶宮

唔只初生。
係一路大一路講。
好煩

大宅

開心吸收勳章

你媽咪點你媽咪點咁樣?

咁似我奶奶既。我生完要成日返醫院覆診or 抽血,咁諗住叫奶奶㴝屋企幫手睇住阿b一陣。點知佢次次係我出門口時都同bb 講 :「你阿媽自己去街唔要你啦。」頭一兩次我當聽唔到,到第三次我回應返佢:「我係去睇醫生唔係去玩。」其實我次次去完醫院都立即趕返屋企,奶奶都係幫手睇一陣姐,洗唔洗咁。
食飯又係 「話你阿媽唔比你食」。大佬! 咁細個食咩飯呀?! 我都唔記得果陣咁點回佢啦,不過佢而加唔敢再講啦。
仲有好多好多。講一次兩次可以當耳邊風,但成日講真係要回應返佢架,如果唔係以為你好好蝦。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你媽咪點你媽咪點咁樣?

依家嘅我會當聽唔到
以前會係BK呻同爆C6
從未適應這份工

大宅

喺我放完產假返工後,我99會同bb講媽咪掛住返工唔理你唔睬你,我黑面走,同老公講唔該教返好你阿媽,如果情況冇改善,我唔會俾佢見個孫,唔想教壞哂

大宅

我叫我女做一様嘢,我99即刻用好委屈嘅聲音同我女講,快d做啦,唔係又打你喇⋯,但我我從冇喺我99面前打過女,又打係咩意思?成日想討好我女,打我毒針。由我女好細開始已教我女講大話𠱓我,好彩我女唔so佢

首頁

尾頁

跳至