婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事緣同9962住得近,近到如果佢地行路返屋企實經我屋企。生左bb之後,雖然我明白佢地好想睇個孫,但成日唔打電話就自己中上黎。

因為餵人奶泵奶+自己習慣,基本上係自己屋企唔會帶bra.次次佢地中上黎都嚇我一跳,要即刻入房著褸/帶返bra.

今晚c6放早,佢地又失驚無神中上黎,連c6都唔知。事後c6話我eq低,扮野都唔做,咩表情擺哂上面,連6299同我講野都好似唔想答甘。我有錯咩?我已經無發脾氣,無出過聲,諗住係個心到自己發洩完就算

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

POP135HK 發表於 19-8-14 21:49
事緣同9962住得近,近到如果佢地行路返屋企實經我屋企。生左bb之後,雖然我明白佢地好想睇個孫,但成日唔打 ...

打個電話通知聲係好基本嘅尊重

別墅

crystal媽咪 發表於 19-8-14 22:10
佢係咪有你哋屋企鎖匙??
老公唔喺度嘅時候佢上嚟你扮冇人啦!唔好開門得唔得或者扮瞓咗覺? 打個電話通 ...

我個99又係咁賤格
上黎都唔會打電話
直接踩上黎

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-14 22:10
佢係咪有你哋屋企鎖匙??
老公唔喺度嘅時候佢上嚟你扮冇人啦!唔好開門得唔得或者扮瞓咗覺? 打個電話通 ...

有鎖匙,但我有姐姐。佢知我地實有人係屋企
次次我都以為人地禁錯鐘,門鐘響個下,我仲諗係咪洗衣液送貨黎

男爵府

SATSUKI 發表於 19-8-14 23:29
我個99又係咁賤格
上黎都唔會打電話
直接踩上黎

甘我99又唔係賤格,我都明佢想見孫,好心驚姐姐湊唔店,想幫手睇

但佢試過1星期7日黎足5日。我屋企又唔係大,佢唔係坐係梳化就係到禁電腦,我就好似以前同住甘屈係間房到。

最討厭係佢係我初初唔夠奶時,成日問住哂。依家仲補緊奶粉啊?乜補奶唔係補人奶咩,好似當d人奶係開水喉甘易,搞到我好大壓力

大宅

回覆樓主:

當年,我奶奶經常喺我哋返咗工嘅時間上嚟玩B。佢唔會打電話嚟,自己鐘意幾時嚟就幾時嚟,撞正BB想瞓覺,都要同佢玩,玩到滿足就走人。眼見BB畀人當玩具咁玩,心都痛呀!撞正我哋放假喺屋企,佢撞上嚟,企唔夠10分鐘就走,好似畀我哋捉到正咁!
佢會覺得,佢去個仔嘅屋企,去湊(玩)孫正常不過,就憑呢兩點就大晒!上人屋企通知人一聲係基本禮貌啦,呢D人根本唔會尊重人,你都唔需尊重佢。
我都明白你嘅感受,一味忍佢係好辛苦,期望佢會有一日自覺地唔再上嚟就更加難!你有乜唔滿意要自己開聲,唔好屈到病!

男爵府

alex1814 發表於 19-8-15 07:50
當年,我奶奶經常喺我哋返咗工嘅時間上嚟玩B。佢唔會打電話嚟,自己鐘意幾時嚟就幾時嚟,撞正BB想瞓覺,都 ...

我99係個d佢可以話人,人地唔可以話佢個款人黎。

之前佢試過打電話俾我聽唔到,甘我無打返俾佢。佢就同我老公話我,應該要覆返佢。跟住我要whatsapp道歉,亦覺得自己唔岩。

但佢依家唔打電話中上黎就得,先令我嬲。我真係扮唔到唔嬲

男爵府

因為99覺得個仔間屋即係佢間屋,咁上自己間屋為何要通知?
我姑奶仲好笑,之前99係度怨2003個年差少少就買到樓,依家注定呢世無樓,跟住姑奶即刻話你個仔層樓咪即係你羅(層樓我和老公用自己$買),我聽到後心裡即爆粗,係都係我同兩個囝,點會係男家?

大宅

回覆樓主:

唔需要扮唔嬲呀,黑面畀佢睇囉。我奶奶都係扮傻架,佢feel到你唔鐘意,但你唔開聲,佢就得寸進尺!你諗下,生咗小朋友本來好開心,仲乜要為咗呢D人谷住谷住呢?!唔值得架。要唔開心嗰個應該係佢,係佢唔尊重人先!

大宅

回覆 POP135HK 的帖子

喂,你奶奶同我奶奶一樣gei?又係從來不通知就來按門鐘,唔聽佢電話要道歉。

大宅

回覆 alannmama 的帖子

小孩都幾歲了,一直不會改。事前問她會不會來也不回答。就駡來探孫不可以嗎?話老公和我不尊重她。現在小孩也不喜歡她突然來(小孩是喜歡有規律和預告的),她更反感,說我們怎樣教沒禮貌。

侯爵府

POP135HK 發表於 19-8-15 08:07
我99係個d佢可以話人,人地唔可以話佢個款人黎。

之前佢試過打電話俾我聽唔到,甘我無打返俾佢。佢就同我 ...

唔洗向佢道歉架,你咁樣佢就會食住你。
99係長輩要尊重,但同時佢都要尊重你。我成日都接唔到奶奶電話冇覆番佢,佢都話我做咩唔聽佢電話,我係直接話:我唔會無時無刻都睇住個電話。佢冇試過直接上黎,但佢有問我攞key,我話:上黎前一日約定,通知左我開門比你咪一樣。我c6有話我衰,我話:你覺得冇問題,ok,我都配埋比我媽,佢上黎幾多日,我媽都上黎幾多日。睇下你覺得有冇問題。我話我日日番十幾個鐘頭工,家務我做,放假果日仲要應付你阿媽?佢打個電話上黎約都唔可以?我想休息下訓晏d都唔得!我媽阿爸失驚無神上黎要你應酬又得唔得?我仲講到喊,佢從此收聲冇再干涉在我同99之間。

男爵府

POP135HK 發表於 19-8-15 07:06
甘我99又唔係賤格,我都明佢想見孫,好心驚姐姐湊唔店,想幫手睇

但佢試過1星期7日黎足5日。我屋企又唔係 ...

下,其實餵人奶真係盡力而為咋喎!點解要俾咁大壓力你?係人都知餵人奶對BB好啦!有心想BB飲人奶都會盡量谷俾BB啦。(唔好意思~有點勞氣)

男爵府

華妹妹 發表於 19-8-16 21:33
唔洗向佢道歉架,你咁樣佢就會食住你。
99係長輩要尊重,但同時佢都要尊重你。我成日都接唔到奶奶電話冇覆 ...

我99會話打得電話俾你即係有事搵你
佢對自己同對人一向兩套準則

試過去食飯,食到甘上下
佢將我面前淨返既雞,件件都夾勻,就係為左夾件淨肉俾佢個女

平時表現到自己好有原則,咩都要有禮貌。

男爵府

nalinacc 發表於 19-8-17 21:49
下,其實餵人奶真係盡力而為咋喎!點解要俾咁大壓力你?係人都知餵人奶對BB好啦!有心想BB飲人奶都會盡量 ...

所以個刻我好肯定佢無餵過人奶
人奶媽最憎人講d甘既野

複式洋房

事緣同9962住得近,近到如果佢地行路返屋企實經我屋企。生左bb之後,雖然我明白佢地好想睇個孫,但成日唔打 ...

你冇做錯,如果係我,我直頭同佢講做咩上黎唔講聲既?我比你嚇親,然後入房閂門唔理佢地了

男爵府

早一個月百日宴先搞笑
唔知真係以為我99先係主角
不停抱住我仔周圍同人影相
張張相都係我99+我仔係膽
連62都無份

水晶宮

you are not alone!我奶奶同老爺都是咁!除非搬遠點,否則成日咁,話都晒口水。唯有安慰自己,不用同住已經好好!再安慰自己好在有返工,對少幾個鐘。他們係咁架,覺得呢度係自己個仔屋企,等於她第二個屋企,隨時自出自入都得。

禁止訪問

複式洋房

我果件鐘都唔㩒,直接沖入黎,成件事就好似台慶抽樓,飛虎隊沖入屋甘啦

首頁

尾頁

跳至