家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

7月4日初透過電話聯絡李太,洽購做兩張鐵架床,她聲明不議價和交貨期21日,冇得提早,但因自己處理家事,冇時間去傢俬店睇,我是買2張3呎 X 78吋的床架,請大家看以下佢標嘅價錢是30吋闊 72吋長 15吋床底高
HK$1,380 另可訂造外闊:
36吋x72吋+$100
42吋x72吋+$200
48吋x72吋+$300
可訂造長短, 高矮, 闊窄, 價錢可查詢所有貨品不議價.

送到嚟,床架同網站睇到冇分別,只是長度是78吋.

佢收我價錢每張床價$2100,我問她價錢比較貴,可否減些,她表示不議價,但我都冇辦法都照買,7月18日突然通知7月19日要送貨,因佢突然通知送貨,而且突然提早差不多一星期,我問她可否改下午時間,她說唔可以,若7月19日上午我唔得,就要改下星期一,但我因急用,7月19日早上唯有在家等收貨.

送貨當日只得一個師傳送貨和安裝,期間師傅叫我幫佢固定床板和床架,佢可以鑲緊螺絲,我發覺床板有輕微綠色,師傅即講叫我放心,呢D係印尼板,在印尼出口前已做防蟲處理,而且傢俬店是老字號, 所以我聽到師傅咁講,我就放心.

但每星期更換床笠時,發覺床板綠色越來越多,前幾日打去查問,傢俬店表示是霉菌,我亦有同佢講,我兩張床褥是新買,膠袋亦冇拆,傢俬店話正常床褥唔可以膠袋套住,佢解釋床褥套住,人瞓在上面,加上開冷氣會令到床板濕,我每晚開冷氣至11,12時便關冷氣,而且隨即開風扇和整晚開抽濕機,床板發霉的位置不是床褥蓋住的位置,而是床板邊位的位置,傢俬店叫我攞兩塊床板落街曬,根本不可能,我是住樓,不是住獨立屋,傢俬店又叫我買罐力架油2次,我表示有困難,佢隨即講畀個良心我當狗肺,我話交由消費者委員會處理,佢即刻CUT線.

而且發覺床板邊有兩個破孔,自從兩個床架送來後,發覺我個仔身上成日有嘢咬,前日我用膠布封住果兩個破口,我個仔就冇嘢咬,我懷疑張床板有昆蟲,兩個破孔是被蟲蛀而造成.

大家評下理.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

先唔講張床質量問題,買床唔會就咁打電話落單,一定會親自去,另外尺寸有變,6尺改6尺3,點會用標準價,然後自己估大約幾錢,一定係問實係幾錢,寫落張單度,無可能事後再拗價,送貨問題又係怪,一般起貨日期都會講耐d,21日正常係會早d做好,如果房有舊床,要夾好一張掉,一張送黎,落單時,一定要問清楚,有冇存倉期,同賣家講清楚,而自己要做兩手準備,例如,安排定清潔姐姐清走舊床,萬一提前送黎,都可以盡快清走舊床,先瞓住床褥先

大宅

回覆 oceandeepsea 的帖子

我是在YAHXX網站睇岩才打電話聯絡呢間傢俬店,我心知佢開個價係高,但我因屋企事好忙,冇時間去睇,所以在網站睇岩就聯絡傢俬店,因亦在本網站睇個其他人評話呢間傢俬店OK,所以我才決定在呢間買床架.現在主要是床板發霉問題.而且呢個傢俬店李太,講嘢好過份.19-7-2019送貨至今,仍未夠一個月,她將責任推向我,而且送來已有輕微綠色,就係因為師傅講的一番說話,所以當時我冇懷疑,點知過了一星期更換床笠,就發覺床板問題越來越嚴重.

複式洋房

回覆 yiuyiuyiu8 的帖子

要改善床板發霉問題可以有其他方法,唔一定要每次發霉又搬板,費時費力……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

間舖頭响邊架?大埔架?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至