論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日啱啱簽咗個新菲傭姐姐 海外嘅 嚟緊11月尾會到香港 好多嘢都唔識 所以想請教大家
早餐通常菲傭姐姐會食啲咩啊?
你哋會唔會幫佢買儲值咭?
會唔會比多一部電話佢?
咁八達通會唔會幫佢增值?如果幫佢增值佢攞嚟買嘢食或者放假去街又點樣計?
我家住天水圍 平時姐姐放假應該幾點叫佢返嚟好?

暫時淨係諗到呢幾個問題希望有JM解答

子爵府

回覆 gigiwww 的帖子

早餐姐姐食麵包飲水,因為我嗰個就唔飲咖啡
儲值咭佢一到步,agent已經幫佢搞掂,所以我唔使理
電話就應該佢自己買
八達通我都有俾佢,因為平日佢需要撘車返我媽媽屋企,但放假就講明佢要放低係屋企,佢要用自己的八達通or錢撘車出街。至於買嘢,我通常都係自己買嘢,所以唔需要用到
出街我又無特定時間要佢返,因為我嗰個通常一早出,黃昏前就會返到,就算最夜嗰次都係九點

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-8-20 12:46

早餐姐姐食麵包飲水,因為我嗰個就唔飲咖啡

咁好好啊如果咁自律夜晚黑會自己睇時間返!
即係你會比一張八達通佢係用嚟同你一齊去街嘅時候用但係當佢自己去街照用返佢自己個張八達通? 所以就要佢自己買一張 ?
另外我個agent都有教我話夜晚餐飯煮多少少,等佢留定第二日下晝食 你嗰個係咪都係咁呀?因為我上網睇又有好多人話佢哋啲工人姐姐唔食隔夜餸 好鬼煩

子爵府

係呀要佢自己買定另一張

我嗰個係同我媽媽一齊食,通常都會煮新鮮,但我媽媽有隔夜餸都會俾佢一齊食,佢無表達過唔食or我都無問佢食唔食,我個姐姐係我俾咩佢食咩,有時出街食問佢想食咩,佢都話叫我幫佢揀

大宅

gigiwww 發表於 19-8-20 11:46
琴日啱啱簽咗個新菲傭姐姐 海外嘅 嚟緊11月尾會到香港 好多嘢都唔識 所以想請教大家
早餐通常菲傭姐姐會食 ...

早餐通常菲傭姐姐會食啲咩啊?食麵飽、自己自備咖啡
你哋會唔會幫佢買儲值咭?我有八達通俾佢,出入大廈,需要時俾錢佢增值
會唔會比多一部電話佢?沒有
咁八達通會唔會幫佢增值?我有八達通俾佢,需要時俾錢佢增值
如果幫佢增值佢攞嚟買嘢食或者放假去街又點樣計?如你check到,睇下你會唔會收番錢,不過講明沒有下次,如再用,叫佢俾番錢。你download octopus app有得睇番。
我家住天水圍 平時姐姐放假應該幾點叫佢返嚟好?你自己規定,通常8、9點

大宅

miffy128 發表於 19-8-20 14:24
早餐通常菲傭姐姐會食啲咩啊?食麵飽、自己自備咖啡
你哋會唔會幫佢買儲值咭?我有八達通俾佢,出入大廈, ...

好詳細喔 謝謝你

首頁

尾頁

跳至