自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我近幾個月坐骨神經痛覆發,每星期做一次物理治療,每晚做ex,食咗兩個月葯,都三,四隻,其實都無乜止過痛,尤其係坐底咗就起唔返身,要忍住痛,隻腳扯行哂咁企起。行一陣行順咗先好啲。一企定或者再坐底之後要郁就又痛過。如是者已經三個月,我無再食葯,因為食同唔食都無分別,連瞓係床轉身都好艱苦,覺得好無助,係咪一直咁痛落去?我又未想咁快打類固醇住。有無人可以話我知點做?
早幾日攞返對MBT着,係唯一覺得着咗行無痛得咁厲害。
好無耐
有無同路人有其它方法解決?

大宅

回覆樓主:

我狂壓腿拉筋拉好左。
之前都痛到落唔到地。

大宅

Onlok 發表於 19-8-20 23:39
我近幾個月坐骨神經痛覆發,每星期做一次物理治療,每晚做ex,食咗兩個月葯,都三,四隻,其實都無乜止過痛 ...

有冇睇中醫果啲。
最痛果輪我針灸 推拿 整脊 加電

好好多

wcpcelia    發表於 19-8-21 10:27

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

回覆樓主:

游水

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

治本係整鬆d肌肉,試下游水自由式,腰椎兩旁的肌肉繃緊牽扯骨頭,導致骨錯位移位,壓迫神經,導致坐骨神經痛。又肌肉繃緊僵硬另血液循環變差,中醫認為血不通則痛。所以,治標方法是把肌肉放鬆,久坐不動、缺少運動、姿勢不良等是導致痛症產生的原因。

可以從6分鐘開始聽,好似有7日免費重溫,應該呢即日仲聽得到
http://www.metroradio.com.hk/MetroFinance/Multimedia/wmpopup_archive2.asp?http://testmp3.http.akamai-trials.com/104/20190818/104_201908181000.mp3

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

2、3、5樓都係整鬆肌肉嘅方法、熱敷都可以放鬆肌肉

自己做運動可以放鬆到比較深層嘅肌肉,你可以去游泳池踢腿,站在泳池腳向後踢,識游自由式更好,全個人的脊椎兩旁可以扭動放鬆

男爵府

我近幾個月坐骨神經痛覆發,每星期做一次物理治療,每晚做ex,食咗兩個月葯,都三,四隻,其實都無乜止過痛 ...

我都酸痛麻左半年,我自己睇youtude學d伸展運動,瞓棕櫚床,好硬果只,坐直用腰墊,依家好好多啦

水晶宮

cathy-tse 發表於 19-8-21 00:19
MBT 店全執笠左

我諗住上網買多一對,雖然未知邊度買得到。其實我唔知係咪真係有醫療作用。但起碼我返工,放工坐車時起身無咁痛。最衰之前買落係涼鞋,到公司要換鞋

水晶宮

Chickentailbun 發表於 19-8-21 00:15
有冇睇中醫果啲。
最痛果輪我針灸 推拿 整脊 加電

其實之前係bk見到“養生x“但後尾話原來係做媒。
攪我唔知搵邊度先啱。

水晶宮

bobomia 發表於 19-8-21 08:09
治標係整鬆d肌肉,試下游水自由式,腰椎兩旁的肌肉繃緊牽扯骨頭,導致骨錯位移位,壓迫神經,導致坐骨神經 ...

thanks

珍珠宮

2024年龍年勳章

Onlok 發表於 19-8-21 08:46
thanks

打錯左,係“治本”先啱,今期個節目有提及椎間盤突出/椎間盤爆裂等,7日內免費重溫

翡翠宮

我幾年前都試過,可能只屬初期...我用兩個網球加一隻襪包裹,睡前放在地上然後睡上去按摩十分鐘(人在上下左右郁動)...熱天晚上訓廳地下,冬天訓硬(薄)床墊,較果良好,一直堅持未再復發

大宅

Onlok 發表於 19-8-21 08:46
其實之前係bk見到“養生x“但後尾話原來係做媒。
攪我唔知搵邊度先啱。
...

你簡單啲去中醫車果啲。平平地 醫院營運,非牟利唔會厄錢和拖証。

初診左大概知道點治療先,之後再睇私家中醫果啲。容易比較到。

大宅

我都係,先前又係坐骨神經痛,痛到企唔到身,食左幾日止痛藥,而家坐得耐一起身右腳就扯住,我冇做物理治療,係夜晚訓覺美做伸展運動

大宅

櫺囹桼 發表於 19-8-21 09:20
我幾年前都試過,可能只屬初期...我用兩個網球加一隻襪包裹,睡前放在地上然後睡上去按摩十分鐘(人在上下左 ...

請問網球放係腰下面碌碌下?
你做左幾耐有成果?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我試過嚴重到瞓低咗起唔返身,彎腰洗頭著襪都唔得,後來睇灣仔佟醫師睇返好,之後keep住做拉筋,依家好少復發。

翡翠宮

Kinki1102 發表於 19-8-21 09:31
請問網球放係腰下面碌碌下?
你做左幾耐有成果?

1)係
2)可能我只是初期...並不是每天都痛(大概一個月有一兩日,但係會由腰痛到伸延至腳)...自一路碌一路訓硬地板,下一次再發,痛苦已減輕...再過兩三個月已康復

大宅

櫺囹桼 發表於 19-8-21 09:45

1)係

Thanks jm

水晶宮

wyl 發表於 19-8-21 09:31
我試過嚴重到瞓低咗起唔返身,彎腰洗頭著襪都唔得,後來睇灣仔佟醫師睇返好,之後keep住做拉筋,依家好少復 ...

其實我早幾個月發過一次,睇咗骨科,照咗磁力共振,肯定咗係L5,不過話未要做手術咁嚴重,之後一路都做住物理治療,但上次連日幾場大雨之後開始痛到而家已經三個月,變腰着鞋,着褲真係一件非常慘痛嘅事
我終於明白點解久病不醫嘅人要自尋短見,因為non stop pain真係好辛苦。

首頁

尾頁

跳至