想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇jm免疫問題而睇廣華類風濕科 ?

大宅

回覆 tomb1014 的帖子

你本身有睇開佢嘅類風濕科?如果新症通常排好耐,你可以同醫生講想有bb, 佢會安排你驗抗磷脂抗體。但有bb前,應該唔會有啲咩特別藥物俾你去因爲免疫嘅情況去幫助有bb。

大宅

Yan_manli 發表於 19-8-21 18:38

你本身有睇開佢嘅類風濕科?如果新症通常排好耐,你可以同醫生講想有bb, 佢會安排你 ...

請問第一次見醫生會安排抽血嗎? 下次覆診時間相隔耐嗎?藥物是自費?
謝謝

大宅

我唔肯定新症第一次睇症係幾時抽血,因為你睇得廣華嘅類風濕科,應該係有轉介或者經佢醫院驗咗係有呢方面嘅問題,咁應該有基本資料俾醫生做參考。咁每次覆診前兩星期,佢會安排你抽血,但每次驗嘅項目可能會有啲唔同,如果你係新症,試下問醫生會唔會驗多啲,驗埋紅斑狼瘡同ANA果啲。至於覆診期,都係睇你現時嚴唔嚴重,有冇開啲重藥嘅treatment(類固醇果啲),無咩症狀發出嚟嘅,可能四個月先覆診一次。至於藥費,我又無用過啲好貴嘅,都係幾十蚊,已經食幾個月㗎喇。

大宅

Yan_manli 發表於 19-8-21 18:57

我唔肯定新症第一次睇症係幾時抽血,因為你睇得廣華嘅類風濕科,應該係有轉介或者經 ...

謝謝你詳盡的回覆

洋房

Yan_manli 發表於 19-8-21 18:57

我唔肯定新症第一次睇症係幾時抽血,因為你睇得廣華嘅類風濕科,應該係有轉介或者經 ...

請問應該睇咩科醫生拎轉介信,可否介紹下醫生?
請問你dsDNA有無超呀? 知道知係咩?(emoji)

大宅

回覆 小美小美 的帖子

廣華有幫我驗dsDNA, 已經超咗標,高你好多,又唔使太擔心,因為都只係其中一個指標。你自己喺台灣驗,番嚟香港可能要搵個私家專科睇下,但有機會佢會叫你喺香港再驗,咁就會好貴,同埋香港啲醫生係覺得你無其他病徵發出嚟嘅話,係唔需要處理。如果真係想睇政府專科,平平哋試下排政府街症,俾佢睇下你啲驗血報告,睇下佢肯唔肯安排你驗血,跟住寫轉介信俾你。另外,我見呢度啲sis 都好推介旺角雅蘭岱磯個醫生,話好好人,我自己無睇過,不過你可以試下。其實你喺得台灣驗,直接喺台灣搵醫生睇都得!

洋房

Yan_manli 發表於 19-8-22 11:15
回覆 小美小美 的帖子

廣華有幫我驗dsDNA, 已經超咗標,高你好多,又唔使太擔心,因為都只係其中一個指標 ...

謝謝妳既建議,咁我都會試下排街症看看。可唔可以講下你dsDNA 係幾多呀?

大宅

Yan_manli 發表於 19-8-22 11:15
回覆 小美小美 的帖子

廣華有幫我驗dsDNA, 已經超咗標,高你好多,又唔使太擔心,因為都只係其中一個指標 ...

冇錯,
香港醫生只要覺得你冇病徵,
就話你知唔需要處理㗎啦,
尤其係公立醫院嘅醫生。

我ANA 160 , anti TG positive,anti cardiolipin正常,
睇過公院風濕科醫生,同佢講我準備生bb
佢就話我想懷孕冇問題,唔需要食藥。
因為最重要嘅lupus anticoagulant negative,
而且完全冇紅斑狼瘡症嘅病徵。

後尾我自己睇私家婦產科,
佢就話懷孕後要食阿士匹靈,食頭三個月。

睇多個醫生攞多個意見冇壞啊。

大宅

回覆 xanexane 的帖子

咁講啦,公立醫生嘅類風濕料係好保守,免疫同懷孕嘅關係,佢哋主要係睇抗磷脂抗體會容易引發小X。佢哋唔會覺得影響備孕。呢個都係香港普遍醫生嘅睇法。因為佢哋係穩陣派,未夠肯定科學數據嘅,佢哋唔會開藥。即使私家嘅類風濕科,我睇完,好出名,講嘅嘢其實都係差唔多。

大宅

Yan_manli 發表於 19-8-22 15:39
回覆 xanexane 的帖子

咁講啦,公立醫生嘅類風濕料係好保守,免疫同懷孕嘅關係,佢哋主要係睇抗磷脂抗體會 ...

如果有抗磷脂抗體,bingo左應如何治療 ?

大宅

我唔係醫生,不過你google search 下,有香港類風濕科醫生有喺報紙專欄講過。台灣果邊都有好多參考資料。

洋房

xanexane 發表於 19-8-22 14:10
冇錯,
香港醫生只要覺得你冇病徵,
就話你知唔需要處理㗎啦,

你都係台灣驗血發現紅字既指數?

咁私家婦產科都無講要點處理ANA紅左既問題喎。 即係唔理佢地?

大宅

小美小美 發表於 19-8-22 19:04
你都係台灣驗血發現紅字既指數?

咁私家婦產科都無講要點處理ANA紅左既問題喎。 即係唔理佢地?

唔係,我喺香港公立醫院抽嘅。
ANA高嘅問題,婦科話一發現bingo就要食阿士匹靈。
公立風濕科就話乜都唔使理。

複式洋房

大家睇風濕科食緊咩藥,我食緊Sulphasalasine

大宅

szewai_yip 發表於 19-8-24 00:59
大家睇風濕科食緊咩藥,我食緊Sulphasalasine

請問你免疫問題是?(emoji)孕中?

大宅

tomb1014 發表於 19-8-24 06:29

我流產2次,唔知同免疫有冇關係,初初查不孕怀疑有系統性紅斑狼瘡,但不停排查之後定名「未分類結蹄結織病」。
排緊廣華內科,未初診(2020年12月)。ANA:320,孕5月,一直睇深圳風濕科,呢種藥要一直吃到生,用來控制細胞唔攻擊bb

複式洋房

tomb1014 發表於 19-8-24 06:29

類風濕強直性脊椎炎,備孕中。
想知如果免疫有事, 係咪應該做ivf , 會唔會有藥食/方法幫手減免疫問題

大宅

SmileCheung 發表於 19-8-24 08:00
我流產2次,唔知同免疫有冇關係,初初查不孕怀疑有系統性紅斑狼瘡,但不停排查之後定名「未分類結蹄結織病 ...

等到廣華初診,你已經生左了,冇得提早見醫生?

大宅

szewai_yip 發表於 19-8-24 09:58
類風濕強直性脊椎炎,備孕中。
想知如果免疫有事, 係咪應該做ivf , 會唔會有藥食/方法幫手減免疫問題
...

唔一定,可以見免疫醫生,食免疫藥3個月,再試孕,有jm成功自然懷孕

首頁

尾頁

跳至