論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近接到財務公司電話,開始以為是騷擾電話無注意,後來有一次剛好工人在旁邊,她說“madam,這個電話好像是找我的”,我先知道。

我問距,系咪同財仔借錢,距話無借錢,只系weekend出去比人拉去捐款, 話系捐款比d盲人,被騙了要每個月轉帳(DirectDebit)。跟住琴日去銀行後,話已經搞定唔會再有人打來。

我同距講,我會call翻去check究竟咩回事,同咪距唔可以比我地址出去,距話好,同埋距從來無比過我的地址,距都唔知點解捐款變成個個月扣錢,如果距要pay翻個balance(1000蚊),距會pay。後來我打翻這個公司,問佐,發現她的確去借錢了,借了3000塊,系第一次借錢,昨天已經還完了。而且系羅個contract去借的。即系有比出去我的地址,即系完全騙人。

同時果日我都接到一個電話,系電話公司call話手提電話分期付款未pay,距話系距sister的,但系我話點解你妹妹買電話無比錢會call到我度?距話因為距系擔保人,我系

擔保人

雇主。 但系點都唔應該打到來穩我,因為系距細妹買電話,點都系打比距雇主先啦!
BUT我又見到之前距有新電話用,不過之前都話系距細妹買的,距羅來用。

宜家念起身,覺得好多 大話

包括有個weekend距話去澳門,遲到翻來半小時,但系我問距澳門有無影相,一張都羅唔出來。-都想問下大家,工人羅passport同香港身份證去澳門,passport有無出入境記錄可以睇?

其實錢不是大事,數目不多,她都還佐錢了,系唔影響我的。但是距同我講大話,可能她驚我炒了她,但我覺得之前我們一直相處的好好,宜家甘真系破壞佐相處的關係,睜眼說大話真系無法原諒。而且我一次發現原來距比佐2個唔同地方我的電話,我真系好嬲。

但系距又真系好蠢,點解自己話我知個財仔電話系穩距的呢?如果唔系我都一直以為是騷擾電話,所以我覺得距都傻傻的。不過overall,她平時工作系好好的,帶B都好,同屋企人都相處得好,而且做野系ok的,來佐屋企大概半年。Bb宜家2個月。

反思自己,可能自己待距太好,因為距湊b,b同距訓,都比距開空調,又比距afternoon nap,好多野唔系大事我都隨她去。

宜家想問大家,我是否直接拆穿距,之後應該如何?是否應該給機會?但系如果比機會,我又唔想比距覺得件事可以甘容易過。 可以比咩懲罰呢?比如收距的合同+護照?

定系咩都唔講,直接換人?

大宅

yukiliu0205 發表於 19-8-22 18:10
最近接到財務公司電話,開始以為是騷擾電話無注意,後來有一次剛好工人在旁邊,她說“madam,這個電話好像 ...

9成9工人都會借,有借有還就可以啦

水晶宮

回覆樓主:

工人用你地址去借錢, 你可以嘈佢。

但工人放假有冇去過澳門, 就絶對與你無關。 即使佢講大話説有去过, 但事實冇, 又如何? 僱主冇得管員工私事。

仲有, 工人及僱主各有一份合同, 你冇權收佢果份, 亦冇權 keep passport.

複式洋房

回覆 birdbird 的帖子

去澳門翻來,系第一次遲翻屋企,以前從來無超過9點,果日10點先翻。

距話因為澳門唔熟路,所以遲佐。但系如果講大話,我覺得應該要追究吧?

水晶宮

yukiliu0205 發表於 19-8-22 19:07
回覆 birdbird 的帖子

去澳門翻來,系第一次遲翻屋企,以前從來無超過9點,果日10點先翻。

追究乜? 你只能追究工人遟返, 不能追究工人遲返的理由是否屬實。衰d 講句, 若佢因為同人去開房而遅返屋企, 唔通佢如實話你知?!

工人係成年人亦只是一名员工, 你唔洗當管教個女咁事事要求真。

好老實, 家有高中少年亦時常遲返, 家長都奈佢唔何, 又如何追究一個成年員工講大話去解釋遲返?!

子爵府

有借有還就冇問題啦

大宅

最近接到財務公司電話,開始以為是騷擾電話無注意,後來有一次剛好工人在旁邊,她說“madam,這個電話好像 ...

有借有還就算啦,不過要話比佢知唔可以隨便比僱主地址其實人

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

用人不疑 疑人不用

子爵府

這幾件事,應該俾你見識到工人的大話,唔需要緊張,自己明白了,就提防,觀察住

你俾錢,係買佢d 勞力,幫你凑B, 就利用她的能力幫自己,她個人在外邊行為唔影响工作,當睇唔到

有人肯借俾佢,佢又還咗錢,咪好囉! 工人問你借,你借唔借吖?! 咪仲煩
放假遲返一次啫,算啦!

首頁

尾頁

跳至