論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次請工人,請嘅時候因為好急,於是經親友用開嘅AGENT 請左個未做過嘅印尼姐姐,至今入屋5個月。
自問唔係高要求嘅人,而我屋企絕對係好好做: 得一個已上小學嘅女,無FTM,無老人家,工人只須做清潔同接放學,唔駛買餸同煮飯。
但從佢入屋後,我本人心情從來無好過,手腳慢、咩都唔識、做野求其嗰D 唔講了。。。。。

1) 經常整爛野:由入屋第一個星期開始到今日, 已打爛左好多你諗唔到會整爛嘅家品:床頭燈、 廁所鏡櫃、 廚櫃門......仲要整爛野次次賴唔關佢事.....

2) 無照顧好小朋友:入屋第一日開始就不斷提住,照顧好小朋友係佢最大嘅責任。 佢平時已經唔理個女,由佢自生自滅,自己就閃埋響廁所廚房玩電話,我都算,自己間屋又唔係多野做。 點知有一次﹐ 亦係我最不能接受嘅一件事,佢留低個女響平台,自己走左入舖頭買午餐。 因為我到夜晚返到屋企女先講,除左話佢同同AGENT 講之外,已經無野做到。

4) 無心學無心做:溝通唔到係另一大問題。 佢唔識中文同英文,明白嘅,我一開始都好努力教佢聽下廣東話。 當然複雜少少嘅我都用GOOGLE TRANSLATE 做印尼文等佢明白啦
但亞姐你明知自己要響呢度生活,係咪嘗試下學廣東話呢? 完全無諗過學,5個月啦,到依家仲未識聽匙羹、麥當勞(已經寫好紙,佢落去只需俾職員同嘟八達通)。。。。。每次到最後都係我地自己攞返、落去買咁。

都睇得出我有幾不滿了吧。。。。。。。。

連我女都問, 佢做野做到咁,你做咩會請佢?

我一路本住心,人地要放棄自己家庭,離鄉別井黎香港搵錢, 要對佢好D,多D包容; 但呢。。。。。唉,話佢話到自己都覺得自己討厭,好矛盾

俾著係你地,你地會點處理呢?

子爵府

好媽媽勳章

mrs.crown 發表於 19-8-23 13:04
第一次請工人,請嘅時候因為好急,於是經親友用開嘅AGENT 請左個未做過嘅印尼姐姐,至今入屋5個月。
自問 ...

我會叫佢走

再請一個本地鐘點

大宅

自問 ...

似我上一個工人,佢唔會進步,快炒冇咁嬲

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

人殼, 無得教, 早炒早著。

大宅

無心做又唔聽教,當然係炒。我屋企都有一個,等緊新姐姐到就炒。工人唔好真係好影響心情

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

自問 ...

鞋, 人地離鄉別井要揾錢, 啱呀, 迫你炒, 做幾日多一個月人工, 炒多幾手, 有一年人工。

除咗偷, 就乜都唔學。

大宅

唔好同d印印激氣,盏激壞自己身體吖。
我果個印印都係好似你果位咁樣,偷懶,整爛嘢,污糟。。。數之不盡。初初來扮乖,放假出去識咗人,開始亂來:常常黑面,扮哭,又唔食飯,夜晚唔着衫同男人視像通話。時刻手機唔離手。。。。炒!
生活逼人,如非必要真係費事請工人,傷荷包又傷身。

你真係要小心工人。

子爵府

自問 ...

我估你個情況都係換人好D,考慮鈡點,依家啲工人視電話如命,冇人睇住佢地根本控制唔到自己。
我工人做緊第二個約,剛剛整爛左我買唔夠一星期嘅吸塵機,仲要第二日先話我知,之前已經整晚我好多嘢冇出聲⋯⋯

子爵府

Teaorcoffee 發表於 19-8-23 15:54
唔好同d印印激氣,盏激壞自己身體吖。
我果個印印都係好似你果位咁樣,偷懶,整爛嘢,污糟。。。數之不盡。 ...

傷荷包又傷身.....講得好啱!
仲要日日影響心情!

大宅

自問 ...

聽到都激氣,見到佢仲勞氣,我會即炒佢,如果你忍到就比通知啦﹗請個正常工人真係難吖﹗

珊瑚宮

又蠢又懶又吞卜
玩具萬歲!

大宅

回覆 gilgil39 的帖子

same here....我部Dyson吸麈機5千幾蚊啦,被佢用兩次就壞咗。

大宅

我同你一樣,急用,都係经親友用過的agent果度揾嘅。
同你一樣,見佢離鄉别井,周末仲特登買d印尼食物俾佢。佢病又帶佢睇私家。但原來佢滿口大話,周圍向同鄉借錢,話無錢食飯,又俾假地址人地。
咁仲未算,機唔離手,係我屋企偷拍。我家人瞓沙發休息,佢又影。我着短褲,佢又偷拍。變態㗎。佢被炒咗後,我先知原來呢個印妹咁恐怖㗎。

大宅

總之一句話,小心d印印。

子爵府

咁嘅情況梗係炒

禁止訪問

侯爵府

自問 ...

5個月仲未學好廣東話,無心裝載,炒

珊瑚宮

資質有問題
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

炒得, 你屋企咁好做, 請菲姐都得啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

Teaorcoffee 發表於 19-8-23 17:28
回覆 gilgil39 的帖子

same here....我部Dyson吸麈機5千幾蚊啦,被佢用兩次就壞咗。

所以我真係唔敢買貴野!
我今次真係頂唔順要扣佢錢,已經放過佢太多次了,仲要成日整爛嘢吾出聲

首頁

尾頁

跳至