自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

講開,香港政府真係應該開返海水化淡,又可以創造就業

男爵府

hahaha789 發表於 19-8-24 15:19
和氣生財! 和氣生財!

你講既野就唔理性啦!人地嘈緊買大陸水貴,你就夾硬話人地嘈香港水費貴
9588,仲理直氣壯
想和氣就唔會出呢個post!
跟本就分化香港

大宅

我開Post祗係見有人講貴又有人講平,我唔想人云亦云。所以才有比較唔同地區同國家數字。
數字計了出來,貴唔貴請自行判斷。

至於有回應關於對內地人反感言論,每人修養唔同.
這是反映講說話者修養問題。
我都說過,所有人(包括香港人,內地人)都應不自大不自卑。
對人唔對事,呢個係個人處事態度及心胸問題。

只要有不利自己立場的人開Post,便諸多理由批評別人開Post。

什麼都要政治歸邊,唔同立場就跳出來挑剔指責對方亦非香港之福。
和氣生財

希望到此為此,以免被搬此post去時政版。

各位都可參考慳水方法既環保又省水費。同時亦歡迎留低環保省水方法

大宅

二世龜 發表於 19-8-25 08:20

睇新聞香港有造
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]按2017年價格計算,預計每立方米的食水生產單位成本約為12元至13元。

買水每立方$5樓下
如果香港自己做淡水,水費貴2倍我都ok。
不過要再搵多點慳水技巧

大宅

bb130505 發表於 19-8-25 08:26
你講既野就唔理性啦!人地嘈緊買大陸水貴,你就夾硬話人地嘈香港水費貴
9588,仲理直氣壯
想和氣就唔會出 ...

我在第一頁有列數字出來。貴唔貴各人自行判理。

對人唔對事的非理性謾罵,我不會理會。
如果我Post令你嬲到連最“根本”甘簡單字都打錯成“跟本”,我願意道歉。
(講笑,輕鬆一下嘛)

多謝你花時間睇Post。
歡迎參考慳水貼士,支持環保

大宅

ayi1 發表於 19-8-24 21:05
歐洲機可能慳水啲。不過,我仔細個嗰時,我買部細細哋5.5kg嘅日立機專門洗佢嘅嘢,日日開機,佢一日洗幾次 ...

我屋企都係用大眼雞洗衣機。

大宅

咁其實可以再平啲

大宅

hahaha789 發表於 19-8-25 08:52
我在第一頁有列數字出來。貴唔貴各人自行判理。

對人唔對事的非理性謾罵,我不會理會。

串人之前check清楚自己有無打錯字先啦,「開鬆」 , 小學雞到呢。

大宅

多謝

你提醒左我,要拎隻雞落雪櫃下格解凍

大宅

回覆 GOGOASIA 的帖子

多謝

你提醒左我,要拎隻雞落雪櫃下格解凍

子爵府

hahaha789 發表於 19-8-25 08:47
睇新聞香港有造
按2017年價格計算,預計每立方米的食水生產單位成本約為12元至13元。

但平時香港用唔晒,有一億立方米係無供港

另外政府又要倒返d落海

依到都會拉高返個成本

伯爵府

二世龜 發表於 19-8-25 08:19
我記得國稅中國得唔夠10個城市有份交

其他城市係唔夠數

交税係省政府,非以城市名義。而且是個個省都有交,只是有些省收入不多,交税不足以抵銷政府補貼的公共支出。可能大家講的平買水,電咁。

伯爵府

babyf 發表於 19-8-25 03:45
中國各省有繳交國税給中央政府,所以水費平合理。香港係沒交國税,所以用咁價錢去買水一定不算貴。
...

中國政府要補貼地方政府,正常要提供教育,醫療等福利比國民,各省交稅係好合理。香港係靠自己。解放軍又唔係我地要求佢進駐。就算要負責埋軍餉都唔洗幾十億吧!

伯爵府

hahaha789 發表於 19-8-25 08:47
睇新聞香港有造
按2017年價格計算,預計每立方米的食水生產單位成本約為12元至13元。

$5係未計污水過濾費吧?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilovebb2019 發表於 19-8-25 09:57
中國政府要補貼地方政府,正常要提供教育,醫療等福利比國民,各省交稅係好合理。香港係靠自己。解放軍又 ...

你真係忘恩負義我好嬲你!以後唔啋你!

伯爵府

中國政府要補貼地方政府,正常要提供教育,醫療等福利比國民,各省交稅係好合理。香港係靠自己。解放軍又 ...

軍費係另外一個議題,我現在係解釋緊點解香港買水比内陸成本高些,係因為内陸各省有交國税,國家會補貼平買水電等支出,而香港是用成本價買。

伯爵府

二世龜 發表於 19-8-25 08:20

其實仲可唔可出挖深d, 擴濶d各水塘以容納多d水呢?原來上星期人民日報靜雞雞提到如果要收拾香港,唔洗用槍用炮,斷水已經得了!嘩!好驚姐,口口聲聲話一家人,郁下就招招攞命!仲點期望人心歸順呀?

香港真係唔可以太倚賴大陸

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-25 10:01
你真係忘恩負義我好嬲你!以後唔啋你!

唔好啦!原來大陸仲有人講真話咖!

八問中國,你對得起香港嗎?

https://youtu.be/-lS2IebdJLg

大宅

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilovebb2019 發表於 19-8-25 10:09
唔好啦!原來大陸仲有人講真話咖!

衰鬼!無字幕我聽唔掂架

首頁

尾頁

跳至