自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食費夠唔夠。父母話ㄧ日三餐, 有時飲吓早茶, 有時晏就去百佳買兩餸飯, 晚上多數魚, 菜 少煲燙。朋友自己有頭家, 獨女, 普通打工仔。

子爵府

JJHK 發表於 19-8-24 16:12
代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食 ...

物價貴,比較無咁鬆動

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食 ...

百佳兩餸飯不貴, 如不是晚晚食貴魚,5000一定夠.

子爵府

回覆樓主:

如果朋友搵得少,而家肯俾5千加水電煤已經十分好。但如果錢銀比較鬆動,可以加多一千幾百,因5千一個月有啲忟水

水晶宮

之前唔使俾?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

80歲,兩老用$5000係夠嘅
我父母兩個人 50+&70+ $6000,仲每年儲到錢叫我幫佢買外幣做定期
從未適應這份工

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rabbitboyboy 發表於 19-8-24 16:20
如果朋友搵得少,而家肯俾5千加水電煤已經十分好。但如果錢銀比較鬆動,可以加多一千幾百,因5千一個月有啲 ...

同意,$5000一個月即每日$166左右。

兩個成年人每日三餐除非餐餐自己煮,否則都猛猛緊。不過樓主朋友獨生女又自己有頭家,相信都手緊.....

侯爵府

5000元再加水電煤,其實都夠,老人仲有生果金高齡津貼

wcpcelia    發表於 19-8-26 12:01
8-)

大宅

生果金兩老有六千多元喎!

子爵府

真係無錢就無得講,$5000買下日用品,依家早茶同魚都唔平,豬肉更貴

5000兩個人食丶用,真係要慳D先夠用,每個月$7000會洗得輕鬆舒服D

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有緣相聚 發表於 19-8-24 16:27
生果金兩老有六千多元喎!

係囉
總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

加埋生果金都過萬,兩老一定夠洗,應該體諒下(獨)女兒

子爵府

老人津貼加生果金二人$7000+$5000家用應該有餘。

象牙宮

回覆樓主:

夠啦,有長者津貼仲有雙糧出,唔夠咪唔好飲茶囉

公爵府

我比我的情況參考下,我老爸75老媽68,我之前比開8000,細老12000, 兩老每月有高額,成7000, 我媽最近叫我兩姐弟各少比2000, 我地本身有自住樓己供滿。不過老爸有病,每月醫藥費不少。

男爵府

夠,如果老人家本身戶口唔超過指定銀碼,每個月都仲可以拎生果金+高齡津貼,2個老人家都可以令到$6000幾蚊+$5000家用,有餘啦

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實5000只夠食,仲有日用品同其他消費。唔通老人家日日留喺屋企?咁會好悶。

老人金可能夠佢地買下衫、出去同朋友聚下。我覺得睇餸食飯啦,如手緊就同父母商量下攤出黎傾個大家覺得ok既金額

珍珠宮

環保接龍勳章

只係食應該夠。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

老人家冇申請政府生活每月津貼?

首頁

尾頁

跳至