時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

http://news.tvb.com/programmes/straighttalk2016/5d653486e60383cd091f2039/為何學生領袖不跟林鄭月娥會面?fbclid=IwAR1gnh0IS5ES1N4by9lSrpuIveEBhuqnqT4vpHmgRk4Png7kwPPVnk9z_E0

大宅

今晚8pm 看明珠的straight talk, 被訪者是一中大女生呂天忻eve. 節錄大約如下:
鬼佬主持:你有冇上街示威呀?父母知唔知?
呂:我每個星期都去示威,帶齊各種保護裝備,不竟,示威有生命危險,我預咗付出的了。
爸媽當然知道我去示威,但他們明白我為何咁做,只叫我自己小心。他們擔心,不停打電話來問我安全嗎,我正在推撞中,那有時間聽電話,我抖抖時會致電回家報平安的。
主持:你們爭取什麼?
呂:我們要爭取自由民主,不是為我自己,是為了下一代。
主持:你說的下一代是指?
呂:是[現在的中學生], 他們知道自己是爭取什麼的"他們願意為爭取,所以有咁多中學生出嚟示威。

大宅

主持:你認同在一國兩制之下爭取自由?我以前訪問過你的戰友們,他們都認同一國兩制的。
呂:不,我不認同一國兩制,那是無自由的。
主持:你意思是[separation ]或[independence]?
呂:yeah....independence (很無自信地答)
主持:你明知港獨是不可能發生的?(他很苦口婆心地説)
呂:我們明知不能達到目的,但為了理想,我們願意付出生命....

主持:你們起初只訴求撤回extradition bill, 但林鄭已説the bill is dead. 為何你們還不罷休,繼續搞下去?
呂:我們要擴大我們的訴求,林鄭不聽我們講的。
主持:林鄭説可以和學生對話,你們為何不去?
呂:林鄭説是閉門會議,我們不去。

大宅

主持:林鄭改了是open meeting, 你們為何不跟她對話?
呂:林鄭無誠信,我們不信任她,不和她對話了。
主持:你們後來加入很多訴求,如放了示威者.....這不是破壞了rule of law 嗎?
呂:他們捉了700多人了,他們是和平示威者,都要放。
主持:請看以下視頻(汽油彈,圍毆警察,etc ),你覺得不是violence 嗎?這樣做,怎可以算是不犯法呢?你們想政府特赦那些人嗎?
呂:他們咁做是被政府迫出來的,不算犯法。
[專業顧問]及[professors]告訴我們,林鄭是有這權力放了那些人的。
主持:如果林鄭這樣做,就不是法治了。

大宅

呂:[專業顧問]及[professors]說林鄭在基本法賦予的權力下可以放哂D示威者,他們告訴我們,只要我們堅持,這目標可以達到的。

主持無哂表情咁說訪問結束。

好了,大學生終於承認有人唆擺他們——[專業顧問](即是那些xx律師)及[professors](即是那些學棍), 他們繼而教唆及鼓動中學生出來武力抗爭...
如此下去,真的玉石俱焚!

男爵府

回覆樓主:

真係鬼拍後尾枕, 有專業顧問同professors教佢哋咁叻呀,唔怪得之咁有組織喇,真心冇得救

子爵府

呢D無腦大學生,香港未來靠佢就死得。

hungng    發表於 19-8-29 00:02

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Candylau138 發表於 19-8-28 22:35
呢D無腦大學生,香港未來靠佢就死得。

人地話為左一下代而戰

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 tarrywong 的帖子

呂:[專業顧問]及[professors]說林鄭在基本法賦予的權力下可以放哂D示威者,他們告訴我們,只要我們堅持,這目標可以達到的專業顧問=律師

湯家驊大狀有冇份呢?

大宅

tp-windy 發表於 19-8-28 22:22
真係鬼拍後尾枕, 有專業顧問同professors教佢哋咁叻呀,唔怪得之咁有組織喇,真心冇得救 !
...

咁容易相信人地既說話,咁大個都唔識諗,咁無腦既

禁止訪問

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

香港未來靠呢班無腦既人?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我係youtube睇完,都欣賞呂小姐起碼對答如流,不過我覺得連主持人都暗串緊佢,佢仲好自豪,咪想港獨囉,咩唔係

yk8ky  sickmilk::  發表於 19-8-29 00:47
hungng    發表於 19-8-29 00:07

侯爵府

tp-windy 發表於 19-8-28 22:22
真係鬼拍後尾枕, 有專業顧問同professors教佢哋咁叻呀,唔怪得之咁有組織喇,真心冇得救 !
...

慌唔係戴妖之流咩 佢地真係推d學生去死

子爵府

回覆樓主:

睇到呢段訪問,
呢個女仔個腦已經畀人洗到壞咗, 可能而家好多大學生、年輕人都係咁, 佢哋冇可能再返轉頭,
老實講佢哋父母都 要負好大責任。

男爵府

自相矛盾,閉門又說開門,開門又說吾信林鄭,吾相信林鄭,但又要特赦。香港言論自由和法治,全被你班曲街破壞晒了!

hungng    發表於 19-8-29 00:07

水晶宮

回覆樓主:

“唔會架
法律專家 同 教授話可以架

真係架
法律專家 同 教授話其實係得架”

。。。

水晶宮

MC媽 發表於 19-8-28 22:49
睇到呢段訪問,
呢個女仔個腦已經畀人洗到壞咗, 可能而家好多大學生、年輕人都係咁, 佢哋冇可能再返轉頭 ...

唔死都無用

水晶宮

黃二少奶 發表於 19-8-28 22:47
我係youtube睇完,都欣賞呂小姐起碼對答如流,不過我覺得連主持人都暗串緊佢,佢仲好自豪,咪想港獨囉,咩 ...

主持人都串得頗明顯

條友d英文好做作
不過比起BU SU 主席
已經好咗成個小學 加 中學課程

伯爵府

醒目開學勳章

佢想要港獨喎!

首頁
12345...9

尾頁

跳至