自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我62,64歲,揸小巴半日,之後嘆茶,日日如是

wcpcelia    發表於 19-8-30 11:39

翡翠宮

我媽過65
都番緊PT,不知幾精靈

侯爵府

好媽媽勳章

啫喱黃 發表於 19-8-29 16:50
由從我外公一退休中左風無耐走埋,之後我絕對支持做到就做,唔係錢係有啲嘢做下無咁悶,年紀大一停無所事事 ...

係,無錯,我爸又係,當年60歲就退休(佢話我又出咗身,又有家用,想抖吓),佢頭果幾年都間中有返吓pt(俾我媽叫佢返下工or去吓街,唔好成日hea喺屋企好易有病),後尾我生咗b,我爸媽2個一齊幫我湊b,雖然忙,但真係有d細藝做吓,郁吓,個人都健康d

子爵府

唔做嘢真係好悶,能力所及範圍ok架

大宅

其實有份輕輕鬆鬆嘅工kill下time係好事嚟
我都想老左有野做,生活有意義d

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

natnat_tsang 發表於 19-8-29 16:50
其實我老豆都係成70歲先入職, 因為係人介紹, 當時係康文署外判某類工種出去, 初時我老豆係幫手淋吓花, 掃 ...

我成日book 場打波,"大部份"去打波的人對職工都好客氣同尊重。d 羽毛球架有轆,排球架又用車仔推,間唔中掃吓羽毛,唔太辛苦。如果同事相處冇問題,應該番工番得好開心,又可以過日晨。

唔好話你,我都想去做

大宅

我老爺剛65...
而家仲有做野...
成日要出 trip.. 中港兩邊走..

珊瑚宮

回覆樓主:

有, 家中老人家, 耐唔耐做吓part time。
打發吓時間, 人工又唔錯, 做幾日, 夠佢去旅行。

公爵府

我大樓之前有一個看更, 都做到80幾的. 佢好叻的, 又職整電器. 大廈內的FESTIVE DECORATION都係佢拉電做的.

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

習慣忙碌嘅人,不要強迫佢停下來,可以減下鐘或者,有啲公司過左退休年齡會轉合約,工時小啲嘅。
點都好過我62,40歲就話有病就死唔做野啦,而家都70仲係度hea
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

jodyfan 發表於 19-8-29 13:56
你就好啦!我99同我媽,早早就做大食懶了!

我媽先61所以做緊,我奶奶今年65已經退佐8年冇做野,成日打麻將食野,一星期煮兩三餐晚餐都嗌累嘅人,一年肥過一年

公爵府

natnat_tsang 發表於 19-8-29 13:51
我都覺得係.... 不過, 都70+, 我又擔心佢哋唔小心會整親... 但強行叫佢哋唔做又怕佢哋悶....

...

做……俾佢地继續做,
停落黎會出現好多病痛。

ps我老爺、奶奶,我地叫佢兩退休,
前後一年,兩个日对夜对鬧交……
跟住病、抑鬱!

一年後先後腳離世!

但未退休之前連傷風、鼻塞都好少。

伯爵府

我媽有做pt,
99 退休,冇工作,又唔做家務,成日流流長,咩都唔做,淨係睇報紙,玩電話,食飯

我媽後生過99,但講外表,我媽老好多

子爵府

回覆 natnat_tsang 的帖子

家人做得開心,就繼續做啦

wcpcelia    發表於 19-8-30 11:40

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

zxyggp 發表於 19-8-29 23:38
習慣忙碌嘅人,不要強迫佢停下來,可以減下鐘或者,有啲公司過左退休年齡會轉合約,工時小啲嘅。
點都好過 ...

不去工作的人,只會為家人製造壓力和麻煩。無個好。我99群埋一班同樣唔返工的八婆,一日到黑比呢樣,比嗰樣,不停扭計掫仔女錢。幾個唔做野的姑奶又係咁衰!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果不是生活所迫 ,老人家喜歡工作便由得他們吧 ~

老人家退休後反而很多無所事事 ,還疑神疑鬼身體左痛又痛~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

我媽同奶奶成70都有返工,返工有收入,可以保持活力,佢地願意我地亦唔會反對

男爵府

natnat_tsang 發表於 19-8-29 13:41
我家中兩老托賴都身體壯健, 年紀又未算太大, 媽就接近70 (做梗校車保母, 每曰2-3個鐘), 老爸就74(做康民暑D ...

有得返工幾好呀,冇咁悶
我媽73,佢冇做嘢好多年,悶到狂做義工,攞咗幾多獎狀

子爵府

我爸媽都有返, 你叫佢唔做佢都唔制. 佢兩個加埋揾成三萬有多, 比唔返呢份家用佢地...
最多係比多少少家用, 叫佢地唔好太博咋...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有野做精神爽利,一退休病魔來纏。 唔係太操勞,有得做就做。 我呀媽做到72 先退休,不過一退就中風 好彩宜家好返。

首頁

尾頁

跳至