時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

重申:純討論,不政治(請用字不要過激)
有冇心理學家開始硏究,今次d行動派行為過火同心理質素的問題?
之前睇過有d文章講過,長時間打機同睇籃光,會影響到心理發展例如:抑鬱焦慮,負面情緒,現實虛擬分不清⋯
現在正正係網絡遊戲興起之後成年的一群,我唔敢講全部唔知世界大事(不論:黃/籃)可能有d人平時報紙都唔睇多份,只看人地forward 的,冇去再 find out. 或只睇自己想睇的之後skip 哂其他。例如:不斷只吹人地地方點點好,呢度點點衰。有冇去find out 點解,如你要享受人地的好,你可唔可以減少自己現在擁有的?
現在行出黎講野嘅人,不論政府,紅黃藍綠佢地嘅論點都係好可笑

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-30 16:37

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你睇佢地打遊擊方法就知啦!呢d咪打機打上腦個隻。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nisha 發表於 19-8-30 10:23
有冇心理學家開始硏究,今次d行動派行為過火同心理質素的問題?
...

玩cooking mama 係咪變大廚?

bopomofo2405    發表於 19-8-30 13:25
焦糖媽    發表於 19-8-30 11:35

伯爵府

錯一定係人地既錯
意願一定係自己既好
權力係天生就有既
責任就全在對方

伯爵府

牛年勳章

good_pig 發表於 19-8-30 11:07

唔變大廚,但有少少概念

珍珠宮

回覆樓主:

宜家興玩食雞,皇者榮譽,三國無双

全部都係戰爭各色扮演game
連今次活動都叫"守護香江online"
用telegram 做聯络分派工作
"屠龍”專門打警察用粉紅做標記
同玩真人online game有咩分別?
冇錯抗奮狀態佢地分吾到現實定虛擬

珍珠宮

環保接龍勳章

...

呢度都有好多人只睇幅圖加句標題就當真!! 唔想睇就skip晒, 乜內容都唔睇!

包括晒咩野圖都係咁, 唔係講政治! 唔係講政治! 唔係講政治!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有可能㗎

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 19-8-30 11:19
宜家興玩食雞,皇者榮譽,三國無双

全部都係戰爭各色扮演game

我c6都話似

大宅

...

我覺得video game係有關係,打機輸贏5分鐘,10分鐘就要見輸贏。所以細佬係越來越impatient。我哋細個,屋企人會教君子一日三省吾身,而家細佬唔會做哩樣嘢,乜都係即刻反應,唔識停一停,諗一諗,FB/IG上見到乜就即沖,冇critical thinking哩樣嘢了。 social media feed乜俾佢,佢就食乜。本身大數據就是會polarize the view,因為商業機構,咁先賺到廣告錢,所以最後就變成細佬對有趣嘅social media嘅抵抗力係極低,失去自我思考能力。

仲有game一係贏,一係輸,係冇中間位嘅,哩個非黑即白,all or nothing嘅mentality,很大程度上就係而家嘅攬炒心態嘅起源。

伯爵府

牛年勳章

ayakaya 發表於 19-8-30 11:42
我覺得video game係有關係,打機輸贏5分鐘,10分鐘就要見輸贏。所以細佬係越來越impatient。我哋細個,屋 ...

我都覺得有關,輸贏 reset 對 player係 虛擬世界上可能冇左d分數,但現實世界係冇 cost. (時間,金錢,reputation)

其實退一步清醒d, 只怪學校老師,外國勢力,倒不如大家一齊諗下點解決同成因,理解因果關係,可能有助解決現况

禁止訪問

子爵府

都有機會,你見到D警察水平線瞄準示威者就知佢哋可能都有打online game 嘅

珍珠宮

之前有帖討論電子產品對小朋友嘅影響
我都分享過,專家研究用電子產品,長期接觸電子畫面影響大腦同心理發展
人體從感官接近收訊息傳去大腦,大腦再傳訊息令人體作出相對反應,但睇電視、玩電話、打機等等,使用者唔需要作出反應,久而久之壓抑太多形成情緒同行為問題

伯爵府

之前我話唔比幼稚園小朋友有screen time,比人話怪獸的。

大宅

nisha 發表於 19-8-30 13:17
我都覺得有關,輸贏 reset 對 player係 虛擬世界上可能冇左d分數,但現實世界係冇 cost. (時間,金錢,re ...

其實好多嘢雖然有外部力量,但係內因先係最緊要。如果內部完全冇任何seed,出面點加油添火都燒唔耐。

全球化,social media,大數據同埋網絡嘅私隱性,讓好多人性黑暗面出哂來。我自己覺得所謂嘅時代革命同Trump當選,Brexit會發生or巴西義大利菲律賓選咗民粹主義上台係同樣嘅背景。二三十年前,唔理邊度,唔理係far right populism or far left populism,民粹(populism)從來都唔係一個正面嘅字,即使有人有咁嘅想法,也會因為唔想politically incorrect,唔會大聲宣揚。而家唔同了,上網匿名,講乜都得,我哋都只是其中一part而已。好似而家黑衣人前線個個口罩,咪就係現實版匿名上網?現實網絡已經blend一起了

象牙宮

回覆樓主:

唔識現實人際關係要點,下下以為網上世界同現時一樣,咪會痴痴地囉!打機上腦絕對有關,當然性格亦有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我女真係有學cooking mama,煮真食物
我問佢點識,佢話cooking mama度,係咁做㗎! 方法真係啱喎!
當然係簡易食物

伯爵府

牛年勳章

SabrinaR 發表於 19-8-30 13:46
之前我話唔比幼稚園小朋友有screen time,比人話怪獸的。

我贊成㗎,雖然俾人話唔跟時代進步。我堅持小朋友睇實體書

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

foggyao 發表於 19-8-30 14:54
我女真係有學cooking mama,煮真食物
我問佢點識,佢話cooking mama度,係咁做㗎! 方法 ...

首頁

尾頁

跳至