論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

DHA勳章

本身想搵香港完約菲,好似話幾百蚊做文件,用app開左個招聘,點知好多海外應徵,咁咪試下in囉,睇中左個姐姐,依家係科威特。上網做左功課,個邊家庭請幾個姐姐,每個只負責一part,佢同我講佢僱主家一萬呎,兩公婆、三個仔女,加公公婆婆,得佢一個,話返工朝八晚十一,無休息時間無假期,覺得流流地,但志在個樣順眼,interview話no phone during working hour,佢話ok。仲話明白返工既rule。咁就講左會請佢,佢都仲有成半年先完約,就諗住依家唔洗理遲d先整手續。
下面繼續。

大宅

DHA勳章

點知佢三日唔埋兩日就whatsapp我打招呼問候,擺明返工時間就在線上,完全無法令人相信佢可以no phone囉,仲三更半夜唔訓搵我,問佢做乜唔訓,話要on call煮飯比老細。好流。
隔多幾日又話無錢比training fee,我問左專做direct hire既agent,人地都答我伏伏地,如果乜都唔比好易no show。諗住隔多一兩日話原本姐姐肯續約唔請佢算啦,搵過第二個。
大家又有無direct hire經驗可分享?

伯爵府

我而家呢個都係自己經apps 搵!佢之前又唔會成日ws我喎!但佢有問住個進度囉(感覺佢係心急想快啲返工的)!例如問我簽左約左呀!又講下佢自己嗰邊個進度呀咁!

而家做左個幾月,暫時幾滿意!

大宅

DHA勳章

babe13E 發表於 19-8-30 17:42
我而家呢個都係自己經apps 搵!佢之前又唔會成日ws我喎!但佢有問住個進度囉(感覺佢係心急想快啲返工的) ...

我個講緊半年後先完約,到佢回菲先做到手續,但就成日問我。你有無幫佢比埋training fee同health check?

伯爵府

camilleting 發表於 19-8-30 18:18
我個講緊半年後先完約,到佢回菲先做到手續,但就成日問我。你有無幫佢比埋training fee同health check?
...

Agent 同我講,如果佢向我claim 呢啲費用,我係需要俾返錢佢的,但暫時佢又冇喎!

禁止訪問

子爵府

Baby@father 發表於 19-8-30 20:08
direct hire風險幾高,因為工人係自己出面揾,唔知對方乜料,agent都冇責任
...

但係用agent 都唔代表有保障

如果你有好agent 可唔可以介紹比我?

大宅

騎牛搵馬的工人我唔會考慮
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

DHA勳章

chbch 發表於 19-8-30 21:24
騎牛搵馬的工人我唔會考慮

唔係呀,佢會做完科威特個約先黎,睇得出佢想搵定工,有心搵工但有無心做野就唔知啦,成日禁電話。我in佢都睇到佢係科威特僱主廚房處理緊食物。

複式洋房

babe13E 發表於 19-8-30 17:42
我而家呢個都係自己經apps 搵!佢之前又唔會成日ws我喎!但佢有問住個進度囉(感覺佢係心急想快啲返工的) ...

請問Direct Hire 姐姐嘅費用,雇主同姐姐需要俾幾錢?謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

未係你工人已經咁煩, 唔好請。 block埋佢電話。

伯爵府

hellohello1 發表於 19-8-31 12:20
請問Direct Hire 姐姐嘅費用,雇主同姐姐需要俾幾錢?謝謝

本地完約、斷約同海外都唔同價錢喎!本地完約最平,僱主俾二千幾就搞掂!姐姐好似要俾一成,我唔太清楚!

工人好唔好就睇彩數!但正如有jm講,有agent 幫你搵都唔保證好的話,咁direct hire 起碼成本平啲!

複式洋房

babe13E 發表於 19-8-31 12:39
本地完約、斷約同海外都唔同價錢喎!本地完約最平,僱主俾二千幾就搞掂!姐姐好似要俾一成,我唔太清楚! ...

如果係海外嘅會係幾錢?

珊瑚宮

本地完约菲。经A準吾使二千。工人吾使比任何錢(你自己上環球逐間格價)
自己搅完约菲好似幾百蚊
玩具萬歲!

伯爵府

hellohello1 發表於 19-8-31 18:30
如果係海外嘅會係幾錢?

4千幾。
但我再俾埋錢agent幫姐姐喺香港驗多次身、接機同埋帶姐姐去整身份証。所以最終埋單5千幾。

複式洋房

babe13E 發表於 19-8-31 20:20
4千幾。
但我再俾埋錢agent幫姐姐喺香港驗多次身、接機同埋帶姐姐去整身份証。所以最終埋單5千幾。
...

咁姐姐本身需要俾幾錢?你係邊個平台搵海外姐姐?自己請海外姐姐,請問有咩需要注意?謝謝

大宅

fitfish 發表於 19-8-31 18:45
本地完约菲。经A準吾使二千。工人吾使比任何錢(你自己上環球逐間格價)
自己搅完约菲好似幾百蚊 ...

請問環球係咩?我好有需要換完約,感謝你

珊瑚宮

Lmilky 發表於 19-9-1 02:25
請問環球係咩?我好有需要換完約,感謝你
中環環球大厦商场商舖
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-9-2 20:30
中環環球大厦商场商舖

Thx

大宅

我direct hire 朋友工人,岩岩批visa 就話有左,等佢兩個月,agent fee 有5000 蚊冇得退,經驗人士話要姐姐墊一半agent fee, 等佢有付出冇甘易玩野,有黎香港先分幾個月退番比佢

首頁

尾頁

跳至