自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我自學日文,雖則share好多漢字,但記發音記得好辛苦,之前啲課文記完又吾係好記得返哂,好洩氣。其實我學黎又冇得用,好想放棄但又吾甘心,上黎發洩下。。。
我之前已經放棄左德文,因爲文法太難又聽吾到,我吾想做咩都失敗收場。
P.s:學電腦語言又是咁,睇完明左,寫出黎就彈哂啲error出黎。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

學乜嘢都好,最重要係毅力,遇上困難就放棄,最後乜都學唔成。

男爵府

Gunsche 發表於 19-8-31 14:23
我自學日文,雖則share好多漢字,但記發音記得好辛苦,之前啲課文記完又吾係好記得返哂,好洩氣。其實我學 ...

日文易學難精,你睇多啲聽多啲啦。除左學課本,自己有興趣的都好緊要,e.g.如果你鐘意煮食,就睇下日文食譜學日文,鐘意fashion就睇下日文fashion網站學下日文,咁樣會容易記啲

男爵府

陪月勳章

野原美冴 發表於 19-8-31 14:29
學乜嘢都好,最重要係毅力,遇上困難就放棄,最後乜都學唔成。

我唯有降低要求,例如想一天記二十個字,記不到,就記一半,再吾得,再減,廢啫,至少吾放棄先。

珍珠宮

回覆樓主:

既然自學唔得就比錢出去學,老師自然有方法教識你

男爵府

陪月勳章

catcat笑 發表於 19-8-31 14:40
日文易學難精,你睇多啲聽多啲啦。除左學課本,自己有興趣的都好緊要,e.g.如果你鐘意煮食,就睇下日文食 ...

鐘意果樣野真係好緊要,不過首要是吾好怕挫折,呢樣野好難練成,若練成,我想得著比語言本身還大。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

俄文、法文、菲律賓文同印尼文

前兩者係之前有上堂但宜家冇但想 keep,後兩者係玩嘅性質

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

如果你日常生活用唔到日文,死記完好快會忘記,不如學D真係對你有用嘅嘢

伯爵府

回覆樓主:

自己經驗,學日文睇多D日劇卡通綜藝節目之類,去超市買日貨睇多D貨品招紙,當然如果有識日文嘅朋友請教多一兩句更好。

日語學校真係有能力教你快D上手嘅。

男爵府

我女今年暑假自學西班牙文,我見佢上網學同人鬥高分

子爵府

Gunsche 發表於 19-8-31 14:49
我唯有降低要求,例如想一天記二十個字,記不到,就記一半,再吾得,再減,廢啫,至少吾放棄先。
...

樓主,我跟你一樣也是自學日語。請問你用什麼方法去學? 能背誦50音和其他音嗎? 大家一齊交流一下。

我用apps, 書本, youtube 和睇日文動畫。

子爵府

我自學日文,雖則share好多漢字,但記發音記得好辛苦,之前啲課文記完又吾係好記得返哂,好洩氣。其實我學 ...

用自己屋企的物品,例如: 廚房,廁所的日用品。用字卡用日文寫出來,貼在物品上,大聲說出來。用眼/耳/囗(多感官)去學/記應該會好d。盡量用自己身邊的物件,自己的興趣和喜好的生字去記。最好先學: 說和聽,其次是看。

加油。

子爵府

我介紹一個app 比你。這個apps 的字分開了級別,我的朋友(她在日本生活了十多年)聽了apps 的發音,話跟日本生活用的相似。

bopomofo2405    發表於 19-8-31 21:44
Gunsche    發表於 19-8-31 15:31

男爵府

陪月勳章

PandaVV 發表於 19-8-31 15:09

樓主,我跟你一樣也是自學日語。請問你用什麼方法去學? 能 ...

多謝你個app, 我係ipad裝左個日語N5快譯通,手機就裝左時雨N5, 另外有本書, 我用左幾日背哂五十音後,希望三個範疇都每日溫一點,記哂啲好恐怖的一至十變化版後現開始進入形容詞階段,但漸漸覺得愈來愈慢和善忘。

子爵府

Gunsche 發表於 19-8-31 15:35
多謝你個app, 我係ipad裝左個日語N5快譯通,手機就裝左時雨N5, 另外有本書, 我用左幾日背哂五十音後,希 ...

一至十變化版是什麼
形容詞階段 多記常用的(建議相反意思一組去記)會好d。例如: 好的 vs 壞的。
反而,動詞 要明白第一類(五段動詞),第二類(上一段/下一段動詞)和第三類動詞的分類。因為可以分別到它們,你便可以不用死背。

大宅

我自學緊我細仔似講泰文嘅BB話,現在全家依靠我翻譯。哈哈
我個名叫林波仔

大宅

我覺得對住本書要記D唔知幾時先用到既生字其實係好痛苦,
相反睇電視、睇BLOG去記D自己有興趣既野其實係冇甘辛苦

大宅

EMINGT 發表於 19-8-31 15:08
我女今年暑假自學西班牙文,我見佢上網學同人鬥高分

我囡囡都想自學西班牙文, 有什麼網頁/YOUTUBE推介? THANKS!

大宅

我自學法文每日30分鐘
而家程度只係打招呼同簡單句子。
唔好逼自己但每日都要學。

別墅

好媽媽勳章

自學過德文好痛苦, 有冇人有心得,實在難過英文太多

首頁

尾頁

跳至