0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係孖胎仔仔早產,26週3出左世,見到細細既手仔腳仔插晒野真係好心痛,佢哋已經住左一個月NICU喇,暫時食野消化到,有大小便,想問下通常去到幾多週都無問題出現叫做比較穩定?佢地仲未check眼,我日日都好擔心,以淚洗面好似有產後抑鬱咁

大宅

zuniceso 發表於 19-8-31 21:03
我係孖胎仔仔早產,26週3出左世,見到細細既手仔腳仔插晒野真係好心痛,佢哋已經住左一個月NICU喇,暫時食 ...

我同你一樣34周迫住開刀生等醫生講最好住到37周先出院!我個女住icu 都兩星期呀之後轉初生由兩個星期初時日日抽血又插曬野咁我同你一樣一訓低就喊夜晚訓訓下又喊
不過你要加油呀⋯⋯BB係醫院有姑娘同醫生唔會有事架、bb會健康甘出來同你返屋企

洋房

我係孖胎仔仔早產,26週3出左世,見到細細既手仔腳仔插晒野真係好心痛,佢哋已經住左一個月NICU喇,暫時食 ...

我係34週突然穿水 拖左三日兩夜先催生

醫生要佢有2.1kg,
連續7日呼吸冇問題先比出院(因為試過喊到唔抖氣,面都紫埋)

當時住左12日就出得院喇,
我日日泵奶拎返去,加埋一次身。
雖然奶粉會快啲增磅,但人奶會對早產bb好d,因為身體會調配最適合佢嘅成分,所以我女女一直都係全人奶。

我諗醫院都係要你bb儲夠磅,就會比出院架喇,你唔好太擔心,正面d諗醫院有人24小時照顧佢地,而你就可以喺屋企休息多啲。

加油

大宅

大仔而家5歲 27-28週⋯住到37週⋯體重剛出生係900g 到出院2000g..check 眼比較心痛 眼腫得好厲害⋯⋯俾d時間bb..冇咩可以做到除左泵奶⋯⋯有時會好反覆 時好時壞⋯⋯不過捱過左就好⋯⋯而家5歲 未有大問題出現⋯⋯細問題都有既 細個果陣呼呼系統既病比較嚴重 哮喘⋯⋯不過3歲後就冇再試過哮喘

訓唔著

大宅

我做媽媽了 發表於 19-9-1 01:01
我同你一樣34周迫住開刀生等醫生講最好住到37周先出院!我個女住icu 都兩星期呀之後轉初生由兩個星期初時 ...

多謝你鼓勵,我真係一諗就喊,我2個bb 26週太早喇,每日都好驚佢地會有啲咩變化心好累

大宅

suyiwong726 發表於 19-9-1 10:11
我係34週突然穿水 拖左三日兩夜先催生

醫生要佢有2.1kg,

佢哋已經住左一個月喇,我都係堅持人奶,只係想知咁早出世既bb大個係咪可以同正常人一樣,真係好擔心

大宅

besslyp 發表於 19-9-1 12:02
大仔而家5歲 27-28週⋯住到37週⋯體重剛出生係900g 到出院2000g..check 眼比較心痛 眼腫得好厲害⋯⋯俾d時 ...

你情況同我好似呀,就係佢地反反覆覆令我好擔心,下星期就check眼,而家又話個咩心導管未關埋,如果食完藥都無改善,就要開刀做手術,想問下你果時有無呢啲問題?同埋係咪佢地情況穩定啲就可以餵奶同抱下佢?

複式洋房

加油呀媽媽!為左BB要撐落去 多啲同人傾偈 你啲情緒BB都感覺到的 佢都好努力 好希望快啲同媽咪番屋企!

大宅

zuniceso 發表於 19-9-1 12:12
你情況同我好似呀,就係佢地反反覆覆令我好擔心,下星期就check眼,而家又話個咩心導管未關埋,如果食完藥 ...

佢出生第三日我就有抱佢喇。佢心臟冇問題。問題比較多既係呼吸系統 同埋佢有2-3級腦出血。出血位置係影響運動。所以佢比較遲識跳呀跑呀。不過行路正常。而家都識走識跳。
訓唔著

大宅

zuniceso 發表於 19-9-1 12:12
你情況同我好似呀,就係佢地反反覆覆令我好擔心,下星期就check眼,而家又話個咩心導管未關埋,如果食完藥 ...

唔記得覆你餵奶。一路都係插管餵 直到出院前兩星期先開始用奶樽餵
訓唔著

大宅

Olimama_0611 發表於 19-9-1 12:14
加油呀媽媽!為左BB要撐落去 多啲同人傾偈 你啲情緒BB都感覺到的 佢都好努力 好希望快啲同媽咪番屋企! :y ...

知道

大宅

besslyp 發表於 19-9-1 12:18
佢出生第三日我就有抱佢喇。佢心臟冇問題。問題比較多既係呼吸系統 同埋佢有2-3級腦出血。出血位置係影響 ...

你咁快可以抱佢,好羨慕我細仔都有1級腦出血,但醫院要隔成個月先幫佢照第2次,所以仲未知佢進度,而家希望佢自己可以吸收番

大宅

zuniceso 發表於 19-9-1 12:33
你咁快可以抱佢,好羨慕我細仔都有1級腦出血,但醫院要隔成個月先幫佢照第2次,所以仲未知佢進度 ...

因為佢呼吸唔好 唔穩定 所以有用袋鼠抱法 希望穩定同安撫下佢。加油 過左就好。 果陣我都係以淚洗面
訓唔著

大宅

besslyp 發表於 19-9-1 12:37
因為佢呼吸唔好 唔穩定 所以有用袋鼠抱法 希望穩定同安撫下佢。加油 過左就好。 果陣我都係以淚洗面
...

我淨係可以伸手入箱摸下佢,我會加油

複式洋房

我BB又係26週5出世,每日諗起BB又或者提起都喊,所以唔想同人提起,見佢又插喉又抽血,凳佢辛苦,覺得自己累左佢,好心痛,D人話坐月唔可以喊,但真係忍唔住,又好掛住BB。

伯爵府

回覆樓主:

祝福你對孖 B 平安健康,你都要小心身體。加油,孖 B 好快返可以屋企。
我對侄仔係27週出世,細孖一個月度就出院,大孖好似要 4個月先出院,初頭都有唔同問題,只能信醫生。其實我唔知詳情,因唔敢問我細佬同弟婦,怕佢哋已經煩,廢事仲左問右問,只係聽我媽講孖B 點。Touch wood,都捱過咗,兩個而家都 10歲,so far 樣樣都 okay!

大宅

bonbonwunwun 發表於 19-9-21 17:19
我BB又係26週5出世,每日諗起BB又或者提起都喊,所以唔想同人提起,見佢又插喉又抽血,凳佢辛苦,覺得自己 ...

我坐月已經喊左無數次,你BBs住左幾耐呀?

大宅

kyk 發表於 19-9-21 20:24
祝福你對孖 B 平安健康,你都要小心身體。加油,孖 B 好快返可以屋企。
我對侄仔係27週出世,細孖一個月度 ...

多謝你share,我對仔而家都住左個幾月喇,暫時穩定,見到佢地愈黎愈大,我再辛苦都唔怕的,最緊要佢地健康成長

複式洋房

zuniceso 發表於 19-9-21 20:32
我坐月已經喊左無數次,你BBs住左幾耐呀?

我BB今日住第11日,無時無刻一諗起眼淚就流,見到BB又忍唔住,有時都覺得自己幾無用,乜都幫佢唔到,你BB係邊度NICU?

大宅

bonbonwunwun 發表於 19-9-21 21:36
我BB今日住第11日,無時無刻一諗起眼淚就流,見到BB又忍唔住,有時都覺得自己幾無用,乜都幫佢唔到,你BB ...

你千其唔好咁諗呀,你要趁呢段時間好好坐月,我坐月都係一個禮拜去一次咋,我老公就日日去,你都要有心理準備,bb會反反覆覆,不過通常用藥好快就無事,唔駛太擔心,佢哋好叻架,會愈黎愈好

首頁

尾頁

跳至