自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔想手痕又睇,睇完又激氣,影響自己情緒,今日backup晒所有data 就 deactivate account, 跟手delete 個app!
睇返啲backup 相都好多感覺,由honeymoon 到有兩個女...但係唔想再比social media 影響自己...
有冇jm 有完全放棄social media既經驗?

男爵府

又唔洗咁激,其實你可以unlike/unfriend/unfollow

大宅

回覆樓主:

唔錯啊
知愈多 愈心煩
冇玩反而仲舒服

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

點樣deactivate?

男爵府

josechan 發表於 19-9-9 14:03
唔想手痕又睇,睇完又激氣,影響自己情緒,今日backup晒所有data 就 deactivate account, 跟手delete 個app ...

點樣back up相?

伯爵府

唔想手痕又睇,睇完又激氣,影響自己情緒,今日backup晒所有data 就 deactivate account, 跟手delete 個app ...

我unfriendD黃屍朋友
但仍在Facebook為正義,為警察發聲,出小小棉力

大宅

回覆 foggyao 的帖子
Deactivate:

https://www.facebook.com/help/250563911970368?helpref=hc_global_nav

大宅

回覆 josechan 的帖子

冇得凈係 backup 相, 係backup 所有資料, 所以 file size 係好大:
https://www.lifewire.com/back-up-your-facebook-data-2655254

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

josechan 發表於 19-9-9 14:10
回覆 foggyao 的帖子
Deactivate:

珍珠宮

回覆樓主:

最近 fb 少咗文宣嘢,相信淺黃人都知太討厭了

男爵府

回覆樓主:

咁又唔洗咁衝動,因為呢d消息無處不在,係fb見到,黃絲po/新聞就略過,what's app group黃絲講野,只好唔出聲,唔想因為依家政治嘅分化,而被破壞多年建立嘅友情

大宅

其實除咗睇到好激氣,都有覺得Facebook 太危險,有咩風吹草動,其實人地已經可以了解晒你屋企地區,小朋友學校,興趣,依家起底實在太勁,都係唔好比人知太多...

題外話,我試過去脫毛中心做treatment 大半個鐘到啦,叫呀女(十歲)reception 睇書等我,期間我同事又嚟,未見過我女真人既,但因為見過Facebook 所以叫到佢名,又同呀女傾咗兩句,當然佢又傻更更答人,呢個case 雖然冇危險性,但Facebook 其實真係將自己資料反晒出嚟比人睇。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

TAKTAKB 發表於 19-9-9 14:08
我unfriendD黃屍朋友
但仍在Facebook為正義,為警察發聲,出小小棉力
...

多謝你呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係一個月無上fb
我有時需要去睇d資訊,睇完我就走,免得心煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我係unlike/unfollow/unfriend

所以清靜好多
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

我刪剩貓貓狗狗,飲飲食食和旅行資訊

zaza0427    發表於 19-9-9 16:38

侯爵府

親子王國15週年勳章

delete 個 apps 咪得, 洗乜 deactivate account ~

我同意唔好放咁多個人野上網, 一定要 set 好 privacy, 我都好耐無放小朋友相上 fb lu ~

水晶宮

回覆 josechan 的帖子

傻朱朱, unfollow咪得囉.再唔係unfriend 我都唔留手, account 就留因為好多memory 比自己睇返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好del 要將事實公諸於世

首頁

尾頁

跳至