1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無人知,邊只奶粉食佐BB會肥啲?BB1岁一直人奶,偏瘦,想食肥啲。
加固食得不是很好,希望奶粉可以補充下。

複式洋房

你試下隻enfinitas,我識個bb早產都係飲佢

大宅

我囡食緊S26, 有人話有部分BB食左會肥D,我囡由出世到而家18個月大一路食體重都係生長線之上,不過我聽過有朋友個B食完有肚屙情況,真係因人而異

禁止訪問

男爵府

babycqy1 發表於 19-9-11 19:47
請問有無人知,邊只奶粉食佐BB會肥啲?BB1岁一直人奶,偏瘦,想食肥啲。
加固食得不是很好,希望奶粉可以補 ...

保兒加營素, 阿仔有13個月開始每日一餐奶粉,2餐人奶,慢慢到1歲半轉為全奶粉,升了2條生長線,手腳都係肉
但最緊要係食多啲固體, 仔仔以前都食好少,三分一個碗仔都食唔到 , 依家啱佢口味嘅嘢食可以食曬一大碗, 有時食完麵包轉個頭食烏冬

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

阿女飲illuma organic吸收得都幾好,生長線都跟得到

大宅

kissapplegirl 發表於 19-9-12 18:33
保兒加營素, 阿仔有13個月開始每日一餐奶粉,2餐人奶,慢慢到1歲半轉為全奶粉,升了2條生長線,手腳都係 ...

點揾到啱bb口味的野食?
我咁問好多餘,但我真係揾唔到
佢有d食幾次就冇興趣
蛋,三文魚,菜心,粟米,南瓜,粥,紅蘿白,准山,西蘭花,水蛋,咩都唔食
奶都麻麻地

男爵府

Pokemongo 發表於 19-9-13 22:21
佢有d食幾次就冇興趣

我個仔鐘意食有味既野,我係佢14個月大時比日本牌子既即食粥/餸,溝米飯比佢食,通常半包粥溝半碗飯,之後我就會煮用電飯煲煮軟飯,會落d肉同菜,帶出街係屋企樓下d餐廳食lunch,BB就食自己碗飯,會比dd大人餸汁佢撈,之後佢就慢慢變為跟大人食飯,晚餐一樣,盡量係餸菜未落調味料前留dd餸比佢,有d餸例如蒸魚,會照撈d魚汁豉油魚肉比佢,想天然d可以用 蒜粉胡椒粉香草大地魚粉呢類整野比bb食,我就成日整大地魚粉撈牛肉碎,蒸熟再加雞蛋,變成肉碎蒸水蛋,唔洗落鹽bb都好鐘意食,可以食晒成碗飯,大人覺得唔夠味可以加d豉油就變一個餸,再剪d菜菜落碗飯就夠

男爵府

Pokemongo 發表於 19-9-13 22:21
佢有d食幾次就冇興趣

你可以試下落油炒熟豬肉碎,加一碗水,豆腐(切粒),再加bb豉油(一田,Aeon百貨公司買到,係bb專用豉油),煮5分鐘到d汁水收傑(可以打生粉芡),好香口bb應該肯食

街市買條游水魚,記得買新鮮既,可以買盲槽魚, 紅油魚,多寶魚,倉魚,呢類都小骨,我次次都唔落任何野直接蒸,蒸熟後落蒸魚豉油,再加蔥絲後讚滾油,bb好鐘意食

1歲後bb可以慢慢跟大人齊食飯,簡d較淡味既飯餸比佢食,佢唔食就唔好逼佢,多d讚佢,試多d唔同菜式就會搵到bb所愛

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

S26,聽好多人講過呢隻係肥b奶粉,同埋味道偏甜

別墅

kissapplegirl 發表於 19-9-12 18:33
保兒加營素, 阿仔有13個月開始每日一餐奶粉,2餐人奶,慢慢到1歲半轉為全奶粉,升了2條生長線,手腳都係 ...

問一問加營素系等于奶粉??

係阿囡固體食得唔係幾好,可能我主要都系煲粥粉面多,我仲未俾盐粉果啲佢食。可能啲肉吖無乜味所以唔够吸引佢

別墅

tifffan321 發表於 19-9-12 15:58
我囡食緊S26, 有人話有部分BB食左會肥D,我囡由出世到而家18個月大一路食體重都係生長線之上,不過我聽過有朋 ...

S26我見有銀色同金色,唔知你食邊只呢?

男爵府

babycqy1 發表於 19-9-19 14:57
問一問加營素系等于奶粉??

係阿囡固體食得唔係幾好,可能我主要都系煲粥粉面多,我仲未俾盐粉果啲佢食 ...

保兒加營素係奶粉1+係比1至3歲小朋友,3+比3歲以上,我無人奶就換左呢隻奶粉比bb飲,佢明顯係肥左多肉左,生長線都升左,不過佢平時都肯食飯(有時會絕食),唔可以單靠奶粉吸收均衡營養
呢隻奶粉卡路里較其他bb奶粉高,所以bb成日唔食野都keep到熱量夠無瘦到,咁當然我個仔唔食飯時,我會買麵包比佢食,比幾塊餅佢頂下肚咁,夠1歲可以比d淡味既大人餸菜一齊食,豬肉牛肉落油炒下會香口d,蒸旦落櫻花蝦或者大地魚粉,天然又補鈣又好味, 呀仔由一歲時成日絕食,到而家一歲半,佢可以一口氣食曬碗兒童烏冬再食麵包

大宅

肥d冇乜好處咋喎....

別墅

kissapplegirl 發表於 19-9-19 15:19

保兒加營素係奶粉1+係比1至3歲小朋友,3+比3歲以上, ...

好多謝你祥細的回復,好好参考下先
櫻花蝦或者大地魚粉,呢两樣睇黎要去買啲

別墅

babytingbaby 發表於 19-9-19 23:57
肥d冇乜好處咋喎....

係因為太瘦,最低生長線都達唔到,所以要追返

複式洋房

回覆 babycqy1 的帖子

我仔仔食人奶食到14個月,之後試左兩隻牌子唔肯飲,只肯飲Kendamil,我試過真係好香,佢係全脂奶粉,不含棕櫚油,用海藻提煉DHA,呢三點同其他牌子有分別,我仔仔飲完肥返,便便亦一直都好暢順,介紹左兩個朋友都讚好。

別墅

CatCate 發表於 19-9-20 12:24
回覆 babycqy1 的帖子

我仔仔食人奶食到14個月,之後試左兩隻牌子唔肯飲,只肯飲Kendamil,我試過真係好香 ...

請問呢只容易買嗎?會唔會好甜?
有興趣試下。

複式洋房

babycqy1 發表於 19-9-20 12:29
請問呢只容易買嗎?會唔會好甜?
有興趣試下。

唔會好甜,因為不含蔗糖,又係同其他牌子唔同,喺hktvmall、一田、屈臣氏都有,我之前bb展買好平,呢排加左少少價。

首頁

尾頁

跳至