自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-9-12 11:34
勞工署見啦可以
搏員工唔爭取啫

當中2 位去過勞工處,最後敗數。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打去勞工處問下最好...不過如果可以留底, 會做得開心嗎?

男爵府

akicherry 發表於 19-9-12 10:17
朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如 ...

咁多位JM話留低機會高,叫朋友去攞證明先,之後再同公司計。

珍珠宮

cherron416 發表於 19-9-12 10:55
無啦!首先公司係唔知情下裁員,即與懷孕無關,而且法例無話懷孕一定唔可以裁員;第二懷孕機會高即未firm ...

我睇過2個醫生都係睇驗孕棒就出證明,同埋有薪產假係指合約制員工於放假前做滿40週就有

公爵府

lojo11 發表於 19-9-12 10:41
都講左要炒.. 留低都唔方好做... 安心養胎好過....

係啦

男爵府

cheung2000 發表於 19-9-12 11:40
我睇過2個醫生都係睇驗孕棒就出證明,同埋有薪產假係指合約制員工於放假前做滿40週就有
...

一般gp 只睇驗孕棒,但婦科唔一定。
另外我睇到呢段

珍珠宮

2024年龍年勳章

cherron416 發表於 19-9-12 11:32
我以前公司,試過後補,一樣解雇。
仲要規定(合約規定)註冊婦科醫生開嘅證明。
如果員工即時後補由註冊婦科醫生開嘅證明都照抄, 你前公司係觸犯法例只係個員工無提告啫
即係放完產假第一日收解僱信, 公司亦係觸犯法例一樣, 唔知唔代表無違法知多D保障自己

打工仔, 唔憂就話可以專心安胎啫~生B點都多咗洗費, 生之前被解僱又唔可以大住肚去揾工, 手停口停...九個月孕期流流長, 坐月又兩個半月, 生計問題

男爵府

BK2002 發表於 19-9-12 11:49
如果員工即時後補由註冊婦科醫生開嘅證明都照抄, 你前公司係觸犯法例只係個員工無提告啫
即係放完產假第一 ...

問題,婦科要見心跳先開,我近來先知,或者你去產前產後都有分享。
另外以前公司有人係去勞工處告,只係敗數⋯
但detail 唔講,因為都幾pk

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cherron416 發表於 19-9-12 11:10

如果跟足勞工法例:「按 連 續 性 合 約 為 僱 主 服 務 ...

唔係咁計架,40周係計放產假既日子。

所以5月入職(連續性合約)應該有有薪產假。

別墅

明白可能有經濟問題,但講左會炒仲要強行留低,通常都做得唔開心

男爵府

tester5 發表於 19-9-12 11:59
唔係咁計架,40周係計放產假既日子。

所以5月入職(連續性合約)應該有有薪產假。

知啦!知啦!
我攪錯了。
我女已經14 歲,當年一有就resigned ,唔記得同唔update。
但真係接觸過懷孕被解僱而僱員敗數

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherron416 發表於 19-9-12 11:54
問題,婦科要見心跳先開,我近來先知,或者你去產前產後都有分享。
另外以前公司有人係去勞工處告,只係敗 ...

而家d機應該比以前先進?我女18歲,果時遲左兩週用機都見到閃閃
不過週數太細,要搵有陰道超聲波的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

就算比你朋友留低都唔會有好日子過啦,不如好好安胎好過啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

公司比信先 wor , 叫你朋友咪再想,安心安胎好過

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-9-12 12:11
而家d機應該比以前先進?我女18歲,果時遲左兩週用機都見到閃閃
不過週數太細,要搵有陰道超聲波的
...

問題係個B, 當然想樓主朋友開心懷孕,但事實唔少7-10 wks 都未有閃閃。你自己去產前產後就見到分享

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19212028#post_288087664

珍珠宮

akicherry 發表於 19-9-12 10:17
朋友尋日收到公司通知,做多一個月就last day.但佢今朝用clear blue check顯示2-3(應該懷孕機會都高)。咁如 ...

既然公司只是生意唔好解僱,亦都算係公司通知先,我就建議好來好去,開開心心安心佗BB....好過日日用個肚做擋箭牌,或分分鐘日日被黑面插。

大宅

唔好理啦 拿拿聲交左懷孕證明先
其實好depends你朋友做咩公司
就算grey area, 外資大公司多數會收返大信封, 唔會博
因為傳左出去都唔好聽
good luck

男爵府

LokYauYau 發表於 19-9-12 12:18
既然公司只是生意唔好解僱,亦都算係公司通知先,我就建議好來好去,開開心心安心佗BB....好過日日用個肚 ...

公司好就無事。
公司唔好
我見唔少大肚同事,最後自己唔做(公司99% 女人,香港上下around 150人)
不過文職人員就好D,有心留難頂多受氣,但一樣辛苦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cherron416 發表於 19-9-12 12:17
問題係個B, 當然想樓主朋友開心懷孕,但事實唔少7-10 wks 都未有閃閃。你自己去產前產後就見到分享

https ...

哦,我以為差唔多週數都差唔多tim,原來係咁

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-9-12 12:30
哦,我以為差唔多週數都差唔多tim,原來係咁

我自己最近懷孕過先知咁!
同1x 年前唔同左好多
試過醫院登記,連家計會證明都唔受
所以樓主朋友,可以考慮去抽血驗孕,即日有報告、之後再等閃閃再開信,拖得就拖,如果認為值得

首頁

尾頁

跳至