0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb3個半月大,最近支氣管炎入左院,因為爸爸媽媽太拖拉導致未買保險就病了,想問各位買邊間?

男爵府

回覆樓主:

我仔都病完,感冒加尿道炎,他二個半月,所以立即幫他買左保險,前日簽左單了,立時放心,買左危疾人壽同住院,prudential買,月費$1500,想有事用私家就快啲買,好彩我仔一次尿道炎以後都包,如果發生二次就唔包了

大宅

回覆 maymaysheep 的帖子

咁好?!我女7個禮拜都啱啱發現有尿道炎,問左兩間都話唔包尿道炎。

男爵府

cherry@sum 發表於 19-9-16 16:07

咁好?!我女7個禮拜都啱啱發現有尿道炎,問左兩間都話唔包尿道炎。 ...

你個保險幾時買架?

大宅

我未買丫,就係丫女病左先醒起未買保險,宜家想買返,間間都話唔保尿道炎喇

民房

Ting0523 發表於 19-9-15 13:41
bb3個半月大,最近支氣管炎入左院,因為爸爸媽媽太拖拉導致未買保險就病了,想問各位買邊間?
...

我仔一出世就已經買左 依家個女出左世都買埋。我地買個個公司係保誠。個經紀好好如果想知詳細資料可以搵我。

大宅

Miko1991 發表於 19-9-17 15:57
我仔一出世就已經買左 依家個女出左世都買埋。我地買個個公司係保誠。個經紀好好如果想知詳細資料可以搵我 ...

初生BB,有咩保險買?醫療?人壽?儲蓄?。。。問保險經紀,實話樣樣都有用。

民房

chubama 發表於 19-9-17 22:12
初生BB,有咩保險買?醫療?人壽?儲蓄?。。。問保險經紀,實話樣樣都有用。
...

pm你

大宅

...

其實買醫療間間價錢同賠償額都係差唔多架咋!你出個咁嘅post,大把agent搵你啦我覺得如果你純只想買醫療就直接搵你身邊嘅人最好,有乜事佢都會盡幫你同唔怕遇到啲唔好嘅agent囉!因為agent先係最大嘅分別呀!

大宅

chubama 發表於 19-9-17 22:12
...

你講得啱,agent一定話乜都要買!其實初生最有急切性買嘅係醫療,因為萬一有乜事,就會變成不保事項!而家啲儲蓄絕大部分已有人壽,所以唔需要專登買純人壽,除非你想買大筆人壽額啦!我就有幫個仔買埋意外啦,因為小朋友易發生意外,買醫療住私家醫院多數賠唔足㗎,買埋意外就保障大啲囉!儲蓄就睇你有冇呢個需要啦!我就諗住過多幾年先啦,因為幼稚園啲學費同雜費都好貴,負擔都好重,等個仔讀小學先買會較鬆動

大宅

...

我係買bowtie既醫保 ,保費平,而家買落都冇咩問題,agent 食水好深架實話樣樣都要買

大宅

wongcyu 發表於 19-9-18 10:36
我係買bowtie既醫保 ,保費平,而家買落都冇咩問題,agent 食水好深架實話樣樣都要買
...

呢樣真,搞到我都唔知幫bb買邊個plan好,我又唔覺得樣樣都真係需要

大宅

gloria0429 發表於 19-9-18 11:54
呢樣真,搞到我都唔知幫bb買邊個plan好,我又唔覺得樣樣都真係需要

其實我覺得幫bb買既話最好買醫保先,bb好易病,touchwood 有咩事都可以睇私家先,唔駛為左慳錢去政府排隊

大宅

wongcyu 發表於 19-9-18 14:27
其實我覺得幫bb買既話最好買醫保先,bb好易病,touchwood 有咩事都可以睇私家先,唔駛為左慳錢去政府排隊
...

我大仔而家3歲幾都幫佢買,好多小朋友都精力旺盛,又跑又爬高爬低,佢都整親左幾次,雖然未去到需要入院但意外既野好難講,買果時要了解有冇其他已存在保障

大宅

chowtai1314 發表於 19-9-18 15:47
我大仔而家3歲幾都幫佢買,好多小朋友都精力旺盛,又跑又爬高爬低,佢都整親左幾次,雖然未去到需要入院但 ...

已存在保障即係?

別墅

...

我個仔出世有蠶豆症,我都想買,但我唔打算買住院,因為公立跟得其實唔錯的,加上私家醫院有咩事都係掉返去公立,私家醫院又未必保險得全,如果係買,我打算買意外,或者危疾

大宅

gloria0429 發表於 19-9-18 17:23
已存在保障即係?

現時亦有些保險產品只在理賠時核保,亦即就算有意投保者有已存在疾病,他仍有機會先獲受理購買保障,日後萬一遇上與已存疾病不相關的狀況而需要接受治療,也可以受到保障。但當然,若在理賠時才再核保亦會使理賠手續比其他公司更繁複,比起一般的做法可能會需要較長時間才完成理賠程序。所以購買者投保時要清楚自己的產品細則,是否合乎自己狀況。

copy 自https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/1950439

大宅

chowtai1314 發表於 19-9-19 11:22
現時亦有些保險產品只在理賠時核保,亦即就算有意投保者有已存在疾病,他仍有機會先獲受理購買保障,日後 ...

我慢慢了解下先thanks

大宅

我買左Bupa..平....

大宅

...

我三胎都係一拎左出世纸就買,認真講,其實間間保險公司既產品都係9成內容相似,所以好難定邊間好?我覺得最更要係個經纪要跟單跟得好,當有咩事打一個電話會幫你安排好哂。

首頁

尾頁

跳至