1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb而家15個月 剛開始俾佢自己用匙食飯
佢都會自己’筆’黎食,我喺旁邊都會幫下手或者等佢玩厭左再餵下佢咁
我想問大概幾耐佢先可以自己食到一餐

複式洋房

ZOEISMYBABY 發表於 19-9-16 12:47
佢都會自己’筆’黎食,我喺旁邊都會幫下手或者等佢玩厭左再餵下佢 ...

其實好睇性格㗎,如果真係自己食晒一餐我估起碼至少兩歲,我個小朋友都係分心,食幾啖就走咗去玩

別墅

ellabellss 發表於 19-9-16 13:13
其實好睇性格㗎,如果真係自己食晒一餐我估起碼至少兩歲,我個小朋友都係分心,食幾啖就走咗去玩
...

我身邊朋友話好快自己學識(的確佢小朋友好乖同好早識聽人講野)
喺街見到差唔多年紀都識自己食
我諗我bb都要等兩歲 佢真係好百厭

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔兩歲才開始學自己餵食,
而家三歲三個月,
都要睇住佢才可以自己完成餐飯,
如果冇人, 佢唔會坐定定食完為止。

大宅

回覆 ZOEISMYBABY 的帖子

我女女14個月大開始自己食哂成餐飯~~不過往後去到唔同階段又會出現一d反叛ge行為要人餵/ 唔肯坐定食 (特別係不再用high chair後)。不過我相信成長過程入面有呢d階段都正常ge~~有時都會按情況滿足下佢。不過大部分時間都係佢自己食的。

別墅

小菜豆 發表於 19-9-16 14:07
我仔兩歲才開始學自己餵食,
而家三歲三個月,
都要睇住佢才可以自己完成餐飯,

我諗就算佢識食我都會喺隔離陪住佢食 我知我一行開佢就會即刻玩

別墅

hil_hy_c211 發表於 19-9-16 15:13

我女女14個月大開始自己食哂成餐飯~~不過往後去到唔同階段又會出現一d反叛ge行為 ...

你小朋友好叻呀!
我希望佢現階段間唔中可以食到一餐就得 起碼我知佢係可以做到

複式洋房

ZOEISMYBABY 發表於 19-9-16 12:47
佢都會自己’筆’黎食,我喺旁邊都會幫下手或者等佢玩厭左再餵下佢 ...

咁叻自己筆來食…我仔18個月比匙羹佢就一手拿住匙羹一手拿飯食,總之拿匙羹撩幾下食唔到佢就用直接手拿來食,都唔住點教

大宅

回覆樓主:

我小朋友11-13個月用手自己食晒每一餐。。。13個幾月開始玩,食1/3就唔專心,見到喜歡食物,就會揀黎食晒,就開始玩,仲未肯用餐具

子爵府

我個女唔喜歡被餵食,所以7、8個月開始俾佢自己用手食,宜家22個月一時用匙一時用手,食幾多我唔理佢,不過通常可以坐30-45分鐘,差不多我地食完佢都食完,我地堅持用High chair,因為出度街都會容易好多,唔會走來走去

大宅

其實如果你observe到小朋友都開始識畢到放入口,可以你同佢一人拿一支spoon,放慢d餵食速度,比多d機會佢自己畢入口,可能我餵兩啖,佢就自己食一啖咁~跟住通常我餵左一半多dd左右就放手比佢自己慢慢食(or我自己都會開始用餐,同佢一齊食,比佢模仿下大人)~
不過如果你係剛開始train,都可以先慢慢觀察下佢d反應先,再漸漸增加佢自己畢來食ge 比例。因為我女女係一開始加固已經有train佢,由一開始玩spoon到佢食哂成餐飯,都用左好長時間比佢慢慢調整呢個餵食ge比例。

別墅

一舊番薯 發表於 19-9-17 00:43
咁叻自己筆來食…我仔18個月比匙羹佢就一手拿住匙羹一手拿飯食,總之拿匙羹撩幾下食唔到佢就用直接手拿來 ...

佢好鍾意食瓜 所以會肯自己筆啲瓜黎食
其他都唔係好肯

別墅

siusiumi 發表於 19-9-17 09:43
我小朋友11-13個月用手自己食晒每一餐。。。13個幾月開始玩,食1/3就唔專心,見到喜歡食物,就會揀黎食晒, ...

好叻呀!我bb都淨係肯筆自己鍾意食既野 之後就玩其他食物

別墅

CCHINGC 發表於 19-9-17 10:05
我個女唔喜歡被餵食,所以7、8個月開始俾佢自己用手食,宜家22個月一時用匙一時用手,食幾多我唔理佢,不過 ...

其實用手我都接受到 但無奈佢用手就一定係一手揸落啲飯度俾你 唔會放入口

別墅

hil_hy_c211 發表於 19-9-17 10:28

其實如果你observe到小朋友都開始識畢到放入口,可以你同佢一人拿一支spoon,放 ...

多謝你意見呀!我都會同佢一齊進餐 一邊食又一邊餵下 如果有佢鍾意食既野佢會主動食
希望可以見到佢一日一日咁進步啦

子爵府

回覆樓主:

我女一歲要自己食,唔鍾意俾人餵,可能由細日日見哥哥同表姐自己食飯好自然就識,我都冇教過佢揸匙羹

首頁

尾頁

跳至