夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我覺得佢問你都好正常,因為佢每月出糧都俾左2/3人工你儲,即係話D錢係佢既,咁佢有需要用,想問番你攞都好合理。相反,俾着我,咁大個人出黎做嘢,絶對唔會問屋企人拎錢,有咩自己攪掂

大宅

如果係用返落婚禮度,睇唔到有咩問題,因為係你地要結婚,唔係雙方屋企人結婚,冇責任要出錢。你叫佢問佢媽借,係咪迫緊佢屋企人出錢你哋結婚?
你媽媽有能力及自願出首期係你哋幸福。男友已經比2/3 人工你,其實佢仲有幾多儲嚟額外比果筆卡數找擺酒錢你應該心知...予其手頭咁緊,不如慳返擺酒錢。好奇一問,你媽比首期落你名,你男友將來有冇分供?如果有,但冇名,計落你有賺喎。唔係今日呢筆共同產生的小數也要佢食埋嘛......

cathngai    發表於 19-12-23 08:38

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

佢2/3既錢已比左你儲,結婚既錢係儲蓄到攞出來還都應該啦,點會覺得應該其他人比?你媽比錢首期係你媽有能力又鍚你,正常自己結婚買樓係自己兩公婆比,你老公將來洗唔洗同你一齊供樓?結婚既錢你地一人一半嗎?

洋房

2/3糧都比左你,1/3用黎日常開支,佢真係無錢剩。可能佢家人經濟能力無咁好,所以佢無問屋企,唔想佢家人擔心佢無錢結婚,其實係一個負責任男人既表現。

其實你有無諗過佢已經將自己全副身家去同你結婚、新屋支出,佢實在係無辦法先至會想係裝修費(算係結婚基金)都拎出黎找卡數?佢願意付出100%全副身家去娶你,你自問可以為佢付多少?唔好一味埋怨佢無問家人攞錢點點點,要檢討果個係你!

cathngai    發表於 19-12-23 08:39

大宅

樓主好自私,已經攞咗未婚夫三分二儲響自己度,層樓又只寫自己名,但要佢擔保,結婚駛大咗唔願意一齊面對,我覺得未婚夫結咗婚未必幸福,希望婚後aa好過

男爵府

小菜豆 發表於 19-9-19 11:39
酒店結婚數, 妳有份的。妳好自私。
妳媽出錢俾首期也不應該,
結得婚就要獨立, 點解要靠屋企人? ...

同意,太計較啦!

翡翠宮

回覆樓主:

樓主你自私得咁緊要

所以千萬吾好婚前一齊儲錢,遇着個咁既自私精真係一江春水向東流

如果我係你男友,幾萬睇清楚你為人,我會即時分手。好過之後幾十年痛苦。

伯爵府

樓主 人地成大半份糧比你
佢要找咭數 搵你好應該啦

裝修錢 多有多裝 少有少裝

大宅

你男朋友確實好好……坦白說,我結婚時,全部靠自己儲……買樓都係靠自己,家人幫亦都唔係應份,卡數都係為結婚既支出,咁你又自問你可付出幾多
再者……裝修既嘢……平有平整,貴有貴整……
結婚後,好難大家咁計較!

男爵府

回覆樓主:

咁不如算啦,你都唔係打算同未來老公互相照應,寧願佢問人借都唔好問你,咁結黎咁之後咪重多野嘈

大宅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

其實幾萬....又唔係幾十萬.....何須開2個post出來問人意見.

男爵府

睛靈勳章

chingching876 發表於 19-9-20 09:42
你男朋友確實好好……坦白說,我結婚時,全部靠自己儲……買樓都係靠自己,家人幫亦都唔係應份我覺得首先問 ...

樓主喺3樓話男友d卡數係找酒店結婚數

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ilovehongkong19 的帖子

睇落其實你係唔順氣人哋阿媽冇乜付出(出錢幫自己個仔)啫, 冇好似你媽咁比首期, 但層樓你未婚夫會幫手供嗎? 如果會都肯寫你個人名下, 算好好啦! 你問心, 位置換轉, 你有份供而樓冇名你肯唔肯先, 再講卡數係用係你哋婚禮, 咁冇錢問你都好正常啦, 又唔係大數目, 無謂咁計較, 只會傷感情, 最終自己變埋做衰人, 咁又為咩呢!!

子爵府

其實唔係想數樓主你,但樓主你其他啲post都睇得出你唔係爭嗰幾萬開唔到飯,你係如樓上所講,唔順氣點解你未來奶奶無好似你阿媽咁付出

不過最慘唔係你,係你未來老公,佢依家唔係自己唔知攪啲咩爭落街數,而係你哋結婚的費用,但你一句唔夠錢裝修就打退佢,幾萬蚊就睇清楚你嗰人

男爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

點解佢媽咪責無旁貸要借錢俾佢還卡數?

佢有儲錢,攞自己錢還自己卡數先係責無旁貸

珍珠宮

有點長,大家比比意見

貧賤夫妻百事哀, 明明唔夠錢就唔好結婚啦, 仲要充大頭喺酒店擺酒, 老老實實如果你男朋友係我fd, 我會勸佢諗清楚好唔好娶個咁自私嘅老婆

子爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:27
是找酒店結婚數
我倆儲了大約1x 萬留來裝修
我媽巳付首期買了一層樓比我地,他媽又做過什麼

如果你係心痛酒店果幾萬蚊,就一早唔好book啦

book左要奶奶或姑仔借錢找數真係好冇骨氣架,入左門預左比男家講一世

公爵府

男家甘差,唔好嫁

別墅

alicego62 發表於 19-9-20 17:00
男家甘差,唔好嫁

借問你覺得男家點甘差?願聞你嘅高見。

公爵府

ChanPrudence 發表於 19-9-20 17:23
借問你覺得男家點甘差?願聞你嘅高見。

我曲呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至