自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

tearycow 發表於 19-9-25 22:00
大家都忘記東東了

但又幾好睇

珍珠宮

不明白 發表於 19-9-26 10:41
我覺得係東東已死,因為東東可以見到Alex ,而只有Alex記得佢
個故事應該係講緊小朋友所承受緊嘅壓力,呀蕭 ...

一路睇好sad
香港無了獅子山下進入父幹年代
東東再大D越看清現實仲無奈
唔想聽風涼話早點做逃兵

水晶宮

72leelily 發表於 19-9-26 10:46
一路睇好sad
香港無了獅子山下進入父幹年代
東東再大D越看清現實仲無奈

其實一向都有父幹、只係以前大家有動力去衝破、無咁灰、小朋友仲有點純真

水晶宮

alicialee1210 發表於 19-9-26 00:29
我覺得係東東唔想回來現實,所以首先忘記了父母。最後爸爸係寧願帶著記憶中有痛苦失去東東都唔想忘記東東, ...

仔女忘記父母快過父母忘記仔女

大宅

東東應該唔會返黎,正如我地細個都可能會抱怨父母,寧願自己從來冇出世。

媽媽角度可以反映到,如果小朋友從來冇出現,兩夫妻關係可以好好,原本生佢出黎想佢健康快樂,但原來大家都唔開心,寧願冇生過,大家都唔會痛苦。十月懷胎,唔係話放低就放到,所以由出世一刻就將記憶抹去。

爸爸可能會比較理性,所以佢選擇唔去忘記,警惕自己,將來唔好再生小朋友,因為佢知道自己做唔好父母嘅角色,做人太苦,寧願小朋友留係快樂的國度。

子爵府

goo_littlebb 發表於 19-9-26 07:04
同意,呢啲故事唔需要有sense,但硬係有人問點解點解,邊度有講乜乜乜,其實每人有自己思想,呢類戲好睇在 ...

結局係原來alex發夢,個個住客係天台bbq,完真係會掉雞蛋

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Happybabyhbb 發表於 19-9-26 11:46
結局係原來alex發夢,個個住客係天台bbq,完真係會掉雞蛋 ...

跟住全部故事既人走哂出黎BBQ, 靚寶都係人扮的....我想打人

大宅

clairebbb 發表於 19-9-25 22:37
每個故事都有message, but so sad

好sad

伯爵府

tearycow 發表於 19-9-25 22:40
佢話等仔仔係個可以係個半夢半醒可以做夢嘅世界度

無強求個仔要番黎

應該系,爸爸都吾想東東生活在一個辛苦的人間,所以成全佢。其實東東都表明左自己意願,冇人迫佢~系佢想留在長不大、快樂的國度。

珍珠宮

環保接龍勳章

Sebastian@ 發表於 19-9-26 06:36
之前有jm post過一篇訪問,從編審提示當中,我估現在的Alex 是Coco發夢時的殘影,之前林老師都成日話coco ...

我以為CoCo係Alex嘅前世, 仲有阿蕭嘅前世係CoCo的情人, 因為林老師講阿蕭樣就一模一樣, 但性格完全唔同!!

林老師之前叫Alex睇嗰本夢遊的書, 原來係CoCo的夢, 但現實响Alex身上發生, 係有D似潛行凶間!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

虎到金來勳章

睇完好SAD, 但帶俾我地要反思

伯爵府

回覆 smiletigger 的帖子

不是為其他地區市場而製作

水晶宮

couchpotatoes 發表於 19-9-26 11:30
東東應該唔會返黎,正如我地細個都可能會抱怨父母,寧願自己從來冇出世。

媽媽角度可以反映到,如果小朋友 ...

你講得好真實,亦「腰」心「腰」肺

大宅

美好大世界2017勳章

回覆 Happybabyhbb 的帖子

這套故事好熟, 故事內容最後係阿蕭發夢, 之後林老師叫醒阿蕭, 林老師
阿蕭當更瞓覺起身. 之後住客就出現係等緊lift....後來客上lift.Alex就回來, 阿蕭同Alex對望一起等lift, 之後就一起搭lift走.....最後鏡頭影主本書就完 ( 其實係阿蕭發緊夢) ....

男爵府

CutieSo 發表於 19-9-26 08:49
好寫實

她她她又係編劇有做功課, 個女自覺好辛苦,勞心勞力

個男咩都要聽晒老(闆)婆, 無機會發圍, 唔敢駁咀

去見輔導個老婆Keep 住宣示權威, 幾多人返緊工, 搖控緊啊菲, 空降工課/接仔放學/ 比tea 仔食

啊仔成年變媽寶, 咩都問啊媽, 個腦幾十年無function 過, 更係做咩都死,似捉啊田個前夫
廢人媽寶練成陣, 咪啊田呢d 自命勞苦工高啊太囉

男爵府

好媽媽勳章

好寫實,睇得好心痛...

面試名校嗰part,成家人一條心唔怕困難,希望可以入到名校讀,諗住嬴在起跑線,將來就會有好日子過,但係原來無論你幾努力都好,都只係得陪跑,跟本未起步就己經係終點...

大宅

ac917 發表於 19-9-26 13:51
你講得好真實,亦「腰」心「腰」肺

最近社會環境令人好大感觸,隣居最近趕走個女,走時一d不捨都冇,之後仲send左段網上文章比父母,大意話父母自私,出面幾亂都好只要自己子女冇事,供佢讀書只為搵多d錢,copy 父母的人生⋯⋯

以前見到隣居一家經常去旅行,以為佢地過得好快樂,如果我女長大之後同我咁講,我一定好難受。

我諗香港好多媽媽都係咁,日日趕頭趕命以為為佢好,到頭來子女跟本唔領情,點算?但一生大半時間已經比左佢地,到底做咁多為乜?

同樣問題我都有問我媽,佢話佢辛苦時都有咁諗過,但冇答案,而家佢老左會諗,如果到我死時多謝佢生我出來,覺得不枉此生,佢應該會好欣慰。

別墅

sillycat008 發表於 19-9-25 23:52
今集睇到好心痛。
香港既小朋友長大真係充滿壓力。
而個種壓力點都擺脫唔到,即使好努力,依然停滯不前。

我睇到結局都好難受喊左。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解老豆會記得, 阿媽唔記得

侯爵府

Sebastian@ 發表於 19-9-26 06:36
之前有jm post過一篇訪問,從編審提示當中,我估現在的Alex 是Coco發夢時的殘影,之前林老師都成日話coco ...

難得地有深度喎

首頁

尾頁

跳至