時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

從前,有一個小朋友,因為佢媽媽唔畀佢買遙控車,所以就將屋企嘅一個水晶擺設打爛咗。之後佢媽媽鬧佢,并要佢罰企一個鍾,叫佢反省。但呢位小朋友就話:你以為我想㗎?你咩都唔關心,祇係關心爛咗嘅水晶! 就喺呢個時候,路人甲、乙、丙就話呢位小朋友講得好! 只有一個路人丁認為小朋友做錯咗,所以就畀人話佢冇人性。

男爵府

回覆樓主:

就上面嗰個故事,其實就係一件好簡單嘅事,小朋友反省後,就會發現發泄不滿有好多方法,但自己就揀咗錯嘅方法。但由於有人讚佢,佢就連反省都唔反省,覺得自己完全無錯! 跟住啲人就開始搵其他原因去解釋點解佢要打爛嘢,一定係平時父母忽略佢,或者畀佢好大壓力,佢先會打爛個水晶擺設。

男爵府

回覆樓主:

就好似我網上見到啲人開心分享自己嘅寵物相,總係會有人留言話'呢個籠唔好','呢啲零食唔好','要開冷氣畀佢,
如果唔係就唔好養!'

男爵府

candymix 發表於 19-9-30 18:58
就好似我網上見到啲人開心分享自己嘅寵物相,總係會有人留言話'呢個籠唔好','呢啲零食唔好','要開冷氣畀 ...

其實好多事係冇背後原因,點解要去複雜化所有事呢?大家覺唔覺得,現在嘅年青人只要有人講一啲驚人嘅歪理言論,佢哋就一面倒讚佢,反而嗰啲講正常人都知嘅道理,就被人踩,甚至係人身攻擊? 有冇發現呢啲行為,同屋企嗰啲小學生好似?小學生成日幻想自己係大人,講嘢要超越大人,才能得到大家嘅關注!所以大家已經將所有發泄不滿嘅方法都覺得係啱,而佢哋現在每一日要做嘅就係諗點對付嗰啲阻止佢哋嘅警察,勤力指甚至比温習考試更加高!

如果你身邊有呢啲人,請你唔好再讚佢哋,畀佢哋去反省下,自己究竟有冇做錯!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

而家人多夠大聲就係真理架啦,殺人放火都唔算犯罪

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

誰惡誰大誰正確...其實樓主講既故事好多人都明白,唯獨被蒙蔽了雙眼既人,無論講故事、道理、事實都好都唔會入耳入目,這是好多選擇沉默前的人感到的無奈,我係其中一個。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我不介意比時間佢坐在靜下反省,問題係佢繼續 打爛屋企物品,咁都不制止。更差連父母也打埋,就要找專業人士處理,是否有精神問題

珍珠宮

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

好多人眼盲心盲。還叫埋外邊人返來打爛屋企野,要不認母親。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小天使 發表於 19-9-30 21:09
好多人眼盲心盲。還叫埋外邊人返來打爛屋企野,要不認母親。

頭先喺fb無知到叫聯合國派軍黎香港喎
放下自在

伯爵府

小學生 係咪暗示習xx

珍珠宮

BK Milk勳章

而家d人已歪曲曬道德觀念,就係因為唔認中國人,無言

侯爵府

candymix 發表於 19-9-30 18:59
其實好多事係冇背後原因,點解要去複雜化所有事呢?大家覺唔覺得,現在嘅年青人只要有人講一啲驚人嘅歪理言 ...

對 依家好多一個起兩個止 寵愛有加 夠膽鬧或打家人 一點都不尊重

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

歪理當真理。 正系靠人多圍人,黑社會行為。 遲D,多人失業,治安差。吾好話警察做吾到野。 是支持暴徒的人培育架。 由其有D家長好支持學生,好快自食惡果。

珍珠宮

蝴蝶效應~
事情發展到今日已經分唔到邊個啱邊個唔啱。靠邊站都係一種發酵...
唔平息、唔檢討、唔喺對方角度思考嗰個就唔啱......

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

又用父母教仔論?
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

回覆樓主:

唉,社會變了,風氣變了,人變了

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

candymix 發表於 19-9-30 18:57
從前,有一個小朋友,因為佢媽媽唔畀佢買遙控車,所以就將屋企嘅一個水晶擺設打爛咗。之後佢媽媽鬧佢,并要 ...

甲乙丙……泛民、宗教人士、包容體諒小朋友的黃絲。

水晶宮

回覆樓主:

我冇諗過D人咁暴力,好恐怖。

首頁

尾頁

跳至