自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今晚個仔唔肯食飯發脾氣喊左好耐又打姐姐,我罰佢企...佢就咬我,咬到我好疼,但個心更疼我真係唔識教佢...灰到喊左

公爵府

2024勳章

nm_man 發表於 19-9-30 23:01
今晚個仔唔肯食飯發脾氣喊左好耐又打姐姐,我罰佢企...佢就咬我,咬到我好疼,但個心更疼我真係唔識 ...

幾歲?

別墅

tszchungmama 發表於 19-9-30 23:02
幾歲?

就黎4歲...最近脾氣好大,一喊就收唔到聲喊足成個鐘

珍珠宮

今晚個仔唔肯食飯發脾氣喊左好耐又打姐姐,我罰佢企...佢就咬我,咬到我好疼,但個心更疼我真係唔識 ...

慢慢嚟啦,如果唔係太嚴重嘅錯就唔好打鬧,唔食飯最好方法係餓佢,我都係為阿仔食飯勞氣足幾年

大宅

加油!~要堅持~依家d小朋友好叻,識得分咩人蝦得,邊 d吾恰得。4歲小朋友情緒反覆,是正常的~因為開始有自我,覺得自己先係岩既。嘗試定一 d規矩

伯爵府

DHA勳章

(我女都係4歲.)

如果佢又喊又打人.
心情咁差
咁就食少一餐.
佢餓先再比餅佢食.

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

回覆樓主:

媽媽加油~
教養道路上你並不孤單!
我都有三個
各具特色
千萬唔好打

別墅

infong2011 發表於 19-9-30 23:09
加油!~要堅持~依家d小朋友好叻,識得分咩人蝦得,邊 d吾恰得。4歲小朋友情緒反覆,是正常的~因為開始 ...

我都唔知佢係咪揀人黎恰啊...只要有少少野觸動到佢唔開心,無論係街外定屋企都會失控,開頭氹都work, 但慢慢變成冇用,不停dum 地,尖叫同喊...

別墅

creambb 發表於 19-9-30 23:07
慢慢嚟啦,如果唔係太嚴重嘅錯就唔好打鬧,唔食飯最好方法係餓佢,我都係為阿仔食飯勞氣足幾年
...

以前真係會逼佢食,但宜家真係逼唔黎不過佢真係由細到大對食野都冇乜興趣,所以好瘦,成日病

別墅

KK20010609 發表於 19-9-30 23:12
當佢情緒平復後, 你試下, 話畀佢聽, 人係會痛嘅。 你咬媽媽, 媽媽會痛, 唔信你試下, 畀我咬, 看看 ...

我成晚冇睬佢 佢應該都feel 到我嬲

別墅

jackiemei 發表於 19-9-30 23:13
媽媽加油~
教養道路上你並不孤單!
我都有三個

我仲有個6歲大女,阿女脾氣冇咁倔...以前覺得阿女好難湊,點知細佬先係極品

珍珠宮

環保接龍勳章

唔肯食咪由佢唔食!

第2朝先有野食!

就唔會有發脾氣喊左好耐又打姐姐
跟住被罰企, 然後你被咬的結果!!

飯前一個鐘, 冇零食冇飲品冇小吃只有水

食左45分鐘無論食一啖又好半碗都好, 就收起冇得再食, 直到下一餐!! 根本唔洗勞氣, 肚餓自然會食正餐!!

全家大人都要合作先有用!!!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

nm_man 發表於 19-9-30 23:03
就黎4歲...最近脾氣好大,一喊就收唔到聲喊足成個鐘

4歲應該返緊學,响學校會吾會咁?最近先咁大脾氣,會吾會發生左啲令佢吾開心嘅事?有時小朋友吾識表達自己嘅感受就容易發脾氣。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

伯爵府

長痛不如短痛,你而家一定要企硬,要佢知你唔會縱佢,辛苦同佢典一次,下次佢會退讓,佢而家試緊你底線,唔食一日半日冇問題,狠心小小,否則永無寧日

珍珠宮

nm_man 發表於 19-9-30 23:16
我都唔知佢係咪揀人黎恰啊...只要有少少野觸動到佢唔開心,無論係街外定屋企都會失控,開頭氹都work, 但慢 ...

了解下點解會失控,咁大脾氣要從細開始勒住,唔可以變本加勵

男爵府

回覆樓主:

企硬,唔食就放佢碗飯入盒,仲要同佢講第二日叮番俾食
我細仔以前仲癲,衝馬路,瞓街市, 撼頭埋牆......排除左佢唔係唔舒服,佢一發癲我都會企硬,佢心情好番再捉實佢講道理

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

唔肯食咪掉咗佢囉!
我女試過食左1.5個鐘都食唔完,我掉咗歺飯,之後叫佢入房,如果肚餓就只可以飲水,至始之後,佢半個鐘就食完一餐飯啦!
小朋友好聰明,認得試父母嘅底線
因為你太錫佢,佢咪試到你嘅底線囉!
(食少一餐飯唔會有事,你唔需要太肉緊呀)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

最忌求細路食野
生存既基本
比佢知咩係餓就會好教好多

要心軟就無辦法喇

發皮氣要搵下有咩原因
細心D,或者問下佢

男爵府

我仔大约3 歲时都一様,大皮氣又打人咬人,
咁我就問社工,佢教左好多trick. 唔好理佢,但要留意住佢,佢maybe想買野就唔可以比佢得請,
堅持,最初好辛苦由琪係街,
堅持多幾次佢會知佢咁唔work 就會收,
我仔呢家4 歲,基本無再發脾氣

首頁

尾頁

跳至