自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唔好講政治原因 (禁!)呢個post for JM們吹水

其實有無JM係唔抗拒放假都宅係屋企/屋企附近㗎?

我以前唔係好得,有小朋友之後反而覺得放假係屋企輕鬆好多

出去食嘢又好多時要等位,又要限時90分鐘

衰d講句,同小朋友係屋企去廁所方便好多,佢可以全程自己搞掟

但出去怕個廁所污糟,每次去都要清潔曬又要鋪紙巾,有時候食一餐飯小朋友飲得水多,去成3次廁所,仲有⋯⋯都幾怕小朋友係出面要開大

PS 我小朋友仲細,得3歲幾,出去用廁所一定要大人幫手

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

2兄妹幾個月大已經日日周圍去,c6 放假再去遠啲
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

回覆樓主:

細時鐘意留在家, 而家大左鐘意去遠d

水晶宮

patpat234 發表於 19-10-1 00:36
2兄妹幾個月大已經日日周圍去,c6 放假再去遠啲

去邊呀?

香港除主題公園同沙灘,仲有d咩地方可以玩呀

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

喜歡留在家
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

水晶宮

baby_yee 發表於 19-10-1 00:37
細時鐘意留在家, 而家大左鐘意去遠d

eg住九龍放假會特登去香港/新界?

去食嘢,定係有特別地方玩呀?

水晶宮

alicialee1210 發表於 19-10-1 00:38
喜歡留在家

依家有埋外賣apps,係更加方便

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港真係冇乜地方啱小朋友,我地一係郊區一係在家play date

水晶宮

MM2H 發表於 19-10-1 00:41
香港真係冇乜地方啱小朋友,我地一係郊區一係在家play date

其實除play house,主題公園,沙灘,真係無乜地方可以比小朋友玩

夏天又太熱太曬,郊外都唔太去到

照計同一年只會join一個主題公園,嗰年真係只會去嗰個,作為大人,真心覺得悶........

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-10-1 00:44
其實除play house,主題公園,沙灘,真係無乜地方可以比小朋友玩

夏天又太熱太曬,郊外都唔太去到:thinki ...

最怕play house,主題公園
慶幸朋友仔家庭都志同道合,由細玩到而家中學,秋涼就行山澗水,夏天就沙灘或大家屋企柴娃娃

雖然各自升去唔同學校,一樣好friend,而家佢哋自己攪掂,大人就相約打波

子爵府

回覆樓主:

兩個女細既時候我地有揸車,一放假就去玩,除主題公園外,會去大埔海濱公園,大尾篤,馬鞍山郊野公園等等。

另外西貢郊野公園就成日去,因為我地住近西貢,特別鍾意去放風箏,或去下海灘玩下。有時都過海去下赤柱,淺水灣玩。

但自從兩個開始大個,我地就冇揸車,少左好多去郊外玩。放假多返爸爸媽媽屋企陪佢地,去玩留返長假期離開香港玩。香港太多人,唔想出街

子爵府

我反而以前宅係屋企
生左之後,日日都要去街
呢一年幾我日日自己同bb去街

子爵府

我不嬲宅女,放假多數留响屋企,或者係附近活動算
平日返工,已經人多車多,周街都係人,空間太小,所以放假唔想出去迫!

wcpcelia    發表於 19-10-1 09:20

水晶宮

MM2H 發表於 19-10-1 00:49
最怕play house,主題公園
慶幸朋友仔家庭都志同道合,由細玩到而家中學,秋涼就行山澗水,夏 ...

可惜我身邊朋友d小朋友依家連行都未識行

永遠無play date呢樣嘢

珍珠宮

香港冇乜地方好玩
我唯一可以既係周圍試餐廳
仲要香港舖租貴
如果唔係開業一年內試
分分鐘消失埋

有次生日,去咗太子食啫啫蝦煲
係食台灣菜
當時新開張,味道ok
一年後打算翻食,發現執咗笠了
我估係捱唔到貴租

水晶宮

yurijm 發表於 19-10-1 01:14
香港冇乜地方好玩
我唯一可以既係周圍試餐廳
仲要香港舖租貴

完全認同

生存到但質素都未必keep到

所以我同C6發現好味餐廳時,會喪去食一排,因為真係怕佢之後質素變差

水晶宮

MerryMe 發表於 19-10-1 01:05
我不嬲宅女,放假多數留响屋企,或者係附近活動算
平日返工,已經人多車多,周街都係人,空間太小, ...

係呀

所以覺得係家中宅都好舒服

水晶宮

Daisywong313 發表於 19-10-1 00:50
我反而以前宅係屋企
生左之後,日日都要去街
呢一年幾我日日自己同bb去街

日日出去

夏天唔怕熱嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

全家都鍾意宅喺屋企玩board games, card games, monopoly... 打機/睇套戲/唱吓歌仔/煮吓飯仔不過又唔會個個weekend都咁做既,始終都要抽d時間出去行吓,成日宅喺屋企對小朋友情緒發展唔係咁好㗎,都會影響到大人

水晶宮

MSAA 發表於 19-10-1 00:49
兩個女細既時候我地有揸車,一放假就去玩,除主題公園外,會去大埔海濱公園,大尾篤,馬鞍山郊野公園等等。 ...

可能我麻麻地outdoor,為小朋友當然要去,但講真真係唔太想去

之前住過大埔,海濱公園、大尾篤真係成日去,我覺得好悶呀 行路散步多

依家住港島就去港島沙灘多,我又覺得好曬好熱

首頁

尾頁

跳至