夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 bbchu15 的帖子

唔好再生喇

大宅

Happymomodog 發表於 19-10-2 13:18

買保險之前應該諗清楚,量力而為,保險係保障我們的生活,無人會連生活都唔夠時去買 ...
對, 所以我知道時, 佢已經買了.
不過我遲D再同佢傾份保險吧, 怕咁快又講返佢份保險既問題佢會唔高興....
依家我真係心淡左...
可能佢講出"搵笨", 係覺得以前比的家用比我私己晒卦...所以佢都有唔甘心先咁講.

大宅

Heman2001 發表於 19-10-2 13:36
sell保險既人當然想人買得越大越好,佢哋分多d錢,但重點唔係唔買保險,只係考慮減少供款

要記住香港經濟 ...

嗯, 工作方面我都會努力D, 睇下可否有改變.
多謝你鼓勵

大宅

anna59 發表於 19-10-2 13:51

唔好再生喇

唔會喇, 我依家覺得自己同單親無乜分別...

子爵府

佢覺得你搵笨,會唔會係因為佢要付出金錢多過你?

你哋收入能力唔同,按比例分配係合理,但佢係咪咁諗?

其實咪列清楚一個月的使費,大家就一目了然

男爵府

回覆樓主:

佢係咪真係買保險,定係出面有街數,小心check下

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-10-2 14:14

佢覺得你搵笨,會唔會係因為佢要付出金錢多過你?

咁我真係唔知佢點諗...
我以前收既家用, 都係洗返比佢...買餸都係買佢鍾意食, 出街洗費我比多...
依家無比家用, 咁出街有咩個人物質消費當然要佢靠返佢自己, 可能無得買唔開心卦.....

大宅

Yee_ng 發表於 19-10-2 14:15
佢係咪真係買保險,定係出面有街數,小心check下

你突然咁講, 我又有D擔心喎...

男爵府

bbchu15 發表於 19-10-2 11:50
老公搵得多d, 約22K人工, 我少d, 約14K人工。

家庭開支: 老公只負責每月供樓, 約12K一個月, 放假出街既飲 ...
咁我又信佢冇錢剩,依家啲嘢好貴,供樓用咗12000,如果佢又要包假期使用,再加三$4000保險,自己返工食飯搭車,冇錢唔出奇,其實你兩個份工加埋都好少錢,係會好辛苦,互相體諒下

珍珠宮

好媽媽勳章

點解要扣你D家用來買份保險比自己.
你都唔夠洗,佢有無為你想過.

男爵府

回覆 YanYan0116 的帖子

保險年紀越大買越貴,可能樓主老公就係知道樓主人工低,擔心自己有乜事走咗的話佢同細路唔知點算所以要買保險,我都覺得經濟唔鬆動反而要買保險,如果唔係有乜事真係冇錢用,但保險都要量力而為,以樓主嘅家庭收入$4000係有少少多,除非樓主先生本身曾經有病或者工種問題加埋食煙係會貴啲,保險嗰度可以再睇下可唔可以減啲而又做到有保障,人壽方面可以唔使全部買有儲蓄成份會冇咁貴,有定期人壽的,價錢會平好多,保險其實買咗係為屋企人留分保障,同埋真係有乜事唔使加重屋企負擔,反而唔可以話佢老公冇為樓主着想,一家幾口加工人加供樓就算唔買保險都好緊,樓主反而應該諗下點樣增加收入

子爵府

有小朋友,要請工人、要供樓,一個家庭支出最少都25000,未計兩夫妻自己使費,所以有D支出可能需要cut,例如保險、小朋友非必要嘅學費,其實樓主14K收入,要負擔工人, 小朋友學費,奶粉尿片, 書簿費旅行費, 水電媒, 買餸, 管理費, 差餉,都好緊吓,真係辛苦晒,建議暫時未能開源,就要節流,起碼每月儲D錢,應付生活上一D意外情況。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實供保險嗰份太貴了吧?
或者試下改變模式,就係你兩個出糧,各自付出同樣比例(如70%)入落聯名戶口,然後所有家庭開支都在這個戶口扣,咁咪唔使再爭論邊個出多邊個出得少囉
同埋你地雙方都唔使俾家用4大長老?
如果係,你們已經比好多人好彩,唔使養4大長老,已經幫你們慳好多

翡翠宮

回覆樓主:

佢事實真係無乜錢淨
你地只有36K,又有仔又工人又樓
亦吾方有saving

我覺得佢買保險非常正確
你地是但一個有乜事
根本無儲蓄可以應付

男爵府

樓主先生似埋怨生活同另一半,佢係男人要想辦法揾多d,唔係埋怨女人,樓主有返工有貢獻家庭巳經好好,仲要顧另一半感受,我聽完都覺得辛苦。

伯爵府

我想講,樓主不如望下份保單先,望下買d乜,記得望下個保險經紀係男定女!因為老公唔想cut,可能係老友、可能係靚女(明未?)如果我屋企財政係咁窄,唔會買到咁大啦!

大宅

你老公真係計較到不得了,對個家冇貢獻不特止,重話你搵佢笨

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

因為衣食住行都愈來愈貴
收入加幅追唔上通漲
所以d錢愈來愈唔見洗
唔買份保險 份糧都只係猛猛緊
日常生活開支其實梗左
慳唔到幾多
真係要係搵錢方面著手
一係做下part time
仲要進下修 先有機會向上流
搵多d錢
靠每年加人工加個幾%
樓按加下息 水電煤地鐵巴士加下價

已經蠶食曬
點會有錢淨
你地呢個收入
份保險真係唔應該佔總收入甘重比例
早d轉過份單
只買必需既 唔買基金成份
一定唔洗甘貴 呢個真係唔拖得

洋房

其實我是你說那種成日話冇錢的老公, 事實是, 真的沒錢不夠洗, 當仔女越來越大, 要支出的洗費只會越來越多, 收入不夠支出, 要用到儲蓄時, 真的希望能省便省, 我很明白你老公的壓力。 按你所說的情況, 我是有點佩服, 我收入比你們多,,但我也不能做到你們做到的東西, 你們真的很利害。說回你老公, 入不敷支的壓力真的很大, 我想他可能只是希望想你知道,他或許不是在計較,但那種壓力總是在他心頭吧, 所以老是在提著, 一來說給你聽, 發洩發洩, 二來也是說給自己聽要努力, 所以解決的方法可能真的只有減去這壓力, 如果確認保險是問題所在, 我想你們找個方法去傾會較好,或找個朋友跟他說, 如其他人回覆, 一份保險包含很多, 而當中最貴的便是基金類型的,但其實這些可有可無, 現在生活也有困難, 還談何將來生活, 而且你是剛買, 更容易Cut, 我有些保險很久前買下, 真的想Cut 也Cut 不了...換一份保險金額小點,保障小點,但輕鬆點的吧...

Btw, 你真的是一個很體貼的妻子, 願意體諒他的努力, 所以不要放棄, 路是人走出來的

子爵府

不如你地每條數拿出來比大家睇, 可能佢覺得自己供樓比左好多錢, 同埋佢無買開(送), 佢吾會知而家買小小野都好貴
同埋睇下佢份保單買左D咩
放假出去食小D or 出下食早餐或下午茶, (星期六日連續兩日出去食都吾洗250蚊)吾好食晚餐, 一個家庭出去食晚餐比較貴

我老公以前都間中問下, 家用禁快用晒既, 我聽落吾順耳, 之後比左一半家用佢用來出去食飯用, 一半留返買屋企野, 實施左到而家, 無再聽過佢再講

首頁

尾頁

跳至