懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

上胎因為後期高血壓催生,39week2,BB不足六磅。而家35week4,前幾日產檢血壓13x/8x,抖一陣再量over140/90,即時被捉入院留院一晚,但血壓已降返,驗尿、血亦冇問題,但醫生幫我照超聲波,發覺BB細三星期,(之前私家一直話細一至兩星期),醫生話冇即時問題,但如果血壓再升,建議37week催生。我本身book左私家,而家有機會返政府生,希望BB有好D儀器同照顧。其實後期高血壓係咪食藥都冇用?醫生話如果要食應該十幾周開始食阿士匹靈,而家盡量bed rest,希望起碼等到足月⋯

複式洋房

averymom 發表於 19-10-2 17:35
上胎因為後期高血壓催生,39week2,BB不足六磅。而家35week4,前幾日產檢血壓13x/8x,抖一陣再量over140/90 ...

我都係後期血壓高,無提過要食藥,因為係擲界,13x/14x咁。bb偏輕。
我係36w催生,未足37w。 醫生有無講bb依家幾重。 我個女肚圍細4週度,出世得1.77kg,要養重到2.1kg先可以出院。 如果bb體重不足2.1kg,建議係政府生。

水晶宮

回覆樓主:

你bb唔吸收,留係肚仲危險
37周足月要生

我都係高血壓,我都要37周催生
驚我妊娠毒血,出世6磅

你bb細三周,都幾多,你食多d蛋,牛肉,鮮奶,仲有滴雞精

男爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 19-10-2 21:31
你bb唔吸收,留係肚仲危險
37周足月要生

你37周有六磅好好啊!我35周3得4磅,今日下壓又過90,明天睇私家,都好大機會要提早生了

男爵府

畀面勳章

Chan5c 發表於 19-10-2 19:16
我都係後期血壓高,無提過要食藥,因為係擲界,13x/14x咁。bb偏輕。
我係36w催生,未足37w。 醫生有無講bb ...

我下壓有幾次過90,上壓就還好。上次度35week3, 4 lbs 4 oz...真係好苦惱,產假未開始,工作交接未安排,老公成個十月都好忙
明天見私家,希望點都捱到37week...

水晶宮

averymom 發表於 19-10-3 07:46
你37周有六磅好好啊!我35周3得4磅,今日下壓又過90,明天睇私家,都好大機會要提早生了
...

每日一包滴雞精
3周重左2lbs ,

男爵府

畀面勳章

李露眉 發表於 19-10-3 08:43
每日一包滴雞精
3周重左2lbs ,

嘩!好好成績!我而家每日飲花膠湯,隔日滴雞精,但暫時仲未有起色

複式洋房

averymom 發表於 19-10-3 07:51
我下壓有幾次過90,上壓就還好。上次度35week3, 4 lbs 4 oz...真係好苦惱,產假未開始,工作交接未安排, ...

下壓唔過100都ok既。
最緊要睇bb磅數,唔好諗咁多啦,休息多啲。

首頁

尾頁

跳至