論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個時勢,星期日如果姐姐出左街冇地鐵 位置又冇巴士 佢只可以搭的士,我係咪要俾番的士錢佢?

第一次請工人 請教下

子爵府

我諗唔駛
放假佢出街去邊度係佢自由
佢可以去屋企附近休息/玩
冇理由俾埋交通費

我比八達通姐姐用
佢用晒幫佢增值 我都會check下係咪合理嘅交通費

有次佢放假撞正遊行
佢應承我哋早啲返到屋企附近 怕冇車返
點知佢反口 成8:00先係銅鑼灣走
跟住佢就好急咁 叫我地幫手搵車返屋企
我有幫佢搵車 但只限於巴士路線

大宅

hichunchun 發表於 19-10-6 21:59
呢個時勢,星期日如果姐姐出左街冇地鐵 位置又冇巴士 佢只可以搭的士,我係咪要俾番的士錢佢?

第一次請工 ...

岩岩我姐姐出左旺角 叫左佢唔好去 又唔聽 仲要係旺角警署門口 全線地鐵停晒 佢行左個幾鐘路先搭到車 最後用左3個鐘先番到屋企

男爵府

完全無理佢,佢哋起邊都有自由,唔出都得

男爵府

lllccclll 發表於 19-10-6 23:19
岩岩我姐姐出左旺角 叫左佢唔好去 又唔聽 仲要係旺角警署門口 全線地鐵停晒 佢行左個幾鐘路先搭到車 最後 ...

哈哈我姐姐琴日話佢朋大嘅朋友由旺角行返屋企行左4個鐘

大宅

第一次請工 ...

我會告知她交通和新聞,佢自己決定。放假不會給交通費

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使。 話比佢知交通情況, 自己打算啦。

侯爵府

第一次請工 ...

我都係咁話,不過老公好緊張,又話怕佢搭巴士,有封路,唔識返屋企喎,叫佢早上先至返,個個星期都係咁,唔得掂

子爵府

我地會同姐姐交代情況係點,話佢知地鐵會隨時停駛,至於佢出唔出街、去邊、幾時出去就係佢嘅自由,so far佢通常遲出早返。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我家姐姐10月1 係天水圍唔識搭車返港島, 坐左$450, 我幫佢比左$250.
不過下次咁既情形 我唔會比啦.
我同佢講邊度邊度安全, 邊度可以去. 唔放假也可以, 我補番人工比佢.
咁多OPTION 如果佢仲要出街搞到要搭的士後果自負啦.

男爵府

nicksonma 發表於 19-10-8 10:56
我家姐姐10月1 係天水圍唔識搭車返港島, 坐左$450, 我幫佢比左$250.
我同佢 ...

住港島放假要去天水圍玩?講笑咋。俾我點都唔會俾。Lesson learnt。唔遠嗰度都唔去,傻既。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

honeybid2 發表於 19-10-8 15:17
住港島放假要去天水圍玩?講笑咋。俾我點都唔會俾。Lesson learnt。唔遠嗰度都唔去,傻既。
...

堅既, 佢BOARDING HOUSE 係天水圍. 個個星期都去.
我屋企有D咩唔要既, 佢都帶去BOARDING HOUSE.

昨天我叫佢唔好去, 佢又去, 不過今次識得返來啦.

侯爵府

nicksonma 發表於 19-10-8 10:56
我同佢 ...

我姐姐就由天水圍去尖沙咀,叫左佢唔好出去,佢偏要去,結果5點左右打黎求救……要行去紅磡坐西鐵,但到元朗都要坐的士返天水圍,我冇問幾錢亦冇諗住夾反俾佢

大宅

ming1020 發表於 19-10-8 22:22
我姐姐就由天水圍去尖沙咀,叫左佢唔好出去,佢偏要去,結果5點左右打黎求救……要行去紅磡坐西鐵,但到元 ...

比条毛咁既時期重要去咁遠找死!我家姐姐好怕死不嬲在附近坐,今個星期日吾放假未試過好笑?可能睇了新聞驚驚,我會補返人工比佢無所為!

侯爵府

stella^^ 發表於 19-10-8 23:19
比条毛咁既時期重要去咁遠找死!我家姐姐好怕死不嬲在附近坐,今個星期日吾放假未試過好笑?可能睇了新聞 ...

我都有話計錢俾佢,因為連放兩日對我黎講係有d辛苦,但佢死都話要假

子爵府

虎到金來勳章

我唔會理點返, 但會提佢咩地區有危險, 邊度會冇車返, 仲有地鐵可能隨時停

大宅

最後我call左uber
車錢係$210 我地覺得佢果日係放假 去邊係佢自由(雖然我地都有同佢講出面好危險呀,不過佢都係當耳邊風)
返到黎佢話俾番錢我地 咁而家share 一人一半 唉 若果佢真係要行番黎 我又做唔出

禁止訪問

複式洋房

回覆 nicksonma 的帖子

我個姐姐BOARDING HOUSE.都係在天水圍,有一次在中環冇地鐵,都係要佢自己比的士錢,唔通下次佢坐直升機都係僱主比埋,冇可能的

首頁

尾頁

跳至