時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sstance 發表於 19-10-8 19:01
我係一個就讀名校嘅中六生,咁樣講係希望大家知道好多名校裡面都發生緊咁樣嘅事。近呢幾個月社會發生嘅事好 ...

你是清泉!出於污泥而不染!

緊守自己品格道德;努力讀好書不要犯法;

將來地球村;那你去那裏發展任君選擇!

相信這裏的家長;我地個個都十分心痛呢代年青人;特別一批大学生!眼見他們被煽動達某些政治目的;而行上不歸路!

建議:
1. 專注讀書;quit晒所有社交纲
2. 本地大学可考慮科大;理大(好像無甘激)
3. 跟父母商量可否報国內or海外大学
4. 抗暴4式:籍口多多;走為上著;直接拒絕;反客為主

子爵府

回覆樓主:

我仔都係中六學生,很是明白你所思所想。
我只能說先把問題簡單化,管好自己做「學生」的本份,就是提起勁「學」習「生」存。我都係咁同我仔講嘅,因為,從來世上都有世途險惡這回事,要您們提早面對,知道可苦了,青少年人又是情緒主導一切,同學和朋輩間相處的矛盾,的確很是磨人。
17、8歲快將成年,「學生」的你請先集中精神面對學業,當擁有了學歷和人生閱歷後,方能為自己和社會未來爭取更高更遠大的理想。
孤軍作戰嗎? 而且現在面對的挑戰,一定不是你的人生所有,大仟世界還在眼前,請放眼明天的同時,好好認真享受剩下短暫的中學生涯,朋輩們的友誼更要珍惜。

大宅

同學加油~專心考試

禁止訪問

別墅

我係一個就讀名校嘅中六生,咁樣講係希望大家知道好多名校裡面都發生緊咁樣嘅事。近呢幾個月社會發生嘅事好 ...

機會只留比有準備既人,努力!
不忘初心!

大宅

有機會要去外國讀書,係香港讀大學,畢業後變失業。好多大公司已講明,唔會請近幾年香港任何一間大學畢業嘅學生。

大宅

我相信,經此次事件,HK的大僱主會喜歡請國內大學生多於HK大學生。(國內的僱主更加係,相信已經完全厭惡HK 人尤其是年輕人)

我會寧願申請內地大學,都唔留在HK的大學讀了。仲可以見識多D野、擴闊一下在國內的人際脈絡。畢業後可以再申請番HK的碩士課程 (同D同學唔會咁CLOSE、各有各讀書),又或者去海外讀碩士也一樣可以 (一年可以搞掂)。

大宅

同學加油,考好DSE,放眼世界

大宅

考好DSE, 用獎學金/ 家庭許可的考海外國內大學.

男爵府

希望你能努力讀書,將來學成歸來,繼續守護你的家,香港需要你

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女中六,淺黃,band 1英中,冇做任何曱甴做嘅嘢,同學都冇人叫佢去做,而好在學校有底線,罷課只一日,人錬一日。我亦同個女講想去外國讀書就去。

珍珠宮

牛年勳章

努力考好DSE, 珍惜自己,珍惜香港。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

要讀書時比心機讀書, 讀書時做讀書時應該做的事, 將來的機會只會留比用心讀書的心, 絕不會係掟磚的曱甴

男爵府

同學加油,現在最緊要考好DSE. 有好成績就能更好的掌握將來,未來的香港靠你們這些懂事的年青人了

男爵府

俾心機讀書,成為更好的人,以後先有能力做選擇

子爵府

同學 ! You are not alone !

我囡囡也是今年考DSE, 現在正努力溫習. 你也要加油 !
她跟同學說她是中立,也許是免得麻煩才這樣說吧 !
有時同學間的對話,扯開話題也是可以避免爭吵,
所以費事講政治,也懶得花時間, 因為真係太忙了,
好多功課和test, 相信你也明白.

也幸好的是學校立場中立,亦說明不容許把政治帶入校園.
同學中有也很黃的,有搞罷課. 但罷了一個下午就完了.

你們的堅持是正確的,此時此刻要更加努力, 我們大人說
這一代的學生很多都廢了,將來要建設香港還是要靠你們
這批正常的同學擔起,這裡的EE會為你們加油 ! 好好準備DSE !

祝福你 ! ~~

大宅

睇完篇感言覺得好無奈,怎至有淚水,懂事嘅後生俾一班唔懂事嘅人搞垮,令我感覺到你嘅無奈及無力感,但人生始終要繼續過怎至走下去,明天的事誰能預計,或更差或更好,亦可試用有危就會有機嘅正力量心態諗,給點信心,凡事盡心做好自己,守好自己崗位,堅守自己覺得對嘅思想,不要效法佢地本末倒置嘅思想,莫忘初衷,就無愧於人前,努力加油,你這類青年才是我們未來社會嘅真正棟樑,請勿放棄 💪💪💪
[size=large]庭謙仔仔看世界* 記住睇完我個板板,留個言俾我庭謙仔仔wor!:lalala:

大宅

回覆樓主:

我有份interview人,我地最preferred 國內生或海外回流學生,因為語言好同熟國情/外國之外,人亦比較謙虛。香港學生普通有走精面情況,語文亦兩頭不到岸,所以次序真係排得比較後。
我有個清華畢業同事,真的很頂尖,也有北大畢業的朋友,在香港的工作非常好。聽講國内大學係香港收生既分數係低少少,可以一試。讀大學,睇院校質數之外亦睇人脈,如果你認同未來國內20-30年機遇既話,可以襯而家人人皆醉既時候去佔先機。
加油呀,同學!

伯爵府

加油!
支持你!
千萬不要灰心
今年DSE摘星榜分分鐘大執位
把握機會,加倍努力!

珍珠宮

PaPa 發表於 19-10-8 20:18
是否O'camp都不應該去呢?

我是真心問的,不是challenge 你㗎。

我侄子上年上大學都沒有去。來緊更加要想清楚!

首頁

尾頁

跳至