自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

話說我媽咪九月份上東莞飲喜酒,然後未關數據(但沒有用),當時也沒有收到任何信息...然後哩個月話要交話費的時候竟然要一千六百幾...平時都係78蚊的套餐..當堂眼都大..
打電話去3就話當時她用左九千幾KB的數據,所以需要交這麼多錢..
一個無工作的老人家,每月基本就靠生果金過活,突然來一個一千六百幾...好昂貴...
有JM試過這樣的情況嗎?
是否需要硬食?
我同事話之前她也試過在國內碰到這樣,她只Send左兩三句微信就收到信息話產生五百幾電話費...(但我媽咪無收到信息)
如何是好?一千六百幾,交一年話費都無甘多....

水晶宮

SUKI20062014 發表於 19-10-14 15:43
話說我媽咪九月份上東莞飲喜酒,然後未關數據(但沒有用),當時也沒有收到任何信息...然後哩個月話要交話費的 ...

想完全豁免就冇可能了 (因為呢筆錢, 除了3收之外, 外地電訊公司都有份)
試下打去客服問下有冇咩解決方法
例如收順D?

男爵府

開心吸收勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-10-14 15:53
想完全豁免就冇可能了 (因為呢筆錢, 除了3收之外, 外地電訊公司都有份)
試下打去客服問下有冇咩解決方法
...

客服電話相當難打.今朝我媽咪好唔容易打通電話過去的時候對方話無得少.
然後我媽咪就激氣頭痛.唔舒服訓在床上了...
唉.我話當買一個教訓啦.就係有D貴....
等她唔頭痛的時候再打過去問下可唔可以收順D啦.老人家真的唔容易...
我同事話她三年前曾經打過電話去"講數",結果真的收順左D.但她係收到信息話有幾百蚊漫游費然後返到香港馬上打電話聯絡客服主任..
我媽咪係交電話費的時候才知道甘高...
唔知道會唔會已經成為定局.無得商量..或者碰到一個唔多好相與的人吧..

水晶宮

回覆 SUKI20062014 的帖子

https://www.ofca.gov.hk/tc/consumer_focus/education_corner/guide/advice_mps/billshock/index_t.html

流動營辦商為防止流動通訊服務帳單震撼而實施的措施

男爵府

開心吸收勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-10-14 17:01
回覆 SUKI20062014 的帖子

https://www.ofca.gov.hk/tc/consumer_focus/education_corner/guide/advice_mp ...

好的.多謝JM分享.

大宅

我7月時就試過了,冇得拗數,我當時只在深圳灣過一過關,然後出關就換了大陸電話卡,短短十分鐘左右的時間,我亦冇㩒過電話,扣左我二百幾蚊!另一單,幾個月前明明我開通左$98/5日的漫遊數據,但無故又收左我$3左右的短訊收費,我當時有同佢哋講返我冇用過短訊,佢地當時有幫我豁免返,但今次二百幾蚊一個仙都不能少!同樣的情况我上月去馬來西亞亦冇熄掉漫遊數據,到埗後亦要入境後先換電話卡,但當時並冇扣我仼何錢!我唔明佢哋以咩準則去亂收費!所以我決定完約後永不再用3

wcpcelia    發表於 19-10-15 11:47

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我都好怕呢啲口到鼻拗。直頭通知電訊公司取消漫遊服務

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如無必要,一定要向電訊公司停漫遊服務,我幾年前都試過用數記,坐船由中山港返香港,就到香港時睇咗一D訊息,可能未到港訊號區仲用緊漫遊數據,要交多成佰港元。

男爵府

開心吸收勳章

kimmy2006 發表於 19-10-15 02:02
我都好怕呢啲口到鼻拗。直頭通知電訊公司取消漫遊服務

已馬上叫客服主任停左了。唉,好大教訓

男爵府

開心吸收勳章

makm 發表於 19-10-15 07:06
如無必要,一定要向電訊公司停漫遊服務,我幾年前都試過用數記,坐船由中山港返香港,就到香港時睇咗一D訊息,可 ...

係吖,真的無佢糊

男爵府

開心吸收勳章

cckmandy 發表於 19-10-14 23:40
我7月時就試過了,冇得拗數,我當時只在深圳灣過一過關,然後出關就換了大陸電話卡,短短十分鐘左右的時間 ...

我一早叫我媽咪唔好用3的吖,用自由鳥或者中移動都清楚好多!我媽咪話都無話到幾時續期,但昨天對方話期限到出年六月 所以我到時一定轉!!!

男爵府

開心吸收勳章

cckmandy 發表於 19-10-14 23:40
我7月時就試過了,冇得拗數,我當時只在深圳灣過一過關,然後出關就換了大陸電話卡,短短十分鐘左右的時間 ...

真的口同鼻講,到時睇下咁大條數是否可以收順小小吧!老人家心情幾日都唔好,一味話頭痛,我話當破財擋災吖,唉!真心無語

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

千零蚊當豪俾佢啦,電訊公司有晒數據使用資料,冇得拗,總之用乜電訊公司我都停漫遊,有時去到近郊飛去漫遊就麻鬼煩。

男爵府

開心吸收勳章

makm 發表於 19-10-15 07:49
千零蚊當豪俾佢啦,電訊公司有晒數據使用資料,冇得拗,總之用乜電訊公司我都停漫遊,有時去到近郊飛去漫遊就麻 ...

係呀.無辦法啦.鬼叫自己唔小心咩...
我Send哩個Pose都想令大家引以為鑑,一唔關數據就大鍋鳥.....
一千六百幾,對一個已經退休的老人家來講真的好大數目
可以做到好多野了.平時用小小錢都唔舍得.就算我幫她交了,她都一萬個唔開心...
我勸她說是當破財擋災.她才開懷一點點

wcpcelia    發表於 19-10-15 11:48

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SUKI20062014 發表於 19-10-15 11:22
係呀.無辦法啦.鬼叫自己唔小心咩...
我Send哩個Pose都想令大家引以為鑑,一唔關數據就大鍋鳥.....
一千六百 ...

可以講價架! 上次去新加坡就係咁, 個電話糟傻左, 自動跳左香港咭漫遊, 結果張單係千幾, 老公講到牙血都出埋先講到減1/3, 仲停埋個數據漫遊!
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-10-15 12:43
可以講價架! 上次去新加坡就係咁, 個電話糟傻左, 自動跳左香港咭漫遊, 結果張單係千幾, 老公講到牙血都出 ...

但決定權唔O係你度

大宅

我同媽咪用年咭算,不用上台

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-10-15 12:59
但決定權唔O係你度

唔講就係0囉!
放下自在

男爵府

開心吸收勳章

cattz288 發表於 19-10-15 12:43
可以講價架! 上次去新加坡就係咁, 個電話糟傻左, 自動跳左香港咭漫遊, 結果張單係千幾, 老公講到牙血都出 ...

可以講到少三份一真的好哦,我睇怕無咁好彩了

首頁

尾頁

跳至