0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,同埋叫佢湊一陣好快就無耐性,想我接手返!佢係鍾意個仔都錫個仔既。自從個仔厭奶要訓住食,佢就無餵過佢食奶,通常都係換片同放假幫手沖涼。好似昨晚咁,叫佢哄bb訓覺,佢抱左一陣唔得,真係一陣邊有咁快訓著,之後抱左入房練轉身,我係出面洗緊樽,洗完仲喊緊,入去睇見到老公望住個仔係到喊,我話你望住佢冇用架,搵方法令佢冷靜,佢話佢唔知佢喊乜,其實應該扭眼訓,佢又抱佢出廳原地咁搖,呀仔月眼訓月扭得勁,佢就停係到望住個仔好唔耐煩咁,又成日問個仔咩事,佢邊鬼識答姐5個月人仔,跟住就比返個仔我自己走去訓覺,我真係覺得好委屈,我都唔望佢好幫到手,但係佢真係比到個感覺係個仔係淨係我有份咁囉!我知佢係啲好怕麻煩嘅人,個仔未識聽指令佢就好炆,呢啲時間係要捱㗎啦,個仔唔肯飲奶我已經好抑鬱,我都唔知捱唔捱到,但諗到個仔係我地要求佢嚟到呢個世界,就要對佢負責任,但呢個責任真係好大,可能做媽媽嘅有好多嘢都睇唔開

別墅

bamamaba 發表於 19-10-15 12:37
如題,同埋叫佢湊一陣好快就無耐性,想我接手返!佢係鍾意個仔都錫個仔既。自從個仔厭奶要訓住食,佢就無餵 ...

對甘细bb真是要比好多耐性,佢哋扭計通常只是換片,肚餓,眼訓,有時扭眼瞓我都是比多幾次奶佢食,食飽抱下就瞓

別墅

如題,同埋叫佢湊一陣好快就無耐性,想我接手返!佢係鍾意個仔都錫個仔既。自從個仔厭奶要訓住食,佢就無餵 ...

加油呀!大部分隊友都係咁,我屋企個果就一時時,做咩都慢半拍,我又返工又要pump奶仲要教大女工課,我尋晚都崩潰左放聲大喊左一場,搵啲朋友傾下發洩下,吾好屈住。

大宅

我屋企個豬隊友都係勁無耐性嘅人嚟,又係聽到BB喊得好大聲就會發炆憎果種。一開始佢又係抱住阿B問人哋做咩喊,我望到真心O咀噤細個人仔除咗喊又點識表達?!!!
話咗佢好多次之後而家開始有少少好轉,有時我都會好攰,又有試過喊出嚟同佢講。
我覺得真係要兩公婆平心靜氣攞出嚟傾,始終我哋係生bb出嚟嘅媽媽,愛錫BB係自然嘅事,但啲男人無經歷過懷孕、生產,係真係要多啲時間去訓練佢哋有耐性去照顧初生嬰兒!!雖然有時我都好羨慕其他人有個湊B會好主動又有耐性嘅老公,但無法老公係自己簡我唯有慢慢train up個豬隊友,努力呀樓主!!!

大宅

加油呀媽媽,你隊友唔識湊b一係叫佢幫手做下家務洗下奶樽啦!我果個都係冇咩耐性同埋好求其架,初初又係佢自己話要生b,生完出黎淨係顧住訓覺同打機,餵奶又唔掂,連洗奶泵都唔乾淨,最後我同99湊晒咁濟

男爵府

noodlemama 發表於 19-10-15 15:05
加油呀!大部分隊友都係咁,我屋企個果就一時時,做咩都慢半拍,我又返工又要pump奶仲要教大女工課,我尋 ...

大家都加油啦!搵朋友傾?佢地個個都無呢啲問題,同佢地傾盞佢覺得我太緊張,都係係到搵啲志同道合既媽媽呻下算了

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 00:25
加油呀媽媽,你隊友唔識湊b一係叫佢幫手做下家務洗下奶樽啦!我果個都係冇咩耐性同埋好求其架,初初又係佢 ...

係呀!我個隊友同你個一樣啊!佢都係好求奇,求奇到我連奶樽都唔使佢洗,你都好啲,有99幫你湊,我99住隔一條街咋,平時都唔上黎架

男爵府

hyccnam 發表於 19-10-15 16:57
我屋企個豬隊友都係勁無耐性嘅人嚟,又係聽到BB喊得好大聲就會發炆憎果種。一開始佢又係抱住阿B問人哋做咩 ...

同佢傾我淨係識喊完全講唔到,佢仲可以發返我脾氣,因為我真係成日喊,佢覺得我情緒有小小問題,我喊親就影響埋佢情緒。同埋佢真係好自私,明知個仔有野影響佢食奶就會醒就唔食,佢可以我餵奶時開電視,行黎行去最後真係餵唔到奶了,我又好炆又喊!佢覺得就算有個仔,佢都要過返之前既生活,唔會因爲個仔而改變,做佢唔想做既野!成日叫我做啲自己鍾意既野!我夠想好似以前咁,hea 下又一日,但真係放唔低個仔,佢唔食奶我真係可以成日唔餵佢咩!無餵一餐我已經擔心/心痛死,我都知有時自己太過緊張,但我控制唔到架

大宅

bamamaba 發表於 19-10-16 01:41
同佢傾我淨係識喊完全講唔到,佢仲可以發返我脾氣,因為我真係成日喊,佢覺得我情緒有小小問題,我喊親就 ...

佢係咪未ready做爸爸 過返之前既生活 impossible喎

大宅

bamamaba 發表於 19-10-16 01:27
係呀!我個隊友同你個一樣啊!佢都係好求奇,求奇到我連奶樽都唔使佢洗,你都好啲,有99幫你湊,我99住隔 ...

自己湊都好嘅,起碼唔洗跟佢地老人家果套嘛~
我99好寵個孫架,我驚第時呀仔比佢養到變王子呀!

大宅

bamamaba 發表於 19-10-16 01:41
同佢傾我淨係識喊完全講唔到,佢仲可以發返我脾氣,因為我真係成日喊,佢覺得我情緒有小小問題,我喊親就 ...

媽媽放鬆啲呀,你唔開心bb心情都會被影響架!我隊友都喺bb食奶時打機,搞到呀仔掛住望唔專心食,唯有行開啲餵囉!而家都五個月就快可以加固,到時睇下會唔會食得好啲

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 08:41
媽媽放鬆啲呀,你唔開心bb心情都會被影響架!我隊友都喺bb食奶時打機,搞到呀仔掛住望唔專心食,唯有行開 ...

我都有餵佢糊仔,但食得唔多同好似唔係好鍾意食咁。好煩惱!係呢!你個b几大啊?

男爵府

其實好多都係咁,如果你依家知道嘅話千祈唔好生第二胎,無謂作賤自己

大宅

bamamaba 發表於 19-10-16 10:31
我都有餵佢糊仔,但食得唔多同好似唔係好鍾意食咁。好煩惱!係呢!你個b几大啊?
我果個三個半月咋

別墅

其實好多都係覺得bb哭好煩,媽媽又何嘗唔係,只不過我地沒有選擇

男爵府

HappyMaMaBaby 發表於 19-10-16 11:26
其實好多都係咁,如果你依家知道嘅話千祈唔好生第二胎,無謂作賤自己

如果生多個,豬隊友仲驚過我呀

男爵府

ching21 發表於 19-10-16 12:12
我果個三個半月咋

仲要個細2個月既安慰返,我真係無鬼用

男爵府

健康乖乖豬 發表於 19-10-16 13:35
其實好多都係覺得bb哭好煩,媽媽又何嘗唔係,只不過我地沒有選擇

心理仲好唔平衡

別墅

bamamaba 發表於 19-10-16 13:55
心理仲好唔平衡

所以我都識得有啲媽媽自己唔係搵得多寧願請工人㗎

大宅

男人都係咁,唔可以要求佢做到同你一樣.生活上見到佢有盡量幫手就好好. 如果下下想佢可以好似自己咁有耐性棧自己勞氣

首頁

尾頁

跳至