自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chu_peipei 發表於 19-10-16 18:04
我奶奶就相反成日想我番工唔好佢仔一個辛苦番工養家...

因為我奶奶是FTM, 佢好自豪教得仔囡好好。老爺又可以安心努力工作。提早退休。

別墅

Catar 發表於 19-10-15 22:37
可以的話,請個姐姐幫手,你只顧住晚上做家務,無可能有親子時間,我當年就係咁,放工回來只顧洗沙巾冼奶樽 ...

我就算請左姐姐有一個口賤的99都唔見得好過,竟然話我連工人都不如,但工人所有嘢都係我教距。錢都係我俾。關距鬼事

別墅

lingling66 發表於 19-10-15 21:59
未有小朋友時得我同老公住
我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

我好明白 你,我老公都係禁

已刪除用户

別墅

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

我都同老公經濟獨立,我冇請工人,冇人幫手,我自己湊,做兼職6一7個鐘,我先生洗碗,跟工課,我負責清潔煮飯,我講明,如果今晚唔洗碗會留俾佢明天洗,油煙機半年要佢自己洗,唔洗就要換新的,家用照俾,我自己錢膀身,男人唔好就佢,就會辛苦自己

大宅

choco_soup 發表於 19-10-15 23:19
一係鬥唔做家務,睇下你老公會唔會頂唔住做家務。同時,你要受奶奶親戚說話。

做文職對電腦都辛苦

在職最辛苦係好眼訓 早早起身返工 又要到晚上先有得休息 唉

男爵府

DengCK 發表於 19-10-16 18:01
$4600 就解決到問題啦,請工人!

女人要愛自己,尊重自己,為什麼要做阿四?

除左錢 仲要比多個房工人訓 我仔讀全日班 我老公肯夜晚幫下手 其實就無咩問題

複式洋房

lingling66 發表於 19-10-16 11:52
我都係唔慣甘忙所以呻下
頂硬上

呻吓都好,唔好谷住谷住

男爵府

lingling66 發表於 19-10-16 18:24
除左錢 仲要比多個房工人訓 我仔讀全日班 我老公肯夜晚幫下手 其實就無咩問題
...

可以同細路同房,可以整個高身房櫃。

你老公完全唔幫手,唔通仲求佢咩。求人不如求己。拎返自主權。講野都大聲d。

不過當時係邊個話要生仔先

複式洋房

lingling66 發表於 19-10-16 18:24
...

我明白你處境,身心疲累,如果老公幫吓手,就算攰,都唔會咁唔開心,但只有你一個做,攰之餘,心都傷埋,係咪咁丫?

男爵府

遲啲返學你仲慘。
我好彩有工人,可以做家務。但我老公係酒鬼,小朋友讀書溫習幫唔到手。我朝早送完細女返學,之後返工,放工食飯跟2個功課,溫習,直到仔女落床,我先有得沖涼做自己野。

別墅

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

其實我覺得柔和d的方法是你可唔可以帶埋BB一起返娘家住到BB1歲,父母幫手凑,放工你就只係凑返B’放假就帶B返老公度;減輕下你自己的壓力,我覺女人應該對自己好d。

世界上有幾多個99係真對身抱好,唔刻薄你就已經好好。至少我屋企果個多兒多女,對我自己老公都唔好,我有時候都懷疑我老公係唔係99親生的,同其他仔女好大差別,更何況我自己,無期望過99點好,只是見99傷我老公心又做唔到咩,搞到我老公都心淡埋,全副心係我同B度,依家老公除左基本野做足就無再做多。

男爵府

回覆樓主:

人吾做就唯有靠機器,買部可以洗奶樽嘅洗碗機,咁就可以減少一樣吾使做。洗衫應該用開洗衣機,剩係浪衫褶衫要自己做,加埋個掃地機器,咁都好好多啦。有時叫極吾肯做,又吾想搞到關係差,呢個都算係折衷方法。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

經濟許可請鐘點,奶奶已經要睇B 煮飯,你地返來無理由要佢再做家務

大宅

lingling66 發表於 19-10-15 22:19
有出聲 佢就係覺得我多左奶奶幫手同埋
覺得我做文職有幾辛苦呀
但我唔自己做返d家務 奶奶同親戚遲下就覺得 ...

我發覺好多家庭都有呢個問題存在,遲啲小朋友讀書, 又係媽咪搵學校,又係媽咪跟功課考試。就算父母都係到,啲小朋友都係會媽咪媽咪咁叫,真係有時精神衰弱呀。
有時你講過,佢地記得一時,又唔可能維持長久。而且有啲更係體諒另一半既付出,又唔想咁計較。
唯有話媽媽太有責任感,媽媽好偉大,適當時候要對自己好啲。

複式洋房

想生BB熱投

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

其實妳老公會否是不適應有bb這個轉變? 我老公都有這樣的情況。
同埋我發現BB喊都令佢束手無策,佢雞手鴨腳,其實都又好嬲又好笑。我都學習緊多點讚賞佢幫手。
我都係working mum, 有時太多野上心,所以會好惡 :p
越話/建議老公點,佢越唔做,所以我回家都會抱下我老公,問佢累不累,鍚下佢,之後走去湊b, 做一兩樣野就請老公幫手做
要做下弱者,欣賞老公的幫忙,我老公好受落
一齊努力吧,一開始最辛苦,慢僈bb識好多野,教佢一齊做家務就會sweet哂

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-10-16 15:14
做女人,唔好批評老公湊仔方法。
有外國研究話男人揍小孩,對小孩的全人發展有好大幫助,因為佢地係睇大事 ...

我好同意
我覺得你老公係神隊友

我只要個女無穿無爛、無危險我就ok
不過老公湊法由個女周街跑,跌到面都損晒
教個女爬檯、跳床,又跌落地喊到七彩
試過留低個女自己一個喺屋企
拖唔實個女衝出馬路

我仍然會放手俾老公一個湊女,要俾老公學湊女,但暫時只限留喺屋企

男爵府

lingling66 發表於 19-10-16 10:12
我仔之前跟奶奶係內地住 內地有奶奶 伯伯 伯娘3個湊
我同老公係香港
依家k1 先過來香港讀書同長住

怪不得啦,在內地本身有咁多人支援幫手湊B,唔駛C6做。

禁止訪問

大宅

marwohk 發表於 19-10-16 10:04
現在你兩公婆必須傾下。

你忍唔到好耐,十年或更長時間以後就爆。

講得好好 所以我都請99唔好來,搵自己媽湊

首頁

尾頁

跳至