婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說尋日奶奶餵蘋果俾我個9個月大B食,太大粒哽親阿B,一路作嘔嘔唔出,塊面同對眼都紅晒,嚇到奶奶企咗係度唔識郁又唔識出聲。姐姐見到即刻拍阿B背脊,先冇事咋。到我返屋企奶奶都冇同我講,係姐姐靜靜雞同我講我先知。我冇同奶奶講過呢件事,淨係同老公投訴,點知佢仲話我係咁講講講,唔通要佢跪求我原諒咩?俾著你會點?

大宅

回覆樓主:

我都遇過近似。 打爛碗 介到我bb隻腳好深流好多血(過左2年條疤 宜家重好深係度), 唔出聲 我番到黎重輕描淡寫 又話小朋友 新陳代謝快 好快無事。 我追問多兩句我62先衰多口爆話止唔到血 攪左好耐。 但無計 當時係佢地湊 唯有死忍 叫下次小心。 隔左一排 又係放工回家 發現 bb一抬高手就爆喊話痛痛。 99就扮無知 話午睡前無事 午睡後先咁, 問有無跌過 又ee 哦哦 , 要個仔問先話有 之後就推又話輕輕跌。 依件事之後 我決心自己湊番。
你有姐姐都好好 起碼會報串。 唯有叫姐姐幫眼 野食要切幾大 播埋急救片比姐姐睇。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Panyauyau 發表於 19-10-17 23:44
話說尋日奶奶餵蘋果俾我個9個月大B食,太大粒哽親阿B,一路作嘔嘔唔出,塊面同對眼都紅晒,嚇到奶奶企咗係 ...

老公唔出聲,你自己出聲
淨係叫姐姐湊
除非一齊住就無得講
出左事就會後悔
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-10-18 08:39
老公唔出聲,你自己出聲
淨係叫姐姐湊
除非一齊住就無得講

錯左仲遮遮掩掩,問佢又eeoo,嗰種感覺我明。我99前晚九點先到屋企,返黎要抱我仔,其實我仔夠鐘返房睡,不過佢要抱我唔俾又好似好衰咁,咪俾佢同仔仔玩下,C6都系度,點知玩玩下我聽到仔仔爆喊,即刻衝出去,見到99抱著仔仔哄緊佢話:冇事喇!我問佢地發生咩事,99第一時間撇清責任話:我都唔知啊,我冇碰佢,我淨係坐佢隔離咋,佢系張凳度轉個身趴左系度就喊喇!
我聽完即刻檢查佢牙仔同嘴唇,不出我所料下唇內側磕損左流緊血。我當時好火,第一、推卸責任,你要同佢玩,唔係你整跌唔等於冇責任;第二,冇常識,趴低跌親係咁e望下表面冇傷痕就話冇事,佢喊成咁一定有好痛既地方

複式洋房

我都想叫姐姐湊返,但係下個月姐姐放假,我好擔心得返佢同阿B喺屋企好牙煙。同埋又唔想同佢正面衝突,其實奶奶都真係好錫bb,只係佢真係唔係好識湊,但又覺得自己好識湊。佢億孫成狂,話自己日日都要見到阿B,所以就算有時我叫我媽嚟湊,佢都要自己貢上嚟我屋企玩孫。試過有一次我媽帶左B返屋企,佢摸門釘,即刻鬧我地唔通知佢(我都唔知點解佢上我屋企佢唔使通知我,反而要我通知佢?)唉其實做人新袍係咪真係淨係可以忍,硬食?奶奶份人其實唔差,對我都唔錯,真係唔想破壞關係,唔知點算好(emoji)

水晶宮

Panyauyau 發表於 19-10-18 11:41
我都想叫姐姐湊返,但係下個月姐姐放假,我好擔心得返佢同阿B喺屋企好牙煙。同埋又唔想同佢正面衝突,其實 ...
我工人放假十多日,係我請假加媽媽幫手照顧。完全沒靠奶奶。靠奶奶死得。

男爵府

Panyauyau 發表於 19-10-18 11:41
我都想叫姐姐湊返,但係下個月姐姐放假,我好擔心得返佢同阿B喺屋企好牙煙。同埋又唔想同佢正面衝突,其實 ...

出聲唔等於破壞關係,不過99係錫孫咁次佢自己都嚇到應該唔會有下次

複式洋房

其實講真我工人都湊得掂,不過都想婆婆同嫲嫲黎陪bb玩,如果唔俾奶奶黎,但係俾婆婆黎,又好難講得過去,唉

男爵府

99唔識湊,個b下次又咁哽法會死人,哽親窒息係死得好快,唔死得腦缺氧變弱智/植物人又係慘...
我係你就唔會為左怕破壞同99關係而由得個b去死,佢唔識湊唔會比佢獨自湊,工人放假時自己請假或信得過嘅婆婆湊返。

大宅

Panyauyau 發表於 19-10-18 16:12
其實講真我工人都湊得掂,不過都想婆婆同嫲嫲黎陪bb玩,如果唔俾奶奶黎,但係俾婆婆黎,又好難講得過去,唉 ...

今次奶奶差D哽死阿B, 如果到時老公真係出聲就照直講,C6 都無野講啦~樓主你都驚有下次架嘛,一係就講明佢上黎玩孫可以,但一定要有你在場

大宅

個個99都一樣,我嗰個同我女玩,喺泥沙地跌低,我走過去我99已抱起阿女,我想睇吓兩隻膝頭有冇損,因全部係泥麈,我99不停避我,話冇跌過,都低能,兩個膝頭嗰啲咩嚟㗎?成腳泥沙都仲講大話,我女要我抱,我99仲避我,我大聲話,睇住佢跌仲話冇,俾我睇啦,佢先停手。

大宅

開心吸收勳章

話說尋日奶奶餵蘋果俾我個9個月大B食,太大粒哽親阿B,一路作嘔嘔唔出,塊面同對眼都紅晒,嚇到奶奶企咗係 ...

bb 半歲前我都比奶奶湊過,奶奶又係唔識湊,亂比野bb 食,剪手甲剪到bb 損晒,用凡士林搽眼等等。又係乜都唔認有做過。最初我好天真同老公投訴以為老公會幫我,點知次次老公都鬧返我轉頭! 所以而加有咩我會直接同奶奶講,然後返屋企再同老公複述一次,咁就唔怕比奶奶係老公面前捩橫折件事

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

咁唔識湊我唔會比佢湊,亦唔會俾佢喺我不在場時嚟同bb 玩
學樓上jm 話齋,骾襯,你唔識即刻急救或拍背,3 分鐘已經可以冇咗個b,等唔切白車㗎
我同我屋企人D 工人直頭自組上急救班,就係因為呢樣嘢

複式洋房

我99都好經典,我大女果時,酷熱警告下唔比開冷氣,只可開一號風扇打埋牆,又用厚毛巾包到個bb實一實,攪到阿女出晒熱痱,仲死口話係胎毒。六個月大,就比鴻星脆魚比我個女食。

到細仔,c6唔得閒照顧我,我叫左我媽特意由外地回來照顧我,但99知道後,向我老公發脾氣,話咩我今次生依個佢完全唔會理。結果,如果唔係我媽睇住我,佢邊有得同62日日去飲茶,返大陸玩咁happy?唔係我媽,佢個仔邊可以成個月只返黎屋企一晚!

水晶宮

軒軒軒 發表於 19-10-20 12:19
我99都好經典,我大女果時,酷熱警告下唔比開冷氣,只可開一號風扇打埋牆,又用厚毛巾包到個bb實一實,攪到 ...
我奶奶都類近咁。所以我好討厭她。她對外孫好過內孫的,成日做戲比我老公看,扮慈母。有二次我老媽探孫時發現(當時我未有工人,奶奶霸住要湊孫),我奶奶湊我仔同她外孫,外孫有得訓房加冷氣、我仔訓廳地板上,沒冷氣,太陽西斜射入廳!我媽出口話我奶奶,點解她有三個房,都不比我仔訓入房,我奶奶反駁話我仔喜歡咁訓地板。
仲有一次,我仔病了,我奶奶竟然煮粥比外孫都沒煮多份比我仔。

成日我奶奶覺得,我做咩要益你咁的款。但在她仔面前就扮晒野點好點好對我們。

水晶宮

KILW 發表於 19-10-18 19:04
99唔識湊,個b下次又咁哽法會死人,哽親窒息係死得好快,唔死得腦缺氧變弱智/植物人又係慘...
我係你就唔會 ...
同意!我奶奶沒危機意識架!所以我大假雖說不多,但我會盡儲同預早調假。因我輪休的,不是固定某日放假,可預早同同事調。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 19-10-20 17:43
我奶奶都類近咁。所以我好討厭她。她對外孫好過內孫的,成日做戲比我老公看,扮慈母。有二次我老媽探孫時發 ...

大細超……仲做戲,真恐怖
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

crystal媽咪 發表於 19-10-20 17:53
大細超……仲做戲,真恐怖
係架!最離譜她個女賣樓賺左七位數,都痴去娘家住,咁一家三口去住自然令奶奶支出大,她女沒比家用的,咁,當時奶奶向我們比壓力,話不夠家用。好在我都企硬,我話我們已經比好多家用,仲要不同住,我仔任何支出我係實報實銷!如果咁加法,唯有請工人減你家用啦。既然你幫手湊我仔仲貴過工人咁多!如果係其他人的居住而令你突然增加支出,你就問回那些人。我們賺錢都辛苦。有咩理由有些人根本有成舊錢仲係度包食包住當埋自己媽係工人,然後零家用?我吵完先不用加家用。那人才由此比回每月5-6000元。抵到極啦!如我不出聲就硬食,仲幫人養仔添。

侯爵府

.

首頁

尾頁

跳至