0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我B1個月零幾日,奶粉B,平均每餐食50-100ml不等,本來3小時餵1次,而家1.5-2小時就係咁喊住要食奶(擺隻手指係嘴邊會追黎食), 咁我應唔應該餵佢咁密?會唔會食得太多?但佢夜晚又可以訓6個鐘都唔醒...我又驚佢餓得滯每6個鐘整醒佢食奶,佢又食得晒wor

別墅

回覆樓主:

我個B女都係奶粉B 一個月左右3小時1餐 1.5個月4小時一餐 一直奉行定時餵奶 (7am 11am 3pm 7pm 11pm) 2個月左右戒左夜奶
不建議餵得太密 奶粉耐飽d
定時餵奶 有助BB調節生理時鐘 唔會咁易因為肚餓而哭
好多時BB哭 或咀擘擘唔代表肚餓 可能是需要安撫 切勿用餵奶做安撫物
有些父母會用奶咀 但我就冇用 如果哭 就抱下佢 不過 扭眼訓時 抱一陣 就放佢落床 由他哭着自己訓

大宅

留意係咪猛長期!

別墅

ealy 發表於 19-10-19 00:11
留意係咪猛長期!

甚麼是猛長期

複式洋房

angelwcy 發表於 19-10-19 09:30
甚麼是猛長期

● 什麼是猛長期?

在猛長期,母乳餵養嬰兒的哺乳比平常更頻繁(有時往往每隔一小時就要吃),而且嬰兒比平時更煩躁。

嬰兒攝入的奶量在猛長期會突然增長,但這只是階段性的。純母乳餵養的嬰兒,攝入的奶量在生命的最初幾周迅速增加。

除了身高體重的增長外,行為方面的發展也會導致嬰兒需要吃更多的奶。比如翻身,爬行,走路或說話。母乳提供了身體和大腦發展的營養。

● 猛長期的表現

* 嬰兒幾乎不停歇地吃奶

* 夜醒次數增加

* 吃奶時不斷含上、扯開乳頭,非常煩躁

所有這些跡象都是在告訴媽媽的身體「多產些奶!

別墅

yandystreet 發表於 19-10-20 09:02
● 什麼是猛長期?

在猛長期,母乳餵養嬰兒的哺乳比平常更頻繁(有時往往每隔一小時就要吃),而且嬰兒比平 ...

好的,謝謝你

首頁

尾頁

跳至