自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

爸爸食道癌 化療電療後效果麻麻,腫瘤未消,爸爸知道後好唔開心,呢排胃口麻麻,食咩都話覺得淡,食好少,卒之攪到營養不良,求大家比d意見我

大宅

可以試吓煲啲好濃嘅魚湯,燉肉汁,燉雞,如果佢肯飲果汁或者蔬菜汁的話,可以紅菜頭紅蘿蔔蘋果檸檬汁或者五青汁或者蘋果菠菜檸檬汁。因為化療完之後真係會冇味覺,無胃口,所以每次飲200 mL左右嘅已經夠. 少食多餐。

大宅

ting_ting_ma_ma 發表於 19-10-24 11:14
可以試吓煲啲好濃嘅魚湯,燉肉汁,燉雞,如果佢肯飲果汁或者蔬菜汁的話,可以紅菜頭紅蘿蔔蘋果檸檬汁或者五 ...

多謝你!我爸爸化療電療已經完咗一個幾月,不停咳,爸爸唔肯食魚 ,佢話覺得好腥,煲魚湯更加係唔肯飲,呢幾日阿媽有煲紅菜頭紅蘿蔔粟米湯,飲到佢唔想飲

水晶宮

回覆 楓樹yip 的帖子

燉肉汁, 依個飲幾啖, 冇胃口都可以當水飲咗佢.
營養奶,我最憎, 因為好鬼甜, 但冇計都要硬住頭皮頂咗佢, 最多買齊咁多隻味比佢試飲.

大宅

luvkaka 發表於 19-10-24 11:20

燉肉汁, 依個飲幾啖, 冇胃口都可以當水飲咗佢.

爸爸知道有癌症之後都有飲速愈素,呢排佢唔飲,飲一啖就反胃,我地咩辦法都試過,再加上電療後爸爸血小板低的好緊要,我阿媽都心力交瘁

大宅

楓樹yip 發表於 19-10-24 11:17
多謝你!我爸爸化療電療已經完咗一個幾月,不停咳,爸爸唔肯食魚 ,佢話覺得好腥,煲魚湯更加係唔肯飲,呢 ...

煲魚湯有冇試過加重薑?因為紅菜頭湯最多都係得維他命,其實冇營養。

大宅

ting_ting_ma_ma 發表於 19-10-24 11:31
煲魚湯有冇試過加重薑?因為紅菜頭湯最多都係得維他命,其實冇營養。

請問要放幾多薑?因為我地都係放好少薑,魚都唔煎就咁放去煲

男爵府

牛年勳章

我朋友嘅爸爸都係食道癌,唔做得手術,化療後佢哋係將好多品種嘅食物撹碎後煮成糊俾佢爸爸食,而家恢復得幾好,食返固體了。

大宅

ting_ting_ma_ma 發表於 19-10-24 11:31

煲紅菜頭湯係想爸爸排毒
網上又話紅菜頭補血嘅

水晶宮

楓樹yip 發表於 19-10-24 11:24
爸爸知道有癌症之後都有飲速愈素,呢排佢唔飲,飲一啖就反胃,我地咩辦法都試過,再加上電療後爸爸血小板 ...
如果食junk food佢有冇胃口? 我自己過來人, 可能你唔信,但我係食老麥捱過化療架. 因為我口苦食咩都好苦影響我唔想食, 但唔可以唔食, 因為唔食就消自己仲大鑊個CANCER, 因為化療係至諸死地而後生咁醫, 好壞細胞都一齊打, 千其唔要比佢消到自己, 人人comfort food 都唔同, 唔係一定要老麥我意思, 係一D 唔健康但佢又想食既嘢(但一定唔可以生),比佢諗諗, 見過有病友, 冇胃口又咩都唔肯食, 怕依樣怕果樣最後瘦到見骨根本佢連自己身體都carry唔到,仲點打仗吖? 我果時一想食咩就即叫老公買同叫uber eat, 個腦想食就食,食得一啖得一啖. 捱過咗先,人人化療比人叫食多D, 我化療比人叫唔好再食. 仲有熱朱古力對我地都好好, 佢甜又多糖令到個人精神D架. 好返先實行健康飲食.

**都係果句, 食健康食物行先, 真係唔得先佢想食咩都比佢食even JUNK FOOD.

ccysj01    發表於 19-10-24 20:06

大宅

sallyhuang 發表於 19-10-24 11:33

我朋友嘅爸爸都係食道癌,唔做得手術,化療後佢哋係將好多品種嘅食物撹碎後煮成糊俾 ...

我爸爸可以食飯,無須整到糊仔咁,你朋友爸爸有冇電療?化療後冇哂d癌細胞嗎?

水晶宮

楓樹yip 發表於 19-10-24 11:35
煲紅菜頭湯係想爸爸排毒
網上又話紅菜頭補血嘅 :sweati ...
紅菜頭什菜湯, 椰子水, 肉汁, 雪梨水, 菠菜牛肉湯都係化療良伴

大宅

楓樹yip 發表於 19-10-24 11:35
煲紅菜頭湯係想爸爸排毒
網上又話紅菜頭補血嘅 :sweati ...

紅菜頭好寒涼,生食紅菜頭可以補鐵所以可以補血,煲完湯嘅我唔清楚啦。但係你所需要嘅營養唔係淨係(紅菜頭主要營養係鉄,鎂,B9. )

大宅

luvkaka 發表於 19-10-24 11:39
紅菜頭什菜湯, 椰子水, 肉汁, 雪梨水, 菠菜牛肉湯都係化療良伴

(emoji)非常同意

大宅

楓樹yip 發表於 19-10-24 11:33
請問要放幾多薑?因為我地都係放好少薑,魚都唔煎就咁放去煲

咁梗係好難飲。我放起碼2cm x6cm, 1.5L 水。
如果你怕油,煎完可以沖下水先煲。放埋薑片一齊煲

大宅

你上網睇吓有部叫磨然機,魚骨可以磨得滑滑。我聽d人話煎香條魚連薑連蔥成條魚連骨連湯磨滑出嚟d湯好香好滑

男爵府

牛年勳章

有,係廣洲做嘅电療,當時都好似冇咩效果,但而家唔經唔覺又過咗3年了,今年80歲了

大宅

sallyhuang 發表於 19-10-24 11:51

有,係廣洲做嘅电療,當時都好似冇咩效果,但而家唔經唔覺又過咗3年了,今年80歲了 ...

做電療冇效果,做完化療之後都冇理個腫瘤?帶瘤生存?

珊瑚宮

Compleat 雞湯好。高旦白又營養。先買一合試下味先。

或钟意食乜就食乜。飲茶点心麦当劳艇仔粥打邊炉。喜食乜就任食

所謂健康食療食到口到WHE R E。吾接受更弄巧反拙。
玩具萬歲!

男爵府

牛年勳章

係,帶瘤生存

首頁
12345...6

尾頁

跳至