自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

公爵府

回覆樓主:

對父母黎講,當初捱得咁辛苦去供佢讀大學,對佢有一定程度既期望係好正常,你表弟之前只係揾得萬四蚊做文員,佢屋企人都無講D乜,証明佢地都唔係真係要求太過份。但你表弟依家做保安,真係好似好哂咁。外人都覺得可惜,我相信佢父母感受更大,愛之深責之切。

大宅

siuling0119 發表於 19-10-25 15:01
對父母黎講,當初捱得咁辛苦去供佢讀大學,對佢有一定程度既期望係好正常,你表弟之前只係揾得萬四蚊做文員 ...

佢係自己供自己讀大學嘅(佢問政府借錢讀嘅,一畢業就開始還錢俾政府,佢讀大學開始就做pt賺零用,無再問屋企攞零用錢)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

咁都叫廢青,你同佢爸爸講日日唔做野,訓係屋企,咩都唔做,日訓夜訓,仲要屋企人照顧先係囉!

其實同佢個仔傾下計,了解下佢第日有咩打算仲好啦,咁樣趕個仔走,真係好唔岩囉!

伯爵府

回覆樓主:

$3000 家用兼可儲錢,係因為有屋企,叫佢買樓睇下管理費幾多?冷氣費夏天都仟幾啦⋯⋯出去租屋3k 租床位啦。

大宅

回覆樓主:

我岩岩wtsapp問佢有冇再搵下工咁,佢話其實都有,但好少call佢interview。佢話我話錯佢,佢話佢唔係甘於現狀,只係現實搵唔到工,佢話開頭公司執笠,頭一個月就魚翁撒網咁SEND,到有兼職返都搵到全職人工,所以先無再好似之前咁魚翁撒網咁send,佢話佢而家真係覺得岩自會send CV,一星期send幾份咁。佢又話而家招聘廣告又少好多

男爵府

selinako^^ 發表於 19-10-25 13:18
大學出黎, 做呢D..., 唔使讀都得啦

兼職....

我都覺得佢爸爸係介意呢樣
畢竟個仔大學畢業老人家當然有期望啦
先唔講學費係屋企人比定自己問政府借錢讀大學
亞爸個心可能都係覺得個仔可以再上進d囉

侯爵府

熊囡 發表於 19-10-25 13:24
我有問佢將來有冇咩打算?佢都話想開補習社,而家儲緊錢喎

唔錯!

水晶宮

selinako^^ 發表於 19-10-25 13:47
我大胆做個假設..., 補習已係水尾 (上年已經諗住做多1,2年..我都唔做啦)

1. 宜家好多都走去左FTM, 我屋苑 ...

我反而覺得經濟再差父母都只會慳自己唔會慳仔女、中國人心態、拔尖補底、而家連k1識字班都有
問題係表弟應該唔夠叻先收呢個價、
要update 搵現職學生、要叻果d又未

水晶宮

熊囡 發表於 19-10-25 15:05
佢係自己供自己讀大學嘅(佢問政府借錢讀嘅,一畢業就開始還錢俾政府,佢讀大學開始就做pt賺零用,無再問 ...

其實你表弟唔算好差、仲有返工、可能唔夠上進你舅父擔心佢第時點成家立業點照顧家庭啫、咁後生dup 懶個人好大件事、咁後生做保安點都唔算有前途嘛⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呢度d jm話大學畢業幾年就搵3萬架最少,普通一個大學生都搵到既

點會得萬幾呀

子爵府

育兒性格勳章

咁嘅時勢,唔炒都偷笑,又年尾仲點會請人住,過咗年可能好啲

男爵府

有野做都唔廢啦! 仲有比家用...
我細佬就真係廢!! 廿歲人, 讀唔到書, 又唔出去做野, 日日係間房唔知做乜...

子爵府

是但LA,個老豆咁唔鐘意,就唔好要個仔了。

蛋皇哥0127    發表於 19-10-25 15:43

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 losttoa 的帖子

我C6朋友全家一齊做補習社,佢呀媽幫手接送D小學生,C6朋友係老細&補習老師,我近期先知原來佢無讀過大學

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 熊囡 的帖子

嘩! 超叻呀

我識的補習老師 只補習, 星一 TO 星五

WEEKEND 休息

佢真係上進架那

祝佢行好運
違規內容

珍珠宮

熊囡 發表於 19-10-25 13:13
我尋晚打俾佢了解過,原來係因為返工問題。
佢三十有一,大學畢業(佢自稱係讀垃圾科,唔係專科)之後就做 ...

父母總是緊張仔女, 有長工做緊係好過做兼職, 咩福利都無

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

佢未至於廢但無乜大志,比老豆趕出未必壞事,有時可以絕地反擊可以另外一翻景象,煩事兩面睇。可能你表弟仍在父母身邊未來同依家可能一樣無改變的,有時父母狠心D可能更好呢

珊瑚宮

回覆樓主:

新一代係咁諗, 所以轉工跳槽率高
其實已經成年人, 每個人有自己諗法, 無得迫佢接受搵份長工呢套諗法

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實搵14k一個月要開補習社係有啲困難,當一個月儲7K一年有8萬4,當去偏遠啲開鋪租裝修人工無40-50萬都開唔到,即係要儲5年,而家31歲去到36先可以達成, 仲唔包一定收夠學生! 一般父母都想子女腳踏實地, 佢呢個夢唔可以話有錯, 但太理想囉!

禁止訪問

首頁
23456...7

尾頁

跳至