夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位sis。本人已33歲了,每天都被阿媽催婚,關係已經去到非常差。而且到現在還是一個A0,我真係好想知道自己發生了什麼問題?(本人性格應該都不算差,因為在公司也有很多傾到計的同事)
所以我好想知道問題來源而改變一下!謝謝

複式洋房

回覆樓主:

交心朋友,有冇問下意見?

複式洋房

回覆樓主:

生活圈子太窄?

複式洋房

我同朋友仲有幾年才30 都被家人問何時嫁人, 但樓主要記住不要趕住嫁另到自己嫁錯人呀
我覺得生活圈子大點多d 機會認識異性,同打扮 會對桃花緣很有幫助

大宅

WongSiIeng 發表於 19-10-27 17:04
各位sis。本人已33歲了,每天都被阿媽催婚,關係已經去到非常差。而且到現在還是一個A0,我真係好想知道自 ...

有一句説話叫「緣來沒法擋」
何須刻意去做什麼呢?單身都有單身嘅好㗎!

大宅

芯如 發表於 19-10-27 17:35
交心朋友,有冇問下意見?

朋友都唔知我點解會無人追
佢哋成日都話唔信

大宅

booboob 發表於 19-10-27 21:38
生活圈子太窄?

我想呢個應該都係其中一個原因

大宅

安真 發表於 19-10-27 21:44
我同朋友仲有幾年才30 都被家人問何時嫁人, 但樓主要記住不要趕住嫁另到自己嫁錯人呀
我覺得生活圈子大 ...

多謝你提點,但每日俾阿媽煩真係令到我好想喊

大宅

Yusum 發表於 19-10-27 23:01
有一句説話叫「緣來沒法擋」
何須刻意去做什麼呢?單身都有單身嘅好㗎!
...

但當身邊朋友都結婚生子、拍拖,只有自己是一個人,都會唔開心,都想知自己有咩問題

禁止訪問

大宅

WongSiIeng 發表於 19-10-27 23:29
但當身邊朋友都結婚生子、拍拖,只有自己是一個人,都會唔開心,都想知自己有咩問題
...

其實我相信你人品係無問題唯一問題只係緣份未到
拍拖到結婚到生仔係咪一定係件咁美好嘅事?
拍拖結婚,跟住再生小朋友,我全部都經歷了!
我可以話你知⼀d我經歷的感受!
拍拖嘅日子到結婚嗰一日為止係美好嘅,
但結婚日子耐咗大家已經習慣咗大家,什麼激情都歸於平淡!
生完小朋友就變成苦中作樂,到小朋友大d博嘴博舌,每日煩他們功課默書考試,成個人係即時燥底變成潑婦一樣!每天只會為小朋友勞氣!
至於老公呢,跟本見到他已經會著火!
愛情係會被生活磨滅,剩低一堆責任!
你單身自己一個人係想做乜都可以!
但結婚生咗小朋友,你會係被責任圍住每一步都係困著走的!

大宅

Yusum 發表於 19-10-28 01:08
其實我相信你人品係無問題唯一問題只係緣份未到
拍拖到結婚到生仔係咪一定係件咁美好嘅事?
拍拖結婚,跟 ...

凡事都有兩面!
你羡慕人嘅同時,同時都有人羡慕你㗎!我同樣都好羨慕你自己一個嘅無困自在!
唸野正面d,順其自然!緣份到就會自然會到!
唔一定要人地追你,你有鐘意嘅人都可以嘗試自己爭取,幸福係要靠自己去爭取!

男爵府

回覆樓主:

不用灰心 !
每個人都有姻緣(包括錯失) ,
只是有人快有人慢。

不須理會家人添加壓力 !
婚姻生活不簡單,寧自由勿求其選擇 !
況且沒有明文規定人生要結婚 !

完美人生不一定結婚,生小孩的公式化,
還有成功事業,努力賺錢改善生活質素,
做喜愛的事,或許更多....也屬於完美。

順其自然,隨緣吧!

男爵府

回覆樓主:

補充 :
桃花意思不一定指戀愛/婚姻/異性
桃花也屬於人緣、人際關係,包括男女。

大宅

我有朋友37也是A0, 一個正常女生,性格也正常,但個人面對男生就怕醜,感情上很被動,而且除男同事外,生活圈子全部係女生。

翡翠宮

回覆樓主:

平時做D乜

複式洋房

WongSiIeng 發表於 19-10-27 23:28
多謝你提點,但每日俾阿媽煩真係令到我好想喊
好方面諗其實呀媽都係緊張自己,唔好咁唔開心啦,我老豆都成日話睇住冇哂青春冇人要啊,唉,隨嫁啦,遇唔到果個人都冇法, 其實呢個社會好似比一個框框我地要結婚生仔 唔係就送老姑婆名義比我地用有色眼鏡望你咁,到一定年紀仲比好多人問, 但有時我都諗本住隨緣心態唔知會唔會後悔 唔通為嫁易嫁趕住埋站咁,但嫁錯人仲慘 仲後悔。。 我朋友都見就30, 佢又耐唔住孤單又急,攪到自己不停撞爛桃花 係咁好低微咁討好個男人

子爵府

樓主,好多人到左適婚年齡都未遇到合適嘅人,你唔係唯一,唔需要太在意媽媽嘅說話,但你亦可以作出改變,擴闊一下生活圈子,打扮下自己,練習下同異性相處, 等到合適嘅人出現時,你就可以把握機會,戀愛都係一門學問,你唔勤力下唔得架,不過千祈唔好因為壓力、趕時間亂左步伐,行慢D,總好過行錯路。

我都係遲婚架,未結婚前,父母都係日夜轟炸我,好彩我頂得住,選個合適嘅先嫁,宜家佢地無說話講,仲讚我眼光好,有D野係要堅持架,加油啦

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

最好...總在正確時間出現

男爵府

WongSiIeng 發表於 19-10-27 17:04
各位sis。本人已33歲了,每天都被阿媽催婚,關係已經去到非常差。而且到現在還是一個A0,我真係好想知道自 ...

如果你每日只係返工放工返屋企,實在係好難識到人架喎。「緣份」唔通真係真命天子無端敲你屋企門?你要去搵佢。如果你真係想有個伴,你自問做晒所有你可以做既野未?例如,認真地叫朋友介紹男仔俾你(記住,係認真地)。又或者而家其實online dating 又或者中介介紹都好普遍。又或者自己有冇去過咩興趣班?自己一個人去旅行住hostel 等等等?呢啲都係識人既好機會。每日兩點一線既生活然後怨緣份未到係冇幫助。33歲本身A0 其實真係有少少問題... 戀愛同其他事一樣係要講經驗,每一次成功/失敗都會學到野,令自己更好。同人傾到計唔代表識date...

LeBlue    發表於 19-11-4 17:49

首頁

尾頁

跳至