時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

【如果你未知點解屯門琴晚有示威,因為下晝屯門人聞到濃烈異味,傳聞警方測試催淚彈】

有個女人坐輕鐵湊仔女放學,車上陸續有人咳,有人聞到異味。佢行到西北游泳池,刺鼻、流眼水、皮膚刺痛,係佢示威時聞過的催淚彈味。幼稚園老師為所有學生戴口罩,佢睇住等仔女的家長咳到癲。佢湊緊幼稚園的女回家時,先知讀小學的仔課外活動取消,後來知道仔女在學校都咳到入廁所嘔,「唔可以當冇事發生,而家冇人知係乜,最驚係唔知邊個做,邊個可以令半個屯門區都聞到?」

有個女人未聞過催淚彈,佢由卓爾居回家忽然流眼水、喉嚨痛和臉部刺痛,行到新圍苑發現好多人戴口罩,返到良景邨不斷打乞嚏,以為因為大風冷親。佢陸續見到消防車駛到,姪仔打電話來叫佢小心催淚煙,「我上網同睇電視都冇新聞講,我有鼻敏感所以好辛苦,長者吸了就更大問題。」

有個男人同好多屯門街坊有個社交群組,3點半開始,良景、田景、山景街坊都話聞到異味,有人見到從西北飄來的煙霧。有人懷疑是西北泳池的氯氣,但康文署話唔關事。群組內有人在泳池附近上班,指有消防員到場調查後,話氣味由警方大興行動基地傳來,但警方否認。「一年前好多人願意相信警察,現在民調超過一半人對警察的信任度是零分,呢個係警察的責任,查清楚,向街坊道歉,甚至賠償。」

有個男人在良景街市的藥房工作,3點半陸續有人聞到異味,衝入藥房買口罩。佢行出舖頭聞到催淚彈味,覺得喉嚨痛。佢4、5點在新墟仍然聞到,報警但對方話唔知乜事,「如果你做化學測試,係咪冇跟regulation?而家係咪冇人會查?如果係生化襲擊,香港人會死晒。」

有個女人住田生邨,即大興行動基地附近,夜晚示威者聚集要求警方交代異味原因,警方用催淚彈驅散人群,其中一個催淚彈射上佢大廈七樓,「個地面燶咗,我住低幾層,明明閂了窗,一樣刺眼同攻鼻,我隻狗不斷咳。」接近半夜12點,警方不斷用強光照上民居,「附近有間老人院,佢的催淚彈有冇影響老人家?我覺得佢要去了解同道歉。」

有個住在鯰灣的人,不願公開自己的聲音,叫主持人轉述自己屋企望到青山靶場,下晝聽到幾下巨響之後,睇住濃煙向天空發射。有寶田邨的小學發出通告,話琴晚警方用完催淚彈,今日學校會停用冷氣機和飲水機,要徹底清潔完先用返

召藥師  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-29 11:47

水晶宮

回覆樓主:

絕對應該要調查氣味來源,有無人知消防方面有咩回應呀

珍珠宮

要調查一下還警方清白,消防係時候做吓嘢

珍珠宮

pilotmama 發表於 19-10-29 10:56
【如果你未知點解屯門琴晚有示威,因為下晝屯門人聞到濃烈異味,傳聞警方測試催淚彈】有個女人坐輕鐵湊仔女 ...

聞到氣味就走去放火

珍珠宮

回覆樓主:

咁旺角太子連放咁多日都冇事冇人投訴

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算有異味又唔一定係摧淚氣體, 有100萬種可能性喎, 無証無據又屈警察, 然後晚上又比班暴民"有藉口"搞事~~

仲有呀, 班暴徒周圍放晒火, 夠搞到周圍都係濃煙毒氣啦, 店舖樓上夠有老人院和民居, 燒死人又點算呀? 班暴徒點解又唔出黎交代下, 道歉?

taktakjar    發表於 19-10-30 15:31
conniengor    發表於 19-10-29 19:45
Shhhhh    發表於 19-10-29 17:29
hungng    發表於 19-10-29 15:10

侯爵府

鴨鴨比 發表於 19-10-29 11:18
咁旺角太子連放咁多日都冇事冇人投訴

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢講係屯門人住,自己做煤就得啦,商台無聽好耐,仲黃過港台

taktakjar    發表於 19-10-30 15:31
amalee    發表於 19-10-29 15:04

侯爵府

華華子 發表於 19-10-29 11:18
就算有異味又唔一定係摧淚氣體, 有100萬種可能性喎, 無証無據又屈警察, 然後晚上又比班暴民"有藉口"搞事~~
...
燒死人又點算呀? -------> 到時咪又懶政府逼o架或者話係警察扮o架, 然後又開包到冚變埋聲的記者會, 講一大堆野.......

男爵府

ngokwan 發表於 19-10-29 11:14
聞到氣味就走去放火

炸彈都識攪, 正d 嗅氣幾難啫= 當年日軍"話"唔見左兩個士兵, 夾硬入城咁
求其揾個籍口一樣

黑衣人暴龍門茶仔? 自己友做自己友?! 即係姣婆杰, 傷勢重過廣俊乳咁, 重手d 先有人信

上次扑碎兩塊仔玻璃無人信,今次縱埋火啫

又想谷返起個火頭, 又想push 傻仔出黎

侯爵府

shirleyleung15 發表於 19-10-29 11:23
佢講係屯門人住,自己做煤就得啦,商台無聽好耐,仲黃過港台

商台, 明晒~

男爵府

有個住在鯰灣的人,不願公開自己的聲音,叫主持人轉述自己屋企望到青山靶場,下晝聽到幾下巨響之後,睇住濃煙向天空發射。

其實會好多人睇到,我唔相信冇人拍片,希望有片流出再作打算,依家估估下都無濟於事

hungng    發表於 19-10-29 15:11

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

警署點解要在自己基地放催淚煙?測試?之前用過N次催淚煙,都熟悉如何運作和作用,無需要做測試。如果真係基地傳出,不如擔心下是否儲存方法有問題,可能洩漏。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

商台 。。算罷啦!

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

耐不時都會發現不明來歷既氣味,但一口咬定關警察事,仲乘機放火而家倒亂,要警察用TG 驅散,反而要指責警察?

侯爵府

ngokwan 發表於 19-10-29 11:14
聞到氣味就走去放火

一百萬個藉口去搞事.....

琥珀宮

畀面勳章

野原美冴 發表於 19-10-29 11:26
警署點解要在自己基地放催淚煙?測試?之前用過N次催淚煙,都熟悉如何運作和作用,無需要做測試。如果真係基 ...

根本就完全唔合情理

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至