6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔8個半月大, 由出世到而家訓得好少,小睡只是15-30分鐘,每天兩次。夜晚一晚去起床2-3次。要奶睡,由3個月大開始有少少濕疹,到現在面同頸部都有,成日R到損哂。我想戒佢奶睡,有沒有媽媽可以分享一下?

大宅

cklvivi 發表於 19-10-29 22:38
我仔8個半月大, 由出世到而家訓得好少,小睡只是15-30分鐘,每天兩次。夜晚一晚去起床2-3次。要奶睡,由3 ...

我b無濕疹,但都係會半夜起身,而且精神好耐先訓返,小睡都是半個鐘左右,所以通常半夜最慘,成日3,4點就醒

男爵府

我B上年有偶發濕疹,扭天光

別墅

aguis 發表於 19-10-30 16:25
我b無濕疹,但都係會半夜起身,而且精神好耐先訓返,小睡都是半個鐘左右,所以通常半夜最慘,成日3,4點就 ...

我仔一晚平均醒2-3次,最近直情每小時要奶睡。所以我決定同佢睡眠訓練。

但之前一直唔忍心,因為夏天,一怒到哭就出哂汗,生熱痱又變濕疹。所以成日由佢,寧願自己辛苦啲

別墅

我個B五個半月大
由出世一直都有睡眠問題,又唔瞓晏覺,又扭到零晨 4點先瞓
過咗100日好少少,但夜晚都會醒 2、3次,要奶睡

之後老公買咗本書教點樣調節BB睡眠
本書話day time 要食得夠,夜晚就唔會起身追翻日間攝取唔夠嘅奶,3小時一次食奶,未喊都要喂,喂飽一定要同佢玩,玩到打呵欠就放落床等佢自己瞓

我哋跟住做,居然!2日就開始見效!開始日日都瞓到晏覺!夜晚仲史無前例瞓到連續7小時(emoji) 好感人,一直keep 住呢個 pattern 都有持續咗一段時間

可惜佢上星期濕疹發得超嚴重,又開始瞓唔到(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

cklvivi 發表於 19-10-29 22:38
我仔8個半月大, 由出世到而家訓得好少,小睡只是15-30分鐘,每天兩次。夜晚一晚去起床2-3次。要奶睡,由3 ...

我女女全身濕疹 都係一教天光 最近長牙 會扭下 不過拍拍又訓返 我有用金銀花煲水沖涼 好左七成啦

首頁

尾頁

跳至