論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大仔現時3歲返全日childcare,未有工人姐姐,剛剛懷二寶,打算黎緊請工人姐姐安排如下,請問可行嗎?到我放完產假二寶係2m,大仔3y9m,想同大仔轉半日childcare,12點半放學需要工人姐姐湊放學,返學我會自己送返學。
我會每日買定餸比姐姐,一個月又入下貨,買下姐姐早午餐。
每日等我6點返到屋企接手,佢先開始準備晚飯,同做普通家務到夜晚。逢星期六我湊住2件先需要佢抹地拖地,執屋燙衫。
請問呢個安排可行嗎?姐姐會唔會搞唔掂?我大仔易湊的,只係平時痴實我,外人湊佢會比較乖。
謝謝!

水晶宮

回覆樓主:

問題係工人要帶住細B去接大仔放學。大仔返半日 child care, 有半日在家係需要個大人同佢互動, 倒不如返全日學, 你接送返學; 工人專注湊B及煮飯

大宅

我見過工人一拖3都得,其實係睇工人肯唔肯做

男爵府

kaychow1129 發表於 19-10-30 16:11
大仔現時3歲返全日childcare,未有工人姐姐,剛剛懷二寶,打算黎緊請工人姐姐安排如下,請問可行嗎?到我放 ...

大仔讀繼續全日好d

男爵府

BK Milk勳章

kaychow1129 發表於 19-10-30 16:11
大仔現時3歲返全日childcare,未有工人姐姐,剛剛懷二寶,打算黎緊請工人姐姐安排如下,請問可行嗎?到我放 ...

點解要轉半日?全日工人可以凑B, 又做到家務呢!

公爵府

當年我工人一帶 2 得, 大 B 2歲,細B 2 個月

子爵府

回覆 kaychow1129 的帖子

讀全日好,有早午茶点,有outing, 日日午睡. 若是幼兒學校,仲有延展到8pm,有晚餐。

子爵府

大要返全日

水晶宮

一定唔可以半日,
一定全日,

男爵府

如果你姐姐係正常人一個,係無問題既。我姐姐都係一打二,冇長老幫手,而且大仔返半日K1,都係要湊住個細接送返放學,不過我大仔係屋企樓下返學,馬路都唔洗過,所以相對安全。同埋你要預姐姐要湊兩個B,清潔未必有時間做太多,可能只可以做基本洗衫,涼衫,掃下地咁,抺傢俱應該做唔到。

子爵府

回覆 kaychow1129 的帖子

好睇彩數, 睇姐姐願唔願意做.. 不過如果我係你, 我會照比大仔返全日, 姐姐主要照顧個細同埋清潔, 此終有小朋友係屋企, 清潔相對比較重要.如果你諗著週末你放假照顧兩個細時佢先清潔, 佢可能又覺得好辛苦了.

禁止訪問

大宅

好難有姐姐會肯做

男爵府

湊初生已經唔少本地工人唔做,你仲要有個大,好難搵人。

大宅

honeybid2 發表於 19-11-1 13:30
湊初生已經唔少本地工人唔做,你仲要有個大,好難搵人。

同意,我初初以為揾工人湊初生應該唔難,應該易過照顧老人家,但去到agent公司,agent話原來好多工人唔願意湊初生 , 果下我都幾大打擊

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Nagomi 發表於 19-11-2 09:09
同意,我初初以為揾工人湊初生應該唔難,應該易過照顧老人家,但去到agent公司,agent話原來好多工人唔願 ...
因為NB 真係好煩,責任好大。

我當時搵本地完約,要講明唔洗揍夜晚和有婆婆幫手。

而家我的工人,因為僱主要佢夜晚standby 揍 NB ,所以斷約。

夜晚揍NB 真係母愛的偉大才能做到。

大宅

一星期拖一次地?

大宅

回覆樓主:

當你有工人時,你就會覺得工人姐姐要勤力清潔屋企,想食住家飯食和有人洗碗。一打二真係好辛苦,我自問自己真係做唔到。仲要係有nb, 我諗除非有長老幫手,否則佢嘅精神會好快崩潰

男爵府

你諗得太完美
我工人由大仔newborn湊,兩年後妹妹出世,我自己返part time,佢都唔可能日日做齊清潔,你重要返工
如果new born好易湊當然,會有幫助,但要咁出出入入,有乜事,你會點?
病咗,兩個都係屋企你有冇back up plan?

男爵府

其實真係睇你運氣好唔好

當年我大仔小三, 細仔10個月, 唐三樓, 我湊返學, 姐姐帶住細仔搭小巴接大仔放學

到我大仔小四, 細仔歲半, 我個女出世, 搬左有LIFT既地方

我姐姐一個打三個(當然我大仔已經可以自己放學返屋企), 買送, 煮飯, 清潔, 哂衫, 日日朝6半晚9

黎緊續第3張約

其實無話得唔得, 只係一黎個姐姐肯唔肯, 二黎你放唔放心

祝樓主好運

首頁

尾頁

跳至