自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

每人教仔方式都唔同,何必以己度人!
除非有發生嚴重家暴否則唔需介入吧!
我隔離單位上年搬入一家4口,男教書,女社工,日日夜夜嘈,幼稚園仔多時被趕出門口而且會大力拍打門,未入學細女晚晚放大喉嚨喊。
但一家4口好融洽,小朋友見到人會打招呼好樂天。無問題囉。。只係人地管教方式。

珍珠宮

小manman 發表於 19-10-31 10:32
讚小朋友,讚媽媽湊得好……,媽媽一定會好受落,起碼會得到得到其他人的肯定~

做ftm某程 ...

同意!
我係FTM,我個仔係超活躍,我都會教到發癲,大叫,身邊嘅人同我講話我唔洗捉咁緊,唔好咁嚴格,仲叫我不如試下搵其他人幫手教,可能我教嘅方法唔好。。。
前年我病了半年住係醫院,無得唔交比其他人教,半年後,我過去嘅心血無晒,仔變了另一個人,態度差,學業荒廢,係學校同老師嘈交。。。
交比其他人嘅後果,差過我日日哦佢鬧佢!
人家嘅事情,又唔係真係認識了解嗰個人,未到出手打傷細路,都唔好太過過問人哋教仔,可以嘅關心下媽咪係唔係太辛苦仲好,媽媽都需要有支持鼓勵

珍珠宮

幼稚園就要趕出門口。 小學點算

子爵府

RYBB 發表於 19-10-30 22:48
隔壁有兩個仔,大嘅讀幼稚園,細嘅未入學,媽媽似乎一打二,成日鬧仔,有時重趕個大仔出門口大吵大鬧,仔仔 ...

我細佬細個又係咁,好 曳,唔止鬧,直程成日比媽咪用滕條打,但到左中二,三後開始乖。

我而家隔黎屋都係咁小學時又係成日比呀媽打,成日聽到個仔話:呀媽,唔無打呀!
但到左中學就好好多了,而家大學好乖仔。果時覺得果呀媽好誇張,果時我仔仲係bb, 但到左而家我仔大了,先明白佢點解會打仔

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

聽到小朋友被打的確會心痛會唔捨得同唔忍心 不過只要唔係太過分我會靜靜觀察住先,睇吓有無虐兒情況發生,畢竟每個人每個家庭情況教育都唔同,可個媽媽一打二都好大壓力 家家有本難唸的經

侯爵府

你好似講緊多年前o既我,,, 同媽媽做朋友啦,個媽媽成日o係屋企對住小朋友好慘,等媽媽知道大家都唔容易,大家都係咁上下,壓力1少,所有嘢都搞掂,心態最重要

侯爵府

樓主如果你有能力,先識個媽媽先,先做朋友,慢慢講多點,慢慢就好d啦

翡翠宮

牛年勳章

我覺得喺屋企鬧無問題,大聲嘈到我如果唔係晨早/深夜我會由佢。
但如果將小朋友趕出屋企,由佢在走廊吵鬧,即係將個波踢出外面,全層樓suffer,咁做個阿媽超自私,我會call管理處上黎,每次趕個仔出門口都會call,等個阿媽知騷擾到鄰居。

已刪除用户

別墅

RYBB 發表於 19-10-30 22:48
隔壁有兩個仔,大嘅讀幼稚園,細嘅未入學,媽媽似乎一打二,成日鬧仔,有時重趕個大仔出門口大吵大鬧,仔仔 ...

每個家都有本經,每個媽媽教仔方都吾同,冇謂理啦,除非暴力就幫報警。

子爵府

回覆樓主:

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

一家唔知一家事

子爵府

回覆樓主:

主動啲同佢打招呼,關係熟了再同佢傾訴下,可能佢有好大壓力又或者有其他野。

首頁

尾頁

跳至