網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係浪費我時間,有啲話唔送香港,有啲就話唔長過2米可以,有啲就話要用直運海外,唔可以集運。好啦!揀好哂,問清楚哂,比錢。最後,就出貨時,賣家話依家粉末唔送得,第二間,我訂嘅唔超過兩米,用直運,點知去到廣州轉返去賣家度,賣家話淘寶直運都係轉倉,送唔到香港,明知去唔到香港,仲出貨,等左幾日,送回賣家度。真係好無奈,點解可以將簡單變複雜,擔心就索性唔好做香港人生意啦!

翡翠宮

回覆樓主:

用私集啦,當然都要了解嗰間私集嘅規則,咁就唔洗同賣家談論太多寄香港嘅事,佢送去大陸倉地址就ok。另外係淘寶要做香港生意而未必係店鋪賣家。

水晶宮

回覆樓主:

係香港買大陸野梗係問香港人啦, 你問上面賣家, 十個可能得半個有賣俾香港人經驗, 佢哋鬼知咁多野咩

洋房

回覆樓主:

要平就要付出代價。 (玩tb仲可以訓練埋IQ and EQ haha)

333s    發表於 19-11-1 22:02

大宅

回覆樓主:

係呀真係好難同佢地溝通,有一次我買套裝,但送漏一樣野,佢叫我影相比佢,咁我當然影我已收到嘅野,按佢要求要影咩就影咩,搞左幾日,都唔係退錢,最後竟然話影埋個空盒比佢,就可以退款啦!我火都嚟埋,真無料,我死都唔影,無就無,影個空盒做咩。

我唔係買好多,想買啲裝修材料diy ,要用私運咁貴,係香港買仲化算。

象牙宮

加菲貓 發表於 19-11-1 16:38
係呀真係好難同佢地溝通,有一次我買套裝,但送漏一樣野,佢叫我影相比佢,咁我當然影我已收到嘅野,按佢要 ...

要有耐心, 唔心急。而且要問多几家賣家。先可以淘宝。

你問一句, 對方答半句。或答錯。(需要有心里準備)

付出愈多, 才能得較接近自己想要的。

算正常吧。 現实中沒不勞而獲, 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

私集較平

珍珠宮

2024年龍年勳章

輔助香港商店,都係好事。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

加菲貓 發表於 19-11-1 16:38
係呀真係好難同佢地溝通,有一次我買套裝,但送漏一樣野,佢叫我影相比佢,咁我當然影我已收到嘅野,按佢要 ...
你唔洗問是否送香港,用私集。

最近因為香港動亂,好多野連落單都唔俾,例如口罩。

我試過買傢俬,漏送配件,講左3次,叫佢改送集運B的地址,佢客服話無問題。之後都係送去集運A。攪到我係多左幾十元運費。

因為集運A首重40元,但計實重,運傢俬才搵佢。

但淘宝真係好平,質量ok。有些損失,就算自己黑仔,跌左錢。

大宅

多看貨品差評追評,睇下有無人投訴客服/店家乜乜物物,就少啲勞氣。
擺明係店家有問題唔會幫客解決(如唔肯退貨),就幫襯另一家。

唔好睇到自己“香港人”有無咩咁巴閉/特別,對家其實一視同仁。

內地店家大多數唔知跨境購物係點運作,你同佢講咁多佢都唔明。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wmkcnw 發表於 19-11-2 17:42
你唔洗問是否送香港,用私集。

最近因為香港動亂,好多野連落單都唔俾,例如口罩。

請問你用哪一間私集?
我想訂浴屏, 賣家話佢自己的運輸不送香港.....

大宅

我都溝通唔到
所以通常寄去國內同事屋企
佢confirm岩再寄落黎
我寧願比多程錢都唔想浪費

大宅

回覆樓主:

我已經用左好多時間去搵,去問,去比較。我拿左樣品睇埋實物,人仔200用私運前日送地板到香港,點知係完全不一樣,賣家還說新貨,只係有啲色差,呎吋有啲差別,但質料較好,減$100要我接受,真係好無奈。

水晶宮

加菲貓 發表於 19-11-4 11:24
我已經用左好多時間去搵,去問,去比較。我拿左樣品睇埋實物,人仔200用私運前日送地板到香港,點知係完全 ...

建築材料有要求真係唔好淘,出事機會超過五成, 真係博唔過

珍珠宮

裝修講求時間性、以及物料質素、顏色的準確性,網購的難度很高。來來回回很折騰,費時失事。

有些人會連同裝修師傅去深圳的田貝(?不知道有沒有記錯)親身看實物購買,然後安排店舖運送來香港。否則還是香港直接買比較好掌握。

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

welcome 發表於 19-11-2 22:33
請問你用哪一間私集?
我想訂浴屏, 賣家話佢自己的運輸不送香港.....

浴屏呢間有得直送香港樓下,運費都Ok,我剛買完,但自巳安裝,唔難

伯爵府

其實玩淘寶,想用最平$買到好嘢,而運送過程順利,真的需要時間及耐性的考驗
好多年前咩都唔識,下下送上門,運費又貴,會容易買到劣品,甚至要退貨,好麻煩。我要做個精明C奶,就要落啲功夫做多啲功課先。學用集運倉,平好多。要轉運香港,就要向集運公司問清楚有咩規則。
題外話:
我老公成日話我淘件嘢都要等咁耐(可以幾個月先決定pay$邊間買到手)
我話唔想買到劣品/貨不對版,梗係要睇多幾間比較先,仲要睇評語,睇實用度等等因素。全部都要時間架。所以近幾年都冇退過貨/特別不滿意,性價比高。
淘寶真的好毒唔買睇下都開心架

大宅

回覆樓主:

我唔否認係淘寶可以搵到好多特別野,有時會有啲驚喜。其實有啲香港有,又唔係貴好多,只係貪係網上買方便有送貨。但最近咩都話唔送,雖然申請退款都好快,送錯嘅願意退少少錢作補償,但真係覺得好麻煩。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都少左,衫係香港買有得試,摸到質地,車工,依家只買d香港難搵既野,好似木櫈腳膠塞

男爵府

tammy2008 發表於 19-11-1 13:30
係香港買大陸野梗係問香港人啦, 你問上面賣家, 十個可能得半個有賣俾香港人經驗, 佢哋鬼知咁多野咩
...

呢句公道,明明係自己偷上去買野偷運落來,仲掉翻轉覺得淘寶係來serve香港人先無恥,

首頁

尾頁

跳至