0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問大家有無帶Bb 出面打

1)嗜血幹菌(5合一/6合一)
2) 食輪狀
3)ACWY 腦膜炎

其他其實重有,不過應該唔會考慮
但1-3 考慮緊,尢其1、3怕無保護(但我見香港其實唔太常見)但打又怕bb太細頂唔太辛苦同副作用

同 輪狀 大家多數食2定3劑果間廠架

男爵府

babypigpigpig 發表於 19-11-2 11:59

有打/食 1同2

2 好似比較重要,因為中咗嘅話無藥可以醫,只能等BB 屙清,會好辛苦,同埋小朋友咩都擺入口,中嘅機會比較大

我揀咗食2劑嗰隻

3就好似無咁常見,所以我無揀嚟打

複式洋房

babypigpigpig 發表於 19-11-2 11:59

今日啱啱打完1同口服輪狀
揀左2懠

大宅

剩係食左2,兩劑。

其他好似唔常見,所以無考慮。

複式洋房

有打1&2,輪狀要快d開始啦20周前要食第一劑,另外打埋甲型肝炎,total $4100

複式洋房

啱啱係BB展買左(3)腦膜炎. 雖然係唔常見, 但中左係好嚴重. 我自己格過價BB展買最抵.

至於(1)&(2)會係香港x買, 佢地依家做緊半價如無意外都應該係全港最平. 不過留意佢地打針間診所位置唔係好方便, 同埋淨係開一至五.

輪狀食2劑定3劑, 其實2種疫苗預防類型都有唔同, 2劑好似係多D。佢地接種時間都唔同. 2劑嗰種最遲24週要食第二劑, 過左1日都唔食得. 而3劑嗰種就最遲32週要食第3劑. 叫做多少少時間走盞, e.g.BB唔舒服要改遲d日子先食.

樓上有媽媽提及嘅甲型肝炎, 主要都係由食海鮮/生野感染, BB咁細過都唔會食呢類食物. 當然多個保障無壞, 呢枝針1歲先打第一針, 可以遲d再考慮, 坊間價錢2針都好似係7xx.

大宅

回覆樓主:

我反而覺得3最好打,但我見媽媽group 話1歲之後一針就得,1歲前就要幾針。

大陸呢個病好似幾勁所以呢隻針政府包,依家讀書好多大陸人,打左好似穩陣d

首頁

尾頁

跳至