1-3歲

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我仔比較怕羞安靜,在屋企都係比較安靜的小朋友。而且細膽內向慢熱。不過其實係幾乖幾聽話,專注力高的。
到目前都未收到一間幼稚園offer, 只有後備而且係下午班。有一間reject,而且果間係年年都收生不足的。
好傷心間間都係後備,仲要係下午班。連收生不足的都唔收我個仔。
係咪間間幼稚園都要d第一日返學就唔喊,開籠雀無停口講野就係好?
安靜唔講野就係錯? 性格都有分對錯嗎?社會只需要一種性格的人嗎?

真係有點唔明白。。。發洩下而已。。。

大宅

kkckkw 發表於 19-11-21 11:12
我仔比較怕羞安靜,在屋企都係比較安靜的小朋友。而且細膽內向慢熱。不過其實係幾乖幾聽話,專注力高的。
...

你in N定K㗎?

複式洋房

chuxvx 發表於 19-11-21 11:21
你in N定K㗎?

K呀

別墅

kkckkw 發表於 19-11-21 11:12
...
Don't worry
安靜的小朋友 already win la.
you will get offer very soon

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

係咪細b呀?

In 哂申請的學校未?

學校係中意乖乖同定嘅學生,可能真係太多學生爭一個位,唔關你個仔表現事。

複式洋房

RomeVac_FB 發表於 19-11-21 11:25
Don't worry

情況係好似好多幼稚園都鍾意活躍外向好動的(emoji)
我in過一間,我果日病,唔係好舒服,無咩心機。早左去到幼稚園,等到夠鍾in,我仔就瞓著左。佢果日都好岩岩病好。
我同老師講,我仔瞓左,可唔可以等等。老師話: “咁你想點?”,之後又話佢地之後的time slot都full晒,如果我而家唔in, 就考期第二日in, 但只係in後備。
我考慮左一陣,決定叫醒個仔。
我之後覺得自己的決定好錯,同埋下次如果早到左,應該keep住同個仔玩,等佢有好心情,唔好俾佢瞓著左。

複式洋房

RomeVac_FB 發表於 19-11-21 11:25
Don't worry

在我同我仔的狀態都好差的情況下。我仔入到去完全唔出聲,呆呆滯滯,仲打晒喊露。老師問佢野,唔理人,另一個小朋友仲走黎搶答晒d問題。果個小朋友唔只搶答我仔的問題,老師問緊其他小朋友,佢都係去搶答。個老師當時好似好鍾意果個小朋友咁。但我覺得佢咁樣,第時上堂係咪會講埋老師果份? 最後,我仔粒聲唔出,我見到其他家長望住我同我仔笑。
依個係我最差一次的interview經驗。我好心痛個仔,好後悔,因為當時班房冷氣好凍,又吹親我仔。

複式洋房

janede1314 發表於 19-11-21 11:34
係咪細b呀?

In 哂申請的學校未?

3月B呀,唔知算唔算大B。
有聽講過,有d幼稚園只收1月B。我當時仲未生BB, 屋企人有BB讀緊幼稚園。我當時心諗,咁咪只有1月先有生日會?(emoji)(emoji)

複式洋房

janede1314 發表於 19-11-21 11:34
係咪細b呀?

In 哂申請的學校未?

仲有1間未in

大宅

回覆 kkckkw 的帖子

名幼課室的生日表,見過1月個蛋糕有10+個小朋友相,我地仲講笑話個蛋糕唔夠食

大宅

其實3月B都好有優勢,放心,只係緣份未到,好多時小朋友都會揀心儀學校,同埋音樂椅遊戲,最後都係call來call去。我自己好喜歡文靜的小朋友

複式洋房

kkckkw 發表於 19-11-21 11:46
在我同我仔的狀態都好差的情況下。我仔入到去完全唔出聲,呆呆滯滯,仲打晒喊露。老師問佢野,唔理人,另 ...

當面試完後,老師話收拾完玩具就可以走啦。其他小朋友,一係唔收,一係收一半就唔收就要走。得我個仔一個,全部人走晒佢都唔走,執好晒d玩具,連唔係佢玩過的 都執埋,先至走。

唉。。。好心痛佢,明明咁乖,但就是不合乎幼稚園想要的小朋友。

大宅

你擔心你個個太靜無人收
我就反而驚我個女太佻皮無人收
我個女都係3月,我認拒講野係好叻有時我擔心拒亂講野得罪人,第一間in個間係我心儀既學校
拒個面試好簡單,就係由我拒地玩玩具,
老師就同我傾計.....我個女一見到個bb玩具....
就同老師講我屋企都有個(好核突既bb呀)
好核突嫁,禁樣,事實屋企係有一個
跟住個老師仲答,有幾核突呀?下次拎我睇好無?
就望住我笑.我心念個下大獲.實唔收啦
不過我個女肯聽老師指示自己去著鞋同收拾玩具...
所以老師講左句,拒已經好好,好多k1都未必識聽指示,之後第2日就收到學校電話問我讀唔讀全日喇.......
又驚又喜既電話....所以你唔使念禁多、

複式洋房

husky1206 發表於 19-11-21 11:55

其實3月B都好有優勢,放心,只係緣份未到,好多時小朋友都會揀心儀學校,同埋音樂椅遊 ...

就係心諗,唔通真係要1月9號同10號,請定假留在屋企等電話?!

複式洋房

Junjuncheung 發表於 19-11-21 12:02
你擔心你個個太靜無人收
我就反而驚我個女太佻皮無人收
我個女都係3月,我認拒講野係好叻有時我擔心拒亂講 ...

所以你個女咪即刻有offer lor, 而且係全日。幼稚園係鍾意d有反應有互動的小朋友。

別墅

不同幼稚園有不同收生標準及面見方式,見哂就會知,保守的可以再報名多幾間,截左止照去報。

大宅

RomeVac_FB 發表於 19-11-21 12:07
不同幼稚園有不同收生標準及面見方式,見哂就會知,保守的可以再報名多幾間,截左止照去報。 ...

我想問下其實而家係味仲可以打電話去學校問下仲有無位?

男爵府

我仔屬於好動型,有次in 間出名少少既學校N班,group in既,其他小朋友都能乖乖坐定定,聽從老師指令,得我仔係發晒脾氣唔肯坐,而面試中有2位老師負責觀察小朋友表現而即時評分,我仔相信機會不大,所以你小朋友文靜型,都算有優勢架,唔好灰心

男爵府

kkckkw 發表於 19-11-21 11:45
情況係好似好多幼稚園都鍾意活躍外向好動的(emoji)
我in過一間,我果日病,唔係好舒服,無咩心機。早左去 ...
我仔係眼訓情況下會失控,所以面試前適當地俾佢訓一陣係好事

男爵府

實有書讀噶,間間唔同標準,媽咪都唔好咁樣比較自己小朋友,既然你都話小朋友好乖專注力高,咁信任自己個仔俾d信心自己!人生路漫漫,是金子總會發光,我就相信總有欣賞理解我小朋友的學校同老師嘎,本來人和人都唔同啦,同埋依家都未知最後結果做咩咁快灰心,多讚下仔仔,我地係同路人有幾間未in完啊一起加油啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至