1-3歲

跳至

首頁
34567...8

尾頁

別墅

kkckkw 發表於 19-11-21 11:12
我仔比較怕羞安靜,在屋企都係比較安靜的小朋友。而且細膽內向慢熱。不過其實係幾乖幾聽話,專注力高的。
...

有無報york?

複式洋房

ting731 發表於 19-11-25 21:51
有無報york?

無呀,咁貴

複式洋房

tovibb 發表於 19-11-25 20:17
我都好同意你上面講嘅嘢,你真係好心機打咁多野,我覺得如果作為家長都唔係反思自己或者小朋友嘅問題,而 ...

係。。。同埋好似我老公同我仔in係好過我去。或者可以兩個家長一齊入去ge都好d

複式洋房

回覆樓主:

n班要有offer唔難。
我仔連老師比佢d手抓板都丟落地下,問動物又唔識指,甚至連行都未自己識行,都有am offer.

外藉老師in, 問我佢平時係屋企講咩語言,同幾月出世?

真心,in幼稚園多數in家長多。我自己好隨心,佢唔識咪又佢唔識,唔會hard push佢。

複式洋房

dior_project 發表於 19-11-25 23:00
n班要有offer唔難。
我仔連老師比佢d手抓板都丟落地下,問動物又唔識指,甚至連行都未自己識行,都有am off ...

下,我一直聽返黎ge都係話n班競爭大好多,K1就一定有書讀喎。我有幾個朋友都係上年in n班, 最後都係無得讀。

複式洋房

mytaktak 發表於 19-11-23 15:00

我囡都係今年in 元朗K1啊,元朗券校競爭係好激烈,熱門既 ...

元朗。我朋友話我知激活K1有成800幾人報,但只收48個

男爵府

kkckkw 發表於 19-11-21 19:03
我都唔知多唔多人呀,我元朗區

元朗區?以我所知好似都唔係好多間出左offer⋯ ?
我知有幾間都做緊interview, 唔好太擔心住⋯

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-11-22 15:19
恕我直言
面試唔止睇小朋友表現,家長表現都係評分之一
家長應該預備外套俾小朋友,唔係怪學校冷氣吹親小 ...

同意

睇到呢度其實係家長心態要調整一下。

男爵府

媽媽要加油!
反而睇左咁多評論,媽媽會唔會係本身較負面的人?
不要一出問題就怪責對家先。始終,
陪伴及教育自己小朋友的,父母身教重要過學校。

複式洋房

mspcwm 發表於 19-11-29 19:07
元朗。我朋友話我知激活K1有成800幾人報,但只收48個

係。。。係700幾差唔多800人。有second in。first in 茜走一半人,仲有成400人再second in。以second in計,都成10選1。
依間sell happy school, 係區內一線幼稚園。本身都係我心水之一,但interview果日,覺得d老師好串,望人時抬高個頭向下望。果日我老公入去in, 我諗住我都唔入去,所以著得普普通通咁,又無戴返隻鑽戒出黎,哈哈! 我老公入到in, 話好似個個小朋友都要取悅d miss咁。我同我老公都唔係好鍾意。
聽講間幼稚園鍾意收d中產家庭學生,有d跨區走黎讀。茶點雜費收費中上,但茶點係好簡單的食物,合符學校sell的 "好pure好true"。

複式洋房

misssheep 發表於 19-11-30 07:48
同意

睇到呢度其實係家長心態要調整一下。

即係點?

複式洋房

大C 發表於 19-12-8 23:55
媽媽要加油!
反而睇左咁多評論,媽媽會唔會係本身較負面的人?
不要一出問題就怪責對家先。始終,

咁又係呀,所以我唔想個仔讀全日,返半日學就夠了。有d ftm明明有條件讀半日,都要個仔讀長全日,只為唔想湊仔。我覺得依d ftm對小朋友盡唔盡責係一回事,對社會上更有需要的人黎講 就太自私。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-11-22 16:03
其實未必真係個課室凍,只係我地當日唔舒服,先會覺得凍。人地著緊短袖衫,我地著住褸都凍。 所以我好後悔 ...

甘其實你甘偏頗你仔內向的性格對你自己同個仔完全冇幫助。你吾去in只係逃避現實啫。佢內向點解要就佢內向?何不鼓勵佢接觸多d人同人溝通變外向?根本就你縱壞個仔仲要唱間學校,你某個程度都叫怪獸家長囉。一個小朋友的自信心的培養好重要,小朋友需要一個可以教佢點樣改善自己缺點嘅媽媽多d。

複式洋房

kkckkw 發表於 19-12-9 08:57
係。。。係700幾差唔多800人。有second in。first in 茜走一半人,仲有成400人再second in。以second in計 ...

昨日先聽我朋友講開,佢2次面試都冇乜野喎。第一次睇小朋友表現係冇同家長有交流,第二次係in家長,正常對答,仲有講有笑。我朋友唔係有錢,佢連手袋都唔拎去,孭背囊咋。不過佢個係大B講野叻,又識聽指令,應該有優勢。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:03
咁又係呀,所以我唔想個仔讀全日,返半日學就夠了。有d ftm明明有條件讀半日,都要個仔讀長全日,只為唔想 ...

Ftm媽咪就吾應該比個仔讀全日制?你又唔知人地家庭狀況,睇表面就覺得人地可以半日,你睇野都好膚淺。

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 19-11-22 16:17
無論幼稚園定小學,總有唔同性格嘅小朋友
大家眼中嘅幼稚園名校生都唔會全部都外向活潑

何止主觀負面,直頭怪獸家長,有錯就對方錯,小朋友只係內向,就話學校唔收內向小朋友。甘多間學校都吾收內向小朋友咩?!冇可能架嘛,一間學校吾收自己個仔可能係學校問題,但係十間同一時間都唔收自己個仔就一定係自己個仔問題啦,而且佢個句ftm有足夠條件比小朋友反半曰但就入左去長全日制係好自私,真係超膚淺囉。人人家庭狀況都吾同,又唔係躲係人哋床底,憑乜嘢話人自私,咁其實覺得係家長問題多過內向小朋友嘅問題。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:06
甘其實你甘偏頗你仔內向的性格對你自己同個仔完全冇幫助。你吾去in只係逃避現實啫。佢內向點解要就佢內向 ...

我唔覺得內向係缺點,所以無去改佢。如果佢係唔守規舉,喜歡破壞,講大話,傷害別人,無禮貌,依d就缺點就要改。

複式洋房

mspcwm 發表於 19-12-9 09:07
昨日先聽我朋友講開,佢2次面試都冇乜野喎。第一次睇小朋友表現係冇同家長有交流,第二次係in家長,正常對 ...

我都係聽人講話依間鍾意收有錢家長。其實唔止依間,的確有d學校係會睇家底,唔係要你寫職業黎做咩。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:11
Ftm媽咪就吾應該比個仔讀全日制?你又唔知人地家庭狀況,睇表面就覺得人地可以半日,你睇野都好膚淺。
...

一張申請表,一次幾十分鐘的interview就係咁膚淺的啦。基本上每間幼稚園都話,同區優先,家長係職員優先,雙職家長優先。。。都係想方便照顧同顧及到有需要的家庭。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:20
我唔覺得內向係缺點,所以無去改佢。如果佢係唔守規舉,喜歡破壞,講大話,傷害別人,無禮貌,依d就缺點就 ...

其實內向係一個缺點,吾係話要外向到乜人都ok,但係內向到完全一粒聲都唔出就係問題。人係群體動物。而且你都明社會上説話圓滑d的人做事上來比較順風順水,甘你仲由個仔內向,甘佢長大後咪好慘?

首頁
34567...8

尾頁

跳至